Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Popij 2 litre vina na eks pa upiši semestar': Jeste li znali da je kod nas postojalo 'Vinsko sveučilište'?

MojFaks | Laganini, 02.08.2018.'Popij 2 litre vina na eks pa upiši semestar': Jeste li znali da je kod nas postojalo 'Vinsko sveučilište'?

Ljubitelji vina među studentima bi zasigurno uživali u tzv. 'Vinskom sveučilištu' koje je nekada postojalo u Hrvatskoj. Uvjet za upis na ovo neobično sveučilište bilo je eksiranje vina iz pehara, a nalazilo se u Vidovcu blizu Varaždina.

Jeste li znali da smo prije 3 stoljeća imali prvo "Vinsko sveučilište" u Hrvatskoj i to u dvorcu u Krkancu, odnosno općini Vidovec? Tu je grof Baltazar Patačić utemeljio "Društvo vinskih doktora" koji su taj status dobivali kada bi 2,75 litara vina ispili na eks, piše eVaraždin.

Izvor: Unsplash

Naime, u svom dvorcu u Krkancu 1696. Baltazar Patačić utemeljio je društvo "Pajdašija od pinte", ("Društvo vinskih doktora") koje je okupljalo vrlo uglednu i utjecajnu gospodu hrvatskog političkog i kulturnog života s kraja 17. stoljeća i početka 18. stoljeća. Prema svemu sudeći, dvorac u Krkancu, prvenstveno zahvaljujući grofu Baltazaru Patačiću, zauzimao je istaknuto mjesto u hrvatskom društvenom životu toga doba.

Smatrali su da je "Vinsko sveučilište" zapravo novi medicinski fakultet


"Pajdašija od Pinte" imala je svoja pravila, dok je službeni jezik društva bio latinski, a da je dvorac u Krkancu bio omiljeno okupljalište onodobne gospode koja je voljela dobru kapljicu, govori i knjiga vinskih doktora. Dakle, svi koji su uspjeli ispiti pintu vina na eks, a to je mjera od 2,75 litara, dobivali su status vinskih doktora i posebno vinsko ime. Vinski doktori potom su upisivani u posebnu knjigu čiji naziv u hrvatskom prijevodu glasi: "Popis doktora promaknutih na vrlo glasovitom novom medicinskom fakultet", a prema pisanju Stjepana Beloševića u Vidovcu (Krkancu), uz "Pajdašiju od pinte", nalazila se i loža slobodnih zidara, piše eVaraždin.

Današnji izgled dvorca u Krkancu... izvor: vidovec.hr

Okončanjem muške loze obitelji Patačić u prvoj polovici 19. stoljeća, imanje u Krkancu, prodano je 1860. godine na javnoj dražbi, kada ga je kupio grof Karlo Erdödy. Nakon Erdödyjevih, dvorac Krkanec je rasprodan i danas je u posjedu više obitelji.

"Pijmo na eks! To vam je uvjet za upis u prvi semestar"


"Dižimo gospodo pehare! Pijmo na eks! To vam je uvjet za upis u prvi semestar" - zaorio je dvoranom u Krkancu prodoran glas grofa Baltazara Patačića. Tako! A sada poslušajmo prvu lekciju koju ćemo nazvati In vino veritas: "Tko želi postati član 'Pinte' i doktor vinskih nauka mora puno kupica vina posrkati".

...Bez vadičepa nema diplome: Otvoren vinski studij za sve ljubitelje dobre kapljice...Kažu izvori, smijeh i grohot mladih vlastelinčića što su se u Krkancu okupili s obližnjih imanja, pa čak i iz Zagreba, popratio je domaćinov poziv, a zatim nastade tišina koju je narušavalo klokotanje vina što je nestajalo u plemićkim grlima. Zatim se cijelom skupu, okrenut prema stolu, na kojem se uz upaljene svijeće nalazila pinta puna vina, obratio domaćin, grof Patačić sljedećim riječima:

Izvor: Unsplash

"Sad već Sorbono, šuti - reći ću bez uvrede. Oni, koje ti uvrštavaš među doktore i kojima otvaraš put do časti, u ovoj će kući jedva moći postati učenici. Ova je prava škola doktora, ova učena Minerva napitaka pruža učenim znanost, liječnicima liječničko umijeće, pravnicima otvara zakone, a svećenicima brevijar. Vojnicima pruža štita, narodu posvemašnju sigurnost. Ona štuje ljudska prava, a ne želi kršiti ni Božja. U Pinti je naime, kvintesencija znanosti koja govoru daje uvjerljivost, a pjesništvu ljupkost. Stoga poslije malo drugih, ona s pravom postaje peti fakultet."

Nakon ovog saznanja vjerujemo da bi brojni studenti htjeli da "Vinsko sveučilište" postoji i dalje jer bi mnogi sigurno zadovoljili uvjete za upis semestra.

Ivana Petrić
izvor: eVaraždin
foto: Unsplash


vinsko sveučilištevinoeksiranjevinski doktoriKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se