Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Odlično plaćeno, traženo u Hrvatskoj i ostatku svijeta: Zanimanje s kojim ti biraš gdje ćeš se zaposliti

MojFaks | Karijera, 19.06.2017.Odlično plaćeno, traženo u Hrvatskoj i ostatku svijeta: Zanimanje s kojim ti biraš gdje ćeš se zaposliti

Plaće variraju od 22 tisuće dolara pa sve do impresivnih 90 tisuća dolara.

Europa se već godinama bori s nedostatkom IT stručnjaka. Prema nekim procjenama iz EU, do 2020. godine na tržištu rada nedostajat će više od 750 tisuća pojedinaca s digitalnim vještinama. I to samo na području Europske unije. Informacijska tehnologija napreduje iz dana u dan, a škole i fakulteti jednostavno ne mogu obrazovati dovoljno kadra koliko tržište može zaposliti, piše Zimo.


Prema posljednjim informacijama u IKT sektoru u Hrvatskoj radi nešto više od 32 tisuće ljudi, a iz godine u godinu raste potražnja za novim stručnjacima. Čak 5000 ljudi moglo bi se do 2020. zaposliti u IT sektoru u Hrvatskoj, pod uvjetom da se uvedu promjene u hrvatski obrazovni sustav. To bi bilo dobro i za gospodarstvo jer ne samo da IT stručnjaci, u većini slučajeva mogu birati gdje će raditi, već su i godinama njihove plaće u prosjeku dvostruko veće od prosječne plaće u Hrvatskoj.


...Interes mladih za upise na ICT studije raste: ipak postoji jedan veliki problem...


Tako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2017. godine, prosječna bruto plaća u djelatnosti "računalno programiranje, savjetovanja i djelatnosti povezane s njima" iznosila 12 137 kuna (za usporedbu, prosječna plaća je iznosila 7 983 kune). Pomnožimo li to s 12, možemo reći da programeri koji rade u Hrvatskoj u prosjeku godišnje zarade 145 644 kune ili tek nešto malo više od 22 tisuće dolara.


U usporedbi s tim, plaće koje primaju programeri u drugim zemljama Europe ili svijeta čine se basnoslovne. Naravno, uz visinu plaće treba voditi računa i o visini troškova života, no ipak su iznosi impresivni. Naime, tvrtka Balderton Capital napravila je presjek plaća programera u Europi i otkrila kako se ovisno o zemlji, plaće veoma razlikuju. Variraju od 22 tisuće dolara (koliko primaju i hrvatski programeri) pa sve do impresivnih 90 tisuća dolara (četiri puta više).


...Poslovi budućnosti: Zašto bi što više studenata trebalo studirati STEM zanimanja?...


Top 5 europskih zemalja za programere su Irska (sa 66 500 dolara), Velika Britanija (sa 70 500 dolara), Danska (sa 75 700 dolara), Norveška (s impresivnih 86 tisuća dolara) i na kraju Švicarska u kojoj je godišnja plaća za programera u 2016. iznosila čak 90 500 dolara.


Zanimljivo je kako je većina tvrtki svoje programere pronašla ili putem usmene preporuke zaposlenika ili putem LinkedIna. Neke tvrtke potroše i do 20 tjedana te do 5000 dolara (30 tisuća kuna) kako bi pronašle kvalitetnog i iskusnog stručnjaka. Neke budućim zaposlenicima osiguravaju radnu vizu, pokrivaju troškove preseljenja, plaćaju smještaj i nude druge povlastice kako bi pristali raditi upravo za njih.


...Budućnost obrazovanja: zašto svijetu trebaju mladi stručnjaci 'u obliku slova T'?...


S obzirom na to kako se razvija tehnologija, čini se kako će IT stručnjaci u budućnosti biti još traženiji i još više na cijeni.


Više pročitajte ovdje.


L.B./izvor: Zimo

foto:Shutterstock


IKT tehnologijeinformatikazaposlenjestručnjaciprogramerinajtraženije zanimanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se