L.B. u Vijesti

Prestižno sveučilište okoristilo se trgovanjem robljem: Obećali mijenjati upisne kvote

Prestižno britansko sveučilište u četvrtak je izjavilo da se tijekom svoje povijesti okoristilo zahvaljujući robovlasništvu.

23. rujna 2022 14:59
Sveučilište u Cambridgeu

Sveučilište u Cambridgeu Foto: Evikka via Shutterstock

Obećali su proširiti ponudu stipendija potencijalnim studentima afričkog podrijetla i financirati više istraživanja ovog povijesnog fenomena.

Priznanje stiže nakon što je više vodećih institucija – Od Engleske banke pa do Crkve Engleske – evaluiralo središnju ulogu ropstva u bogaćenju Engleske te kako se okoristila na temelju ove društvene nepravde.

S Cambridgea tvrde da istraga nije iznjedrila dokaze o tome da je sveučilište ikad neposredno posjedovalo robove ili plantaže. No, dokazi upućuju na to da je "značajno profitiralo" zahvaljujući ropstvu, piše Reuters.

Donacije robovlasnika

Ovo se odnosi na dobročinitelje i donatore sveučilišta koji su se obogatili trgovinom robljem, uključenosti sveučilišta u kompanije koje su u tome sudjelovale te naknade uplaćene od obitelji koje su u svome vlasništvu imale plantaže na kojima su radili robovi.

vezano Stara knjižnica na Sveučilištu u Cambridgeu Vijesti Misterij na prestižnom sveučilištu? U posljednja 4 mjeseca 5 studenata izvršilo samoubojstvo

Istraživači su otkrili da su zaposlenici koledža bili uključeni u poslovanje kompanije "East India", dok su investitori u kompaniji "Royal African" također povezani s Cambridgeom.

"Takvo financijsko učešće pomoglo je olakšati trgovinu robljem i donijelo je značajnu financijsku korist Cambridgeu", navodi se u izvještaju Nasljeđa ropstva (Legacies of Enslavement).

Također navode da, iako su neki prominentni borci za ukidanje ropstva poput Williama Wilberforcea, studirali na Cambridgeu, njihovo nasljeđe potrebno je detaljnije i potpunije istražiti.

Posipanje pepelom

U odgovoru na objavu izvještaja, sa sveučilišta su objavili da će u 2023. godini pripremiti izložbu o ropstvu i moći, dok iz Muzeja arheologije i antropologije predlažu da se u Nigeriju vrate "beninske bronce", skulpture nasilno preotete uslijed vojne akcije u 19. stoljeću. S jednog koledža u sklopu Cambridgea bročana je skulptura vraćena prošle godine, kao i sa Sveučilišta u Aberdeena u Škotskoj.

I druge institucije pregledavaju vlastite zbirke. Iz Engleske banke javljaju da će iz svojih prostorija ukloniti portrete bivših ravnatelja, povezanih s ropstvom.

Cambridge će također formirati centar za istraživanje nasljeđa ropstva, produbiti veze s Karipskim otočjem i Afrikom te povećati broj poslijediplomskih stipendija za britanske studente afričkog podrijetla, kao i one iz Afrike i s Kariba.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Profesor sablaznio javnost: Na prestižne fakultete 'upada' više učenika iz privatnih škola jer su – pametniji?

"Nemamo dar ispravljanja povijesnih nepravdi, no možemo započeti tako što ćemo ih priznati", napisao je prorektor Sveučilišta u Cambridgeu, Stephen Toope u izvještaju.

"Nakon otkrivanja poveznica sveučilišta s ovom užasavajućom poviješću zlostavljanja, izvještaj nas ohrabruje da radimo još marljivije kako bismo riješili aktualne nejednakosti – posebice one povezane sa zajednicama afričkoga porijekla", zaključuju.

izvor: reuters.com

Još vijesti