Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Upisao sam faks samo zbog prava': 8 izjava koje pokazuju da si tipični hrvatski student

MojFaks | Laganini, 31.10.2017.'Upisao sam faks samo zbog prava': 8 izjava koje pokazuju da si tipični hrvatski student

Bezbroj puta smo na internetu naišli na članke tipa 'Ako radite to i to onda ste tipični Hrvat' baš kao i one 'Ovo su znakovi da ste tipični student' pa smo se zapitali, što to pokazuje da je netko student iz Hrvatske?

Studente cijelog svijeta (osim onih "Mladi bogati Rusi Instagrama" i sl.) vežu slične karakteristike, a jedna je neizbježna: siromašni su. No, postoje i mnoge razlike pa dok su studenti primjerice u Francuskoj uvijek spremni dizati revoluciju, u Hrvatskoj kao da vlada apatija. Neki studenti u Hrvatskoj upisali su fakultet samo da mogu raditi preko student servisa ili jesti preko iksice.


Izvor: Unsplash

Stereotipno gledano, hrvatski student je nezainteresiran za išta drugo osim vlastitog života pa ga pretjerano ne zanima politika pa čak niti onda kada ga se direktno tiče (primjerice donošenje Zakona o studentskom radu), obilazi menzu kao sveti hram, uglavnom uči večer prije ispita te će prije nešto pitati kolege nego sam guglati ili sam potražiti.

Naravno, sve ovo navedeno je površno gledano i provučeno kroz stereotip, a kako bi se malo i nasmijali, pripremili smo vam česte izjave studenata koje pokazuju da su tipični hrvatski studenti:

#1 "Ma ne zanima mene ekonomija, upisao sam taj fakultet samo zbog studentskih prava"Stajanje u redu za menzu je jedna od omiljenih zanimacija hrvatskog studenta... foto: B.Zlomislić/arhiva MojFaks

Kada u Hrvatskoj mlada osoba ne zna koji fakultet upisati tada je neko nepisano pravilo da upiše ekonomiju ili pravo – fakultete koje je još moguće upisati, a ih je vrlo teško završiti, posebice ako vas to ne zanima. Nemali broj ljudi koji nisu sigurni što bi upisali pa završe na ekonomiji, na kraju postanu vječni studenti koji shvatili da studentska prava zapravo mogu biti "odličan" potez u karijeri pa studentske poslove rade cca 10 godina. U ta glorificirana "studentska prava" svakako ulazi i posjedovanje iksice što pruža uživanje u studentskoj prehrani za malo novaca. Vozeći se tramvajem u Hrvatskoj ili hodajući ulicama hrvatskih gradova još uvijek se može čuti "da je netko upisao faks samo da može jesti u menzi". Dovoljan razlog za hrvatskog studenta.

#2 "Nisam vječni student, ima vremena za diplomiranje""Znam jednog koji je studirao 20 godina", reći će vam vječni student... izvor: tuko.co.ke

Na jednog brucoša u Hrvatskoj dođe tri vječna studenta. Pitate se je li ovo istina? Vjerojatno ne
jer smo to izmislili, ali realno, svaka osoba u Hrvatskoj poznaje barem jednog vječnog studenta. Oni se kriju na svim fakultetima, a uglavnom ih se lakše pronalazi na filozofskom. Neki od njih će se sarkastično nasmijati nad vlastitom sudbinom pa priznati da su vječni studenti dok će drugi do kraja braniti vlastiti "položaj". Jasno je da se nekim ljudima studiranje oduži iz različitih razloga, ali ovdje govorimo o onima koji jednostavno ne žele otići s faksa i napustiti studentski život. Još uvijek nije poznato je li u Hrvatskoj neki vječni student odmah nakon diplome otišao u mirovinu, ali valjalo bi ispitati.

#3 "Na jesenskom roku je ekipa / Ima rokova"Izvor: makeitstranger.com

Kao što znamo postoje tri ispitna roka, a to su zimski, ljetni i onaj studentima najslađi – jesenski rok. O jesenskom roku hrvatski studenti rado vole razmišljati kada im se ne da učiti pa hrpu ispita sa zimskog roka rasporede na rok u rujnu. No, ne samo sa zimskog nego i s ljetnog roka. Prije ispita hrvatski studenti obavezno se tješe poznatom uzrečicom "Ima rokova", uglavnom aludirajući na jesenski rok kao da na njega izlaze s teškom artiljerijom znanja.

#4 "Uvijek dođem na ispit, barem da pogledam pitanja"Izvor: theodysseyonline.com

Ima studenata koji redovito uče te onih koji se pripremaju večer prije, ali tu su i oni kojima je svejedno hoće li proći ili pasti jer su samo došli vidjeti pitanja. Nekima se tako i "omakne" pa prođu ispit na puku sreću jer su u ispitu većina pitanja na koje su znali odgovor, a da nisu došli bi ispit automatski pali. Premda profesor može promijeniti i uglavnom mijenja pitanja na sljedećem roku, dosta studenata dođe na ispit "tek toliko, da vide ispit". U tome nema ništa loše, ali je tipično za hrvatskog studenta.

#5 "Dođe mi da zapalim referadu"
Nismo sigurni je li ova izjava tipično vezana za hrvatske studente i imaju li i naši susjedi Bosanci i Srbi duge redove u referadama i bezvoljne zaposlenike, ali našim studentima je barem jednom došlo da zapale referadu. Osim što im odlazak u referadu kida živce zbog toga što uvijek "nedostaje jedan papir", tu su i zaposlenici koji kolutaju očima čim kroz vrata prođe student. Budući da u referadu uglavnom idu zbor rješavanja papirologije, studentima u naletu bijesa i očaja zbilja dođe da zapale referadu zbog tog jednog papira koji fali.

#6 "Starci me tjeraju da završim faks"Izvor: Shutterstock

U Hrvatskoj izgleda roditelji sudbinu svog djeteta određuju do "djetetovog" osamdesetog rođendana jer često imamo prilike čuti da su nekoga "starci natjerali da upiše faks". Osim što su ga natjerali da upiše, oni ga tjeraju i da završi! Baš su zli i puni nerazumijevanja za svoju nejaku djecu koja su imala plan s pol lipe u džepu proputovati svijet ili ići na turneju hrvatskom s lokalnim rock bendom. 'Parents made me do it!' plače mladi alumni nakon što primi diplomu. Vjerojatno će dobiti i PTSP od tog silnog studiranja. No, šalu na stranu, hrvatskim studentima i dalje roditelji diktiraju što će završiti, a što ne pa je zato vjerojatno toliko nezadovoljnih mladih oko nas.

#7 "Sinoć sam se napila k'o majka i jutros došla na predavanje"Izvor: 9gag

"Tko barem jednom na predavanju nije bazdio kao kaca rakije, taj nije ni studirao u Hrvatskoj"
, kaže izmišljena poslovica o studiranju, ali realno – kod nas studenti imaju običaj dolaziti mamurni na predavanje. Neki to čine svjesno jer znaju da sutra ujutro imaju predavanje, ali ih to ne ometa u ispijanju pete pive, no neki završe neočekivano na toj petoj pivi. Oni su uglavnom ispucali sve poene za nepojavljivanje na predavanju do sada pa moraju doći ujutro.

#8 "Što znam znam, a što ne znam prepisat ću"Izvor: sbperiskop.net

Prepisivanje tijekom ispita na fakultetu kao da je postala tradicija za pojedine hrvatske studente. Budući da su kazne za prepisivanje gotovo nikakve i uglavnom na kraju ovise od profesora do profesora, hrvatski studenti se uopće ne libe prepisivati. Neki misle da ne čine nikakvu štetu time što prepisuju jer ipak "nije da nisu ništa učili, samo je toga previše pa ne mogu cijelo gradivo zapamtiti". Iako je prepisivanje tipično hrvatski, još jednom apeliramo: prepisivanjem si činite medvjeđu uslugu.

...Tko nije pao ispit taj kao da nije studirao: 7 znakova koji pokazuju da si 'pravi' student...


...Dva lica studiranja: Kada početno oduševljenje zamijenimo s 'nije me briga'...


...Svi razlozi koji te mogu dovesti do ruba: Studenti otkrili zbog čega su zamalo odustali od faksa...


Ivana Petrić
foto: Shutterstock/Pixlr


izjavetipični studenthrvatski studentstereotipKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se