Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studentica objasnila zašto je posao za 9 eura po satu super prilika iako je ona u Njemačkoj zarađivala skoro DVOSTRUKO više

MojFaks | Karijera, 18.10.2019.Studentica objasnila zašto je posao za 9 eura po satu super prilika iako je ona u Njemačkoj zarađivala skoro DVOSTRUKO više

Nakon što je redakcija portala MojFaks u pohodu na tjednu ponudu poslova naišla na zanimljiv i drugačiji oglas student servisa koji šalje hrvatske studente na rad u Njemačku, pristigao nam je i komentar čitateljice Ivane koja je, kao redovna studentica, ovo ljeto provela radeći u mjestu pokraj Stuttgarta.

...POČELO JE: Čak i student-servisi studente šalju u Njemačku! Satnica 9 eura, plaćen put i smještaj...


"S obzirom na to da se radi preko hrvatskog student servisa, ovo je odlična satnica u odnosu na naših 3 eura", govori nam Ivana, studentica zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, koja osobno ne vidi veliki problem u tome što se radi u Njemačkoj, s obzirom na to da je i sama ljetos otputovala kako bi zaradila.


"Za rad od 4 tjedana, kako je nevedeno u oglasu, dosta novaca može otići studentima na sam put i smještaj pa je odlično što je to uključeno", ističe Ivana. "Ako nemaš smještaj, ne isplati ti se ići jer na kraju od devet eura tebi ostanu, ako, dva".


I zaista je u pravu – za rad od mjesec dana, dakle sveukupno 160 sati kolika je granica, studenti sa satnicom od maksimalnih devet eura dobit će ukupno 1.440 eura tj. oko 10.000 kuna. Samo po sebi, to je dobra plaća, no uzimajući u obzir da se cijene soba, prema našim pretraživanjima, u dotičnom gradu kreću oko 700 eura, takav rad bez smještaja zaista je neisplativ.


Prosječna satnica studentskih poslova u Njemačkoj iznosi 12 eura, ali su bitne stavke prijevoz i smještaj


No, ono što Ivana napominje kao bitan faktor je udaljenost tog smještaja od samog posla. "Zna biti tricky kada je smještaj jako udaljen od posla, a cijene autobusa su enormne – po pet eura u jednom smjeru, dakle to je 10 eura dnevno", priča nam Ivana, koja je imala sreću da su joj smještaj i prijevoz bili "pokriveni" privatno.


Također, većina poslodavaca u Njemačkoj traži, logično, barem osnovno znanje njemačkog jezika, pa je dobra stvar što posao koji ova tvrtka nudi ne traži nikakvo znanje.


"Prosječna satnica među njemačkim studentima je oko 12 eura, dakle može se naći bolje, ali rijetko tko ne traži jezik, tako da je sve u svemu ovo dobra ponuda", zaključuje za MojFaks ova studentica koja je radila sličan posao za 16,56 eura po satu.


Pitanje logike možda je stvar za neku drugu raspravu, ali i ovoga puta pokazalo se kako će trebati mnogo poticaja premijera Plenkovića da se studenti, uz ovakve ponude, ipak odluče za Hrvatsku.


P.H.

foto: Wikipedia.com


NjemačkaposaostudentiplaćaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se