Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Smijehom protiv frustracije: Stripom prikazali kako izgleda traženje posla u Hrvatskoj

MojFaks | Laganini, 18.04.2017.Smijehom protiv frustracije: Stripom prikazali kako izgleda traženje posla u Hrvatskoj

Nezaposlenima je stranica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje stalni dom jer ondje pokušavaju pronaći posao. Puno puta smo bili u prilici vidjeti oglas koji nas je zainteresirao, ali i doživjeti blagi slom živaca jer u vrsti zaposlenja stoji sve češće omraženo 'stručno osposobljavanje'.

Spomenuta situacija s traženjem posla i stručnim osposobljavanjem je frustrirajuća za mnoge, a osobito za mlade koji su već "odslužili" SOR. Tu frustraciju više nije dovoljno opisivati riječima i stiskanjem šaka jer je sada ona postala stripić i to objavljen na popularnoj stranici 9gag.

Strip pod nazivom "Kako izgleda tipično traženje posla preko HZZ-a", objavila je skupina mladih na Facebook stranici "Mladi radnici i mlade radnice", a k tome, oni su i autori sličice. Nažalost, kao inspiracija im je poslužilo uzaludno traženje posla preko HZZ-a te smatraju da mjera stručnog osposobljavanja treba nestati.


Izvor: 9gag

"Crtež je odgovor na situaciju na burzi rada gdje je sve više poslova koji zahtijevaju veliku razinu odgovornosti, stručnosti i znanja, a da se u isto vrijeme ne nudi adekvatna kompenzacija za obavljanje tih poslova nego se nudi rad na minimalcu bez radničkih prava u obliku SOR-a. Nas nekoliko su bivši 'SOR-ovci', ali naša politika je da se ta mjera više ne koristi. Svako malo 'naletimo' na oglas koji po opisu poslova zvuči kao nešto što bi trebalo biti dobro plaćeno i što bi u pravilu trebalo nuditi plaću adekvatnu za samostalan život, ali nažalost to nije slučaj", kaže ekipa koja stoji iza stranice Mladi radnici i mlade radnice.

Premda je ova ilustracija pravi prikaz frustriranih mladih s burze rada, barem nas može na trenutak nasmijati.

Ivana Petrić
foto: 9gag/Mladi radnici i mlade radnice


9gagfotkatraženje poslastripHZZMladi radnici i mlade radniceKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se