Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Dotak'o sam dno života: Ovo je must-have playlista očajnika za sezonu rokova i učenja – pronaći ćete se u ovim stihovima 100%

MojFaks | Laganini, 04.02.2020.Dotak'o sam dno života: Ovo je must-have playlista očajnika za sezonu rokova i učenja – pronaći ćete se u ovim stihovima 100%

Kad bi rokovi mogli biti pjesma – koja bi bili?

Umjetnost oponaša život - tako barem neki kažu. A nema bolje prilike da to provjerimo od perioda ispitnih rokova. Koje pjesme trešte u vašim ušima u ovom periodu užasa, patnje, ali i osjećaja postignuća i sreće kad položite ispite? Opuštate li se, motivirate ili pak tjerate u još dublji i niži krug depresije i pakla štrebanja? Koja umjetnička glazbena ostvarenja najbolje oponašaju ono što prolazimo tijekom rokova?

Playlista očajnika - treba nam to


Za svakoga od vas postoji poneka pjesma koja je obilježila cjelokupni proces učenja, spremanja ispita, pripreme za odlazak na ispit/kolokvij, pa i prisjećanja faze rokova i polaganja ispita. S nama ste podijelili pjesme koje su obilježile mukotrpan period učenja, a koje su vam služile kao utjeha, opuštanje, smirenje, olakšanje ili 'nabrijavanje'. A ostalima može poslužiti kao dobar primjer pri idućem odabiru savršene pjesme tijekom učenja, na vama je samo da otkrijete što vam najviše odgovara.

Započinjemo s onima ležernijega duha koji su se složili u tome da ih tijekom učenja opušta mirnija glazba, a često se radi o instrumentalnoj glazbi.

"Uglavnom su moj izbor bile one klasične instrumentalne 'study music' koje traju po nekoliko sati", govori nam Ana."Ja sam tip osobe koji što god da radi, radi to uz glazbu. A tako je i s učenjem. Skoro dvije zadnje godine faksa učenje mi je bilo popraćeno slušanjem pijanista Ludovica Einaudija 'The Royal Albert hall concert', i sada kad pustim taj nastup znam svaki šum. Uz učenje su mi bolje odgovarale samo instrumentalne skladbe, ali nisam nikad baš slušala klasičnu glazbu, više ovako neka mješavina žanrova. Za bolju koncentraciju puštala sam si i 'binaural beats' - to bih slušala na slušalice, a često bih i pustila Einaudija preko. Otkad sam diplomirala, ne slušam baš Ludovica, previše me podsjeća na štrebanje, a potrebno mi je malo odmora od toga", govori nam Marta, bivša studentica FPZG-a.

Eye of the tiger - jer svi smo mi Rocky i Plava trava zaborava


Na popisu studenata još su se pronašle i sljedeće pjesme ili pak žanrovi: plemenska glazba, indie hipster relaxing glazba, La Belle mixtape, Nancy Sinatra, klasična glazba, lagani klasici 50-ih... A da je nekima potrebna malo žustrija motivacija i priprema, govori studentica ERF-a koja prije početka učenja sluša pjesmu "Eye of the tiger" za 'nabrijavanje'.Drugi imaju malo čudnjikave izbore koje nismo mogli svrstati u određeni žanr, no najbolje da odlučite sami.

"Čudan izbor, ali sam još od kraja srednje škole pa sve do početka faksa kad sam učila, s bratom uvijek slušala pjesmu 'Jablan' od Plave trave zaborava, ali verzija u kojoj je Jimmy Matešić. Uvijek me nekako opustila i smanjila pritisak koji sam često osjećala kad bih učila", govori nam sugovornica.

Nakon opuštanja, motivacije i lagane pripreme, dolazi period mučenja i preispitivanja vlastitih mogućnosti, a sve to uz legendarnu pjesmu Tome Zdravkovića "Dotakao sam dno života". Ovo je pjesma koja najbolje opisuje stanje jednoga studenta FPZG-a koje opisao riječima: "Ono kad ne možeš, a moraš".

Ono kad ne možeš, a moraš...


Zatim dolazi propitkivanje ima li smisla faks koji ste upisali i ono "Kad se prisjećaš zašto si uopće upisao faks i došao na studij u drugi grad", govori nam student FFZG-a koji je u tim trenucima slušao Šabana Šaulića - "S namerom dodjoh u veliki grad".Učiš, čitaš, zapisuješ, a ništa se ne upija, glava ti puca, ne preostaje ti ništa drugo nego zapjevati: "Killing me softly" od Fugeesa, zatim Pixies - "Where is my mind", Silente - "Jer te imam da me boliš", The Smiths - "Half a person", EKV - "Ti si sav moj bol"...

"Prije ispita/kolokvija slušala sam uvijek "Ain't been done" od Jessie J", govori nam studentica Jadranka.

Da učenje zahtijeva i procesualno slušanje glazbe, dokazuju sljedeći odabiri:

"Za početak učenja TBF - 'Pozitivan stav' jer sve je tada još dobro, tijekom učenja Ivica Sikirić Ićo - 'Pusti me da sanjam', i za kraj rokova Florence and the Machine - 'Dog days are over", podijelila je s nama studentica Mia.

"Buđav lebac (od muke), Debeli lade (od potrebe i želje) i kad mi potonu sve lađe, 'Anice, kninska kraljice' za skakutanje i vraćanje života. To je bio moj proces", govori nam studentica Zrinka s FFZG-a.

Glazba je i utjeha u teškim trenucima! Svjedoči tome i najdraži odabir sljedeće studentice. "...imam diplomu tri fakulteta, ucjenjivačima sam meta/ svi me kopiraju, vole me, ljube me..." riječi su pjesme "Malo sutra" od Elementala koje studentica Karla sluša prije ispita.

Neki govore da se to ne može, ja vam tvrdim da se to može!


Student FPZG-a voli ovu jer je motivacijska "neki govore da se to ne može, ja vam tvrdim da se to može" položiti sve ispite.Ponekad te učenje odvede u neke druge sfere, a kadikad odvuče i pripremi za tebe drugi plan, a takvu je situaciju osjetio student FPZG-a. "Kad moraš učiti, a društveni život ima druge planove", govori student koji takve trenutke opisuje pjesmom "Aman, aman, čaršijo", Zika Nikolića.

Na kraju svih ispita i rokova, možemo odahnuti uz Queen - "Show must go on".

Našlo se tu i odgovora koji negiraju bilo kakvi terapeutski učinak slušanja glazbe. "Tko ima vremena slušati glazbu i opuštati se uz nju u to vrijeme? Samo stres, stres, stres", podijelila je s nama studentica Karmen.

Popisu ovdje nema kraja, a ovo su samo neke od pjesama koje vas asociraju na period (m)učenja i koje vas vrate u one sretne i poneke manje sretne dane. Ne preostaje nam ništa drugo, nego zaželjeti vam sreću uz stihove "Samo živi, samo budi/ Svi odgovori doći će sami/ Samo stoj na svjetlu/ I doći će kraj tami..."

V.S.
foto: screenshot@YouTube/Pixlr


glazbastihovipjesmeučenjeispitni rokoviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se