Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Najprije letenje, a onda brak: Kako je jedna zadarska studentica poludjela za pilotima

MojFaks | Laganini, 27.03.2017.Najprije letenje, a onda brak: Kako je jedna zadarska studentica poludjela za pilotima

Prošlog tjedna na nebu iznad Zadra mogli ste vidjeti atraktivne predstave dva dana zaredom. Status jedne studentice, oduševljene avionima i onima koji njima upravljaju, izazvao je gomilu komentara kolegica kojima je ova profesija jednako intrigantna.

Daniela Lubina je brucošica anglistike i rusistike na Sveučilištu u Zadru, a u ovaj prekrasni grad došla je na studij čak iz Slavonskog Broda. Prošlog tjedna oduševile su je zračne akrobacije umješnih pilota i pilotkinja koji su nadlijetali Zadar.


Naime, povodom Dana postrojbe i 25. obljetnice osnutka 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, 22. ožujka na zadarskoj rivi održan je letački spektakl u kojem je sudjelovalo 19 vojnih aviona i helikoptera i akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane "Krila Oluje".


Dan nakon nastupa ove akrobatske skupine nastupila je akrobatska grupa Talijanskog ratnog zrakoplovstva "Frecce Tricolori" koji su spektakularnim preletom preko crkve Sv. Donata uz pratnju vizualnog elementa dima, pod vodstvom bojnika Gaetana Farine, započeli svoj nastup nad prepunom zadarskom rivom.


Atraktivni nastupi nisu nikoga ostavili ravnodušnima pa tako niti ovu studenticu koja je svojom "bračnom objavom" u Facebook grupi Sveučilišta u Zadru izazvala pravu salvu komentara kolegica i kolega.


Zračna predstava potpuno ju je zaokupirala pa nije mogla pratiti predavanje


Da se vrijeme pokaznih vježbi nije poklopilo s terminom predavanja mlade studentice, tko zna bi li ih vidjela i toliko se oduševila njima. Ovako joj je zvuk prelijetanja helikoptera, a kasnije i aviona skrenuo pažnju s predavanja.


"Ne znam zašto, ali način na koji su letjeli mi se jako svidio pa se predavanje ubrzo pretvorilo u 'zračnu predstavu'. Više nisam obraćala pažnju ni na što drugo osim na njih. Ne znam kako da opišem taj doživljaj, doslovno sam skakala od ushićenja, a kolege su mi se smijali jer sam izgledala kao petogodišnje dijete koje je dobilo dugoočekivanu igračku. Vjerojatno sam pretjerivala, ali što je, tu je", kaže Daniela.


Selfie iz kabine jednog tricolora iz Udina, prilikom kretanja za Zadar...foto: Marina Bee@Facebook/Sveučilište u Zadru


Ubrzo nakon završetka, još uvijek pod dojmom, podijelila je s kolegicama ideju da "fatalni" status objavi na Facebooku, ali ne kako bi doista došla do ikakvih informacija o samim pilotima i pilotkinjama nego kako bi izrazila svoje divljenje onime što je vidjela.


"Ima li netko kakve informacije o pilotima koji su jučer i danas letjeli? Želim se udat'. Hvala."


Nakon objave ovog statusa na Facebooku, krenula je lavina komentara. "Stvarno nisam očekivala da će toliko ljudi reagirati na isti način (pogotovo tako velik broj kolegica", kaže Lubina. Po komentarima je postalo očito da su i mnoge druge kolegice također oduševljene prizorima koje su vidjele, a možda i samom idejom muškaraca u pilotskim uniformama.


Iako u svom statusu navodi da bi se rado udala za pilota, kaže da se zapravo ne radi o pilotima, nego o samim helikopterima i avionima.


" 'Zaljubila' sam se u njih, a ne u 'lika' u uniformi. Inače volim sve što je vezano uz ratnu tematiku pa sam i to odmah povezala s tim. Vjerojatno je to i razlog zašto su mi se toliko svidjeli. Riječ 'pilot' iskoristila sam samo kako bi objava imala više smisla jer, budimo realni, da sam napisala kako se želim udati za helikopter ili avion situacija bi bila skroz drugačija. Iako, naravno, nemam ništa protiv pilota", kaže kroz smijeh.


Najprije letenje, a onda brak


I nju je iznenadio jedan od komentara, a koji kaže da je među pilotima helikoptera Bell 206 tog 22. ožujka nastupila i jedna pilotkinja. Iako nije uspjela saznati više detalja o kome se radi, Daniela je izrazila svoje oduševljenje ovom informacijom.


"Iskreno, navikla sam da su piloti većinom muškarci (vjerojatno zbog medija) pa me ta činjenica zaista iznenadila", kaže.


Zanimalo nas je i što da poručimo pilotu koji bi nam se eventualno mogao javiti, nakon što objavimo članak o njenom statusu o pozivu na brak. Nikad se ne zna, zar ne?


"Recite mu da bih najprije htjela iskusiti letenje, a o braku ćemo poslije", dodaje kroz smijeh.


L.B./foto: Facebook@Akrobatska grupa "Krila Oluje" / "Wings of Storm" display team


pilotiFacebookudajaKrila OlujeFrecce TricoloriSveučilište u ZadruKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se