Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studentice zakuhale super projekt: raznovrsnim jelima predstavile bogatu riječku gastro ponudu

MojFaks | Laganini, 14.10.2016.Studentice zakuhale super projekt: raznovrsnim jelima predstavile bogatu riječku gastro ponudu

Studentice posljednje godine Filozofskog fakulteta, Odsjeka kulturologije, pri udruzi IKS (Inicijativa kulturnih studija), na najbolji način pokazale su što su sve naučile od svojih profesora.

Ana Javor, Katarina Petrović, Andrea Šikljan i Franka Blažić otkrile su da je ideja za projekt "Bakanalije – Baka nije odavde" rođena u studentskim klupama i da im je u njenom ostvarenju znatno pomogao voditelj kolegija, asistent Renato Stanković.

Projekt, svojevrsnu proslavu različitosti nacionalnih kuhinja koje obogaćuju grad Rijeku i njenu gastro ponudu, odradile su volonterski, unatoč odobrenom novcu za realizaciju, piše Novi list.

"EPK je financirao projekt i vidjelo se da su u početku bili pomalo skeptični, u smislu – hoće li ove četiri mlade cure znati s tim novcem? Mi smo novac, naravno, podijelile manjinskim zajednicama za nabavku namirnica, i to svakome isto, sasvim dovoljan iznos, što se vidjelo i na samoj manifestaciji. U manjinskim zajednicama smo bile jako dobro primljene, osjetilo se da su počašćeni time što se mladi ljudi trude uključiti ih u ovakva zbivanja, a pokrovitelji Studentski kulturni centar, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, Odsjek za kulturalne studije Filozofskog fakulteta i Grad Rijeka isto su se rado odazvali. Uskočili su i dečki te brojni prijatelji kao volonteri", govori Katarina.


foto: http://www.rijeka2020.eu

Uz mnogo entuzijazma, golemu energiju, predanost cilju i jasnu viziju, već u ožujku počele su s pripremama. Najprije s obilaskom manjinskih zajednica, potencijalnih financijera i pokrovitelja.

"Naši su roditelji bili primarno šokirani, zapravo ugodno iznenađeni kada su vidjeli što smo mi to mjesecima pripremale, sve one ljude koji su nas došli posjetiti", kaže Ana, a Andrea dodaje kako su njena mama i nona ušle u ex Bernardi i počele plakati, a iz njih je prštao ponos.

Bakanalije su izazvale ogroman interes građanstva i to ne samo zbog toga što su jela bila besplatna, već i zato što su tradicionalna i karakteristična za pojedine manjine naše multikulturalne sredine, a što se idealno uklopilo u Etno smotru "Bogatstvo je živjeti u zajedništvu", u suradnji s EPK Rijeka 2020.

"Ovakvi projekti uče nas da budemo aktivni, da umjesto da kukamo i žalimo se zbog nečega što nam se ne sviđa, djelujemo kako bismo to stanje promijenili. Mi smo nešto zakuhale. Vjerujem da je i drugim studentima ovaj naš primjer dao ideju da se, ako nešto želiš, možeš i moraš za to izboriti", kaže Franka.


foto: http://www.rijeka2020.eu

No, odakle baš kuhanje u centru projekta?

"Kuhati baš ne znamo, ali volimo jesti", iskrena je Ana, "a nama je to bilo zanimljivo kako bismo privukle i mlađu publiku. Do sada je sudjelovanje na Etno smotri u okviru Grada Rijeke bilo na poziv, a mi smo htjele uključiti sve građane, da ih podsjetimo da svi živimo u istom gradu."

Andrea pak dodaje kako im je jako drago da su u ovom multikulturnom gradu uspjele privući i stare i mlade, i ljude različitih svjetonazora, interesa i obrazovanja, jer hrana spaja.

Bakanalije planiraju ponoviti već u proljeće.

Cijeli intervju sa studenticama pročitajte ovdje, a više fotografija pogledajte ovdje.

L.B./izvor: Novi list
foto: Mia Mohorić/rijeka2020.eu


Bakanalije - Baka nije odavdeRijekaEPK Rijeka 2020.Ana JavorKatarina PetrovićAndrea ŠikljanFranka Blažićnacionalne kuhinjestudentski projektKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se