V.K. u Vijesti

U dugovima 10 godina dulje: Studenti će otplaćivati kredite skoro do mirovine

Nove reforme nazivaju "doživotnim porezom na diplomu".

12. svibnja 2022 14:15
Otplaćivat će svoju diplomu do mirovine.

Otplaćivat će svoju diplomu do mirovine. Foto: shutterstock by Sweetland Studio

Studenti u Engleskoj trenutno se nalaze u nezavidnoj situaciji.

Podsjetimo, pisali smo o tome kako njihovi profesori na više od 40 sveučilišta najavljuju štrajk zbog loših uvjeta rada, smanjenih mirovina i pada morala, pa dio studenata zbog najavljenih blokada ocjenjivanja i nastave možda neće moći diplomirati ove godine.

vezano Dio studenata neće moći diplomirati? Vijesti Masovni štrajk profesora s čak 41 sveučilišta: Dio studenata možda neće moći diplomirati

Otplaćivat će dugove do mirovine

Uz to, studenti u Engleskoj morat će otplaćivati sveučilišne zajmove idućih 40 godina svog života, umjesto 30 kako je bilo dosad, a sve se događa zbog naglih reformi koje su osmišljene kako bi britanska Riznica uštedjela desetke milijardi funti.

Kako piše Guardian, očekuje se da će se broj studenata, koji će otplatiti svoj studentski kredit u cijelosti, udvostručiti s dosadašnje četvrtine (oko 23 posto) na više od polovine (52 posto), kao rezultat novih promjena. Zbog toga će mnogi diplomanti plaćati svoju diplomu do umirovljenja po ključu kojeg Englezi opisuju kao "doživotni porez na diplomu".

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Egzodus profesora – čak dvije trećine sveučilišnog osoblja razmišlja o otkazu: 'Ovo je tempirana bomba koja otkucava'

U skladu s ovom reformom, kamatne stope na studentske kredite smanjuju se novim zajmoprimcima, a definirane su stopom koja nije viša od stope inflacije koja se prognozira da će pogoditi ovu zemlju sljedeće godine. Stručnjaci pak smatraju da će ta odluka koristiti diplomantima koji više zarađuju.

Samo četvrtina diplomiranih će otplatiti dug u potpunosti

Kontroverzne mjere čine svojevrsnu okosnicu dugo očekivanog odgovora Vlade na reviziju obrazovanja i financiranja nakon 18. godine života.

vezano Gotovo je s pisanjem radova za druge za novac. Vijesti Zabranili zakonom: U ovoj državi je pisanje seminara i radova 'po narudžbi' postalo ilegalno

Time će se od diplomaca tražiti da počnu otplaćivati svoje dugove prije, nakon što je britanska vlada potvrdila da će smanjiti prag otplate s 27.295 na 25.000 funti za nove zajmoprimce koji kreću na fakultete od rujna 2023. godine.

Godišnja školarina bi bila ograničena na 9.250 funti za naredne dvije upisane godine, smanjujući pritom troškove za studente, ali pogađajući sveučilišta čije su se školarine smanjivale zbog inflacije.

Britanski Odjel za obrazovanje (DfE) rekao je da će promjene "pravednije uravnotežiti teret studentskih zajmova između studenata i poreznih obveznika, a s tim će i osigurati da u budućnosti diplomanti ne vraćaju više nego što su posudili u stvarnim uvjetima", piše Guardian.

S druge strane, osnivač MoneySavingExpert portala Martin Lewis upozorava da će, oni koji su završili svoje akademsko obrazovanje plaćati na tisuće funti više za svoje diplome tijekom života nego što je to slučaj sada. "To je zapravo doživotni porez na većinu onih koji imaju diplome", kaže.

vezano Platiti grijanje ili ejsti? Vijesti Najamnine stanova i dalje samo rastu: 'Plaćam preko 7000 kuna samo za jednu sobu'

"Predviđa se da će samo oko četvrtine trenutačnih studenata koji su završili svoje školovanje zaraditi dovoljno da u potpunosti otplate svoje dugove. Produljenje tog razdoblja znači da će većina osoba s nižim i srednjim plaćama nastaviti plaćati dugove još mnogo godina, povećavajući pritom svoje troškove na tisuće funti. Ipak, oni koji najviše zarađuju sada i koji bi podmirili svoj dug unutar sadašnjih 30 godina neće biti pogođeni", kaže.

Oni s manjim primanjima plaćat će više

Bridget Phillioson, tajnica u Ministarstvu obrazovanja i predstavnica Laburističke stranke, optužuje vladu da uvodi još jedan prikriveni porez za nove diplomante, a koji će najviše pogoditi one s niskim primanjima.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Jedan od četiri studenta živi na rubu siromaštva: Mjesečno raspolažu s manje od 500 kuna

Mjere studentskog financiranja usmjerene su na zaustavljanje rastućih troškova studentskih zajmova. Krajem ožujka prošle godine vrijednost nepodmirenih zajmova iznosila je 161 milijardu funti, a predviđa se da će porasti na vrtoglavih 500 milijardi funti do 2043. godine, kažu iz DfE.

Trenutno, Odjel za obrazovanje predviđa da će diplomirani studenti morati otplaćivati 59 penija na svaku jednu funtu tijekom trajanja njihovih zajmova, pod ovom novom reformom iz DfE izračunavaju da će studenti morati plaćati 81 peni na jednu funtu.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Stanodavci dvostruko češće 'maltretiraju' mlade u najmu: Polovina studenata doživjela neugodnosti od strane iznajmljivača

Prema tim izračunima, diplomirani studenti koji bi zarađivali 28 tisuća funti godišnje (skoro 247 tisuća kuna), za svoje bi zajmove na mjesečnoj bazi izdvajali 17 funti (150 kuna).

Dug od 40 godina

Osim promjena u studentskom financiranju, Vlada je pokrenula i konzultacije na kojima se traže stavovi oko kontroverznih prijedloga za uvođenje minimalnih uvjeta za pristup studentskim zajmovima (u kojima će se od studenata tražiti određene ocjene na iz Engleskog i matematike na njihovoj maturi), a sve kako bi suzbili ono što njihova vlada opisuje kao "nekvalitetne i jeftine studije".

Najavljujući ove reforme, tajnik obrazovanja Madhim Zahawi rekao je da će ovaj paket reformi osigurat će da se studentima ponudi niz različitih puteva. "Bilo da se radi o višem ili daljnjem obrazovanju, koji dovode do najboljih ishoda, i time se staje na kraj svim visokim kamatama na njihove studentske kredite", prenosi Guardian.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Ove godine brucošima još i gore: Trećina novoupisanih studenata bori se s depresijom i tjeskobom

"Pružamo pravedniji sustav za studente, diplomante i porezne obveznike, a usto osiguravamo i budućnost financiranja studenata", kazala je ministrica visokog obrazovanja Michelle Donelan.

No, Larissa Kennedy, predsjednica Nacionalne unije studenata Ujedinjenog Kraljevstva upozorava da ministar ovim reformama opterećuje mlade ljude nezamislivim dugom narednih 40 godina njihova života. "Ovo je ništa drugo nego napada na bilo kakvu priliku", kazala je.

izvor: Guardian.com

Još vijesti