Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zbog njih ste tu gdje jeste! Za odluku o tome hoćete li upisati faks najvažniji su tvoj radni stol i mama

MojFaks | Laganini, 18.11.2019.Zbog njih ste tu gdje jeste! Za odluku o tome hoćete li upisati faks najvažniji su tvoj radni stol i mama

Rezultati istraživanje koje su sproveli pedagog i sociolog dr.sc. Boris Jokić i njegov suradnik psiholog dr.sc. Josip Šabić pokazuju da osnovna škola koju djeca pohađaju gotovo da nema nikakav utjecaj na to hoće li oni htjeti napredovati u visokom obrazovanju ili ne.

Kao puno važniji čimbenici pokazali su se roditeljske aspiracije, majčina akademska podrška te radni stol za kojim dijete može učiti i raditi. Rezultate ove studije prenijeli su i svjetski mediji, poput BBC-a

Istraživanje je objavljeno u časopisu Educational Studies i predstavlja prvu longitudinalnu studiju na ovu temu u svijetu. Studija je provedena kroz četiri godine, uključeno je više od 2000 učenika viših razreda i 120 obitelji, a nastavlja se i dalje. Poanta istraživanja bila je otkrivanje glavnih čimbenika zbog kojih se učenici odlučuju na nastavak visokog obrazovanja, piše Telegram. 

Učenici su u upitnicima odgovarali žele li nastaviti s visokim obrazovanjem, te na pitanja o školi, roditeljima i obiteljskom životu. Ispitivani su i što njihovi roditelji žele za njihovu budućnost, koliko su akademske potpore dobili od svakog roditelja posebno te imaju li vlastitu sobu, računalo i radni stol. Pitali su ih i uživaju li u školi.

Osim njihovih odgovora, ispitivači su prikupili i informacije o njihovim ocjenama, kao i o veličini škole i razreda te o prosjeku ocjena za svaku školu i cijenama nekretnina na područjima oko škola u kojima su vršili istraživanje. Posljednjom stavkom mjerili su socijalnoekonomski status. Naposljetku su analizirali odgovore kako bi utvrdili koji su čimbenici najviše povezani sa željom djece da nastave s visokim obrazovanjem.

Što kažu rezultati?


Rezultati istraživanja pokazali su da gotovo nijedan faktor na razini škole (veličina škole i razreda, cijene nekretnina oko škole) nisu utjecali na želju djece da nastave s visokim obrazovanjem. S druge strane, faktori povezani s obiteljskim životom (čemu roditelji teže, majčina akademska podrška i radni uvjeti poput vlastitog radnog stola) imaju golem utjecaj.

Spol ispitanika također igra značajnu ulogu, pa je istraživanje pokazalo da djevojčice češće žele nastaviti s visokim obrazovanjem. Od čimbenika vezanih za školu, značajan utjecaj imaju visoke ocjene i uživanje u školi. Visoke ocjene bile su dosta dobar pokazatelj toga tko želi nastaviti s visokim obrazovanjem, a tko ne.

"Nikakvi čimbenici vezani za školu ne utječu na želju djece da nastave s visokim obrazovanjem. Drugim riječima, djeca koja su slična što se tiče osobnosti, ali koja pohađaju različite osnovne škole, vrlo vjerojatno će imati iste želje o nastavku s visokim obrazovanjem. Važno otkriće je i da roditelji mogu utjecati na želje djece ako im kažu što očekuju od njih te ako im omoguće osnovne uvjete za pisanje zadaće i učenje", stoji u zaključku istraživanja, piše Telegram. 

A.Z.
Izvor: Telegram
Foto: Shutterstock By Evgeny Atamanenko


učeniciistraživanjeBoris Jokićnastavak školovanjaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se