V.F. u Vijesti

Talijanske vlasti pronašle vandala koji je urezivao imena u Koloseum: Prijeti mu ogromna novčana kazna i pet godina zatvora

Na društvenim mrežama se ništa ne može sakriti.

30. lipnja 2023 13:44
Rimski Koloseum na meti vandala

Rimski Koloseum na meti vandala Foto: regenerate_life/Reddit/Screenshot

Vjerojatno svi imamo priče sa školskih putovanja kada je netko naljutio profesore jer je napravio neku spačku. Međutim, ovaj je mladić naljutio gotovo čitav svijet nakon što je urezao svoje ime i ime svoje djevojke na 2000 godina star Koloseum u Italiji o čemu smo već ranije pisali.

Video turista koji urezuje slova je postao viralan na društvenim mrežama, a mladića su iskritizirali jer uništava povijesnu i kulturnu baštinu. Ovaj mladić je instruktor fitnessa koji živi u Britaniji, a snimio ga je drugi turist dok je ključevima urezivao riječi „Ivan i Hayley 23“, piše The Guardian.

Ivan (27) je bio prošlog vikenda u Rimu sa svojom djevojkom Hayley (33), a talijanski službenici su ostali bijesni zbog bezobzirnog vandalizma i obećali su da će pronaći krivca.

Policija će poslati poruku na kućnu adresu osumnjičenika u kojoj će ga obavijestiti da je pod istragom, nakon što su proteklih nekoliko dana proveli pregledavajući fotografije i snimke nadzornih kamera u Koloseumu. Njegova djevojka nije pod istragom.

Prijeti mu novčana kazna i zatvor

Slučaj je prokomentirao i ministar kulture Gennaro Sangiuliano.

„Zahvalan sam Arma dei Carabinieri što su odmah identificirali navodnog počinitelja neciviliziranog i apsurdnog čina počinjenog u Koloseumu. Čin koji je uvrijedio sve one diljem svijeta koji cijene vrijednost arheologije, spomenika i povijesti. Sada se nadam da će pravda krenuti svojim tijekom rigoroznom primjenom zakona. Ako dođe do suđenja, Ministarstvo kulture pojavit će se kao građanska stranka“, rekao je ministar.

Ukoliko Ivana osude u Italiji, prijeti mu novčana kazna od najmanje 15.000 eura i do pet godina zatvora.

Izvor: The Guardian

 

Još vijesti