Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Diploma može poslužiti i van zakona: mafijaši imali koristi od visokog obrazovanja

MojFaks | Laganini, 10.08.2016.Diploma može poslužiti i van zakona: mafijaši imali koristi od visokog obrazovanja

U romanu 'Kum' Mario Puzo piše: 'Odvjetnik s aktovkom može ukrasti više novca od muškarca s pištoljem.' Izgleda da je to što je napisao točno.

Čak su i članovi kriminalnog podzemlja, mafije, imali koristi od visokog obrazovanja! Znanstvenici sa Sveučilišta u Essexu i Sveučilišta Merced u Kaliforniji iskoristili su nacionalne podatke za proučavanje nivoa obrazovanja pripadnika talijansko-američke mafije između 1930-ih i 1960-ih godina

Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Economics of Education Review pod nazivom Povratak obrazovanju u kriminalnim organizacijama: je li pohađanje fakulteta pomoglo Michaelu Corleoneu? ('Returns to education in criminal organizations: Did going to college help Michael Corleone?'), a ti rezultati pokazuju da se profit svakog mafijaša za svaku godinu koju je proveo na fakultetu povećao za 8,5%.

Mafijaši uključeni u kriminalne radnje kao što su dilanje droge ili kamatarenje najviše su profitirali od visokog obrazovanja. Kao što je Giovanni Mastrobuoni, jedan od autora studije objasnio za Fortune, studiranje je vjerojatno potaknulo i usavršilo njihov osjećaj za poduzetništvo i biznis, a svakako je pomoglo prilikom obavljanja zadataka kao što su 'posao s brojkama, računanje, organiziranje vlastitih zamisli, organiziranje skupine ljudi i td.'

Ne samo da je ovo prvi akademski rad koji proučava učinak obrazovanja na kriminalne aktivnosti nego također pokazuje da nam diploma može koristiti gotovo bilo gdje – čak i u sivoj ekonomskoj zoni i van granica zakona.

'Iza svakog uspješnog bogatstva stoji zločin', još je jedan Puzov citat koji se odlično uklapa u ovu priču.

L.B./izvor: Quartz
foto: muthead.com


mafijakriminalvisoko obrazovanjeCorleoneKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se