Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

HNK studentima dužan lovu još od travnja za obavljeni posao? Studentica tvrdi da joj duguju preko tisuću kuna

MojFaks | Karijera, 03.12.2018.HNK studentima dužan lovu još od travnja za obavljeni posao? Studentica tvrdi da joj duguju preko tisuću kuna

Studenti u Splitu koji su radili na splitsko Hrvatsko narodno kazalište navodno čekaju na svoju isplatu još od travnja. No, kazalište nije dužno samo studentima, nego još hrpi vanjskih suradnika pa ukupna cifra duga premašuje 268 997,45 kuna!

Hrvatsko narodno kazalište, prema dostupnim informacijama, duguje dobavljačima i vanjskim suradnicima - raznim umjetnicima, glumcima, statistima, zboristima, redarima, kidačima karata na ulazu, rimskim legionarima, hostesama, šminkericama i tehničarima, piše Slobodna Dalmacija. Ukratko, stalnim honorarcima ili osobama na privremenom angažmanu. Neke nisu od travnja isplatili, a radi se o ukupnom iznosu od 268 997,45 kuna. U tu masu ulaze i angažirani preko Student servisa koji je, tvrde sugovornici Slobodne Dalmacije, ovih dana odlučio obustaviti suradnju s Teatrom.

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu nije studentima isplatilo novac za obavljeni posao još od travnja... izvor: Wikipedia@Kaiser87

Potvrđenu informaciju Slobodna Dalmacija nema jer im odgovaraju na upite, a HNK ne želi potvrditi, ali ni demantirati. Razgovarali su i sa studentima koji su tim novcem namjeravali platiti školarine. Neisplata im je zakomplicirala planove, pa su se neki od njih morali zaduživati. Pismo je u redakciju Slobodne uputila i djevojka koju su u svrhu pisanja članka nazvali Anja, a njezin identitet je poznat redakciji. Radi preko studentskog servisa.

Di su pare?


Anja i kolege već pola godine dolaze šefovima s jasnim pitanjem: "Kad ćete nam uplatiti novac?"

"Prije mjesec dana stigla je plaća od hostesiranja na Splitskom ljetu, ali za travanj, svibanj i lipanj još nije. To nam nije čudno jer smo navikli da plaće kasne po nekoliko mjeseci, a isplaćeni iznosi nikad se ne poklapaju s odrađenim satima. Naravno, dobivamo manje. Onda trebamo šefu reći da svojim nadređenima poruči da se bunimo i tako svaki put. Nepravda ide u nedogled.", počinje studentica svoju priču za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor: Pexels

Htjela je ostati anonimna jer voli svoj posao i želi ga, kaže, nastaviti raditi. Sve što nam je rekla samo je varijacija na temu priča ostalih zaposlenika: "Voljela bih sama stupiti u kontakt s nadređenima, pokucati na vrata nekome tko je zadužen za naše honorare i pitati gdje je zapelo i kamo taj novac što je nama namijenjen uopće ide.", ispričala je.

...Posao obavljen, a love nema? Evo kako postupiti ako ti poslodavac ne želi isplatiti plaću preko studentskog ugovora...


Prema njezinim riječima, HNK se već godinama nepravedno odnosi prema honorarcima zbog čega su planirali i prosvjed. "Prijašnja voditeljica studenata pokušala je organizirati da hostese i hostmani štrajkaju. Plan je bio onemogućiti ulazak publike u kazalište jer je to ono za što su zaduženi. Međutim, voditeljica je naglo dala otkaz pa se ta ideja nije realizirala.", kaže Anja.

Foto: MojFaks

Tvrdi da je kazalište jedinstveno i po načinu fakturiranja studentskih ugovora u što se, naglašava, uvjerila radeći preko student-servisa kod drugih poslodavaca. Kaže da bi poslodavac bi ugovor vratio ispunjenog, tada bi ga Anja nosila u Servis gdje izdaju račun i ugovor s tom fakturom vraćaju poslodavcu. Postoji određeni rok da isplati novac. Međutim, studenti u HNK-u nemaju više kontakta s ugovorom nakon što ga prvi put predaju nadređenom. Anja naglašava da je tridesetak još studentica koje su angažirane kao i ona.

Poslovna ravnateljica HNK i tajnik preskočili pitanje o isplati honorara


Za odgovor na to pitanje, Slobodna Dalmacija javila se teatarskoj Upravi. Poslovna ravnateljica je Vesna Čotić, a poslovni tajnik Ivan Vatavuk. Nedavno je Slobodna između ostalog pisala da im je bliža rodbina zaposlena u Muzeju grada. Novinari su ih pitali kada će honorari biti isplaćeni, no taj su dio preskočili za razliku od niza usporedbi poslovanja splitskog i zagrebačkog HNK.

Izvor: izaberi.hr

"Zbog problema trajne nelikvidnosti naše kazališne kuće, kasnimo s isplatama studentima, dobavljačima kao i svim vanjskim suradnicima (umjetnicima) koji se plaćaju putem autorskih honorara. Od ukupno fakturiranog iznosa student-servisa u ovoj godini u visini od 1,02 milijuna kuna trenutno je nenaplaćeno 268 997,45 kuna.", odgovorila je ravnateljica Čotić.


...Kruži među SC-ima: 'Crna lista' poslodavaca postoji, ali nije dostupna studentima...


Iako je, svjedoče studenti, isplata za rad na Splitskom ljetu stigla, poslovna ravnateljica tvrdi da njima iz Banovine još nije stigao novac za tu manifestaciju. Zanimljivo, u ovogodišnjem gradskom proračunu za HNK je planirano izdvajanje 51,4 milijuna kuna, od čega su rashodi za zaposlene 32,4 milijuna kuna.


...'Ovako nas država pljačka': Splitski student tvrdi da je studentski ugovor zapravo najskuplji papir u gradu...


"HNK Split zbog nedovoljno zaposlenih djelatnika za realizaciju programa zacrtanog Programskim okvirom zapošljava veliki broj ispomoći preko student-servisa u svim organizacijskim cjelinama. Za usporedbu, HNK Zagreb za provedbu programa sezone (nema projekte Marulićevi dani i Splitsko ljeto) ima 526 zaposlenih, a HNK Split samo 284 zaposlenih. Tehnika HNK ima ispomoći na poslovima rasvjete, pozornice, transporta, redara, šminke, frizera i drugo. U Službi propagande su ispomoći u uredu prodaje, hostese, projektu Turističke zajednice 'Dioklecijanova straža', a po direkcijama su studenti angažirani kao statisti u predstavama.", navela je poslovna ravnateljica.

Izvor: Unsplash

Suvišno je uopće postaviti pitanje kako je moguće da glavna splitska kulturna institucija uz silne milijune i gradske i državne ne može isplatiti osnovne troškove poslovanja. Studenti tvrde da ne mogu dobiti ugovore za listopad i studeni, ali ni za sljedeće mjesece, jer je HNK blokiran od Studentskog centra. Je li to točno, novinari Slobodne Dalmacije pitali su poslovnog tajnika Vatavuka. On je odgovorio na oni iz HNK ne mogu reći ni "da" ni "ne" u vezi tih tvrdnji jer nemaju sada konkretno tu informaciju.

Ivana Petrić
izvor: Slobodna Dalmacija
foto: cityseeker.com/meme generator


HNK Splitdugdužni studentimaHrvatsko narodno kazalištestudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se