Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Stanari čekaju da se na njih uruši strop: Pogledajte kako izgleda studentski dom iz horora – VIDEO

MojFaks | Laganini, 11.05.2018.Stanari čekaju da se na njih uruši strop: Pogledajte kako izgleda studentski dom iz horora – VIDEO

Kada mislimo o studentskim domovima uglavnom ih zamišljamo kao prostor koji vrvi mladim ljudima, a ne kao prostor koji vrvi kukcima, zmijama i odvratnom plijesni. Nažalost, upravo u takvom domu iz noćne more moraju stanovati studenti u Makedoniji.

U studentskom domu Kuzman Josifovski – Pitu u Skoplju, gdje je smješteno skoro 500 studenata, vrijeme kao da je stalo u 20. stoljeću, piše Blic. U medijima se često piše o jezivim i neljudskim uvjetima u makedonskim zatvorima. Nažalost, ništa bolja slika nije ni u studentskim domovima u kojima gmižu zmije, šetaju kukci i mravi, a sa stropa i zidova vise grozdovi plijesni, piše u Blicu.


Izvor: screenshot 1tv.mk via Blic

Uvjeti života u njima u mnogome podsjećaju na zatvorske uvjete, a razlika je samo što u studentskim domovima nema rešetaka i naoružanih čuvara, i što se njegovi stanari slobodno mogu kretati. Jedan od takvih studentskih domova, Kuzman Josifovski – Pitu u Skoplju posjetila je ekipa skopske televizije 1TV, a ono što su kamere zabilježile podsjeća na scenografiju iz horor filmova.

Studenti kažu da se u domu osjećaju kao da putuju kroz vrijeme, ali unatrag


Kada se u domu prođe porta, na gornjim katovima vas dočekuje plijesan i vrata soba koje se jedva drže na zidovima. Studenti vele da se u domu osjećaju kao da putuju unazad kroz vrijeme, sve do pedesetih godina krajem prošlog stoljeća, kada je dom i izgrađen.Ako upitate studente o uvjetima života u domu, prve asocijacije su im horor filmovi. Osim toga, problem im predstavlja nedostatak privatnosti u minijaturnim dvokrevetnim sobama, a žale se i na užasno lošu higijenu u toaletima. Studenti smatraju da se ništa ne bi postiglo renoviranjem doma, već kažu da treba izgraditi novi. Na svakom katu postoji kupaonica - nju dijele studenti smješteni u sobama na tom katu, ali u njega ulaze sa strahom bojeći se da im na glavu ne padne od vlage strop pun plijesni. Dodatni problem im predstavljaju zastarjeli sanitarni čvorovi.

...GRIJANJE JOŠ UVIJEK NE RADI, ODUZELI IM GRIJALICE: Studenti iz ovog zagrebačkog doma strave uče u jaknama, a to nije jedini problem...


...Kao iz dobrog horror filma – studentski dom u Makedoniji...


Zbog starih i dotrajalih vrata i prozora, u studentskim sobama skoro i da nema zvučne i toplinske izolacije, a zbog stare i nefunkcionalne instalacije za parno grijanje, studenti su primorani sami i o svom trošku osigurati si grijanje kako se ne bi smrznuli. Iz uprave studentskog doma se pravdaju da zbog ograničenog budžeta za sada nema drugog rješenja. Od tri kotla na mazut, godinama unazad funkcionira samo jedan, koji opskrbljuje menzu, prostoriju za rublje i ostale prostorije, a čine se napori da proradi još jedan. Ipak, nije sve tako crno kao što izgleda. Proteklih godina studenti su se žalili na lošu hranu u menzi, ali je ovaj problem u velikoj mjeri riješen. Sada obroke imaju tri puta tjedno, ali smatraju da bi obroci trebali biti raznovrsniji. Studenti su dobili i vešeraj gdje mjesečno besplatno mogu oprati do šest kilograma odjeće, a sve preko te težine se plaća. Problem je u tome što se u perilice zajedno ubacuje rublje većeg broja studenata.


Ovako dom izgleda izvana...

A ovako iznutra...izvor: screenshot 1tv.mk via Blic

"Često veš na pranje moram da nositi kući, u grad iz kojeg dolazim jer se ovdje u domu, u perilicama za pranje, rublje miješa. Ako želiš oprati samo svoju odjeću, onda moraš platiti oko 90 centi. Za besplatno pranje ili nema mjesta, ili moraš čekati i po nekoliko dana, a tada se rublje, prikupljeno od više studenata, pere zajedno"
, ispričala je studentica.

Prije godinu dana u domu su zamijenjeni liftovi zbog čestih kvarova i slučajeva zaglavljivanja studenata, a u sobama su postavljeni novi kreveti i stolovi. Ipak, studenti kažu da to nije dovoljno da bi imali bolji i kvalitetniji boravak i život u domu.

Ivana Petrić
izvor: Blic
foto: screenshot 1tv.mk via Blic/Pixlr


dom u Makedonijihororodvratan domstudentski domKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se