Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Na Filozofskom fakultetu prikupljaju se kabanice, jakne i cipele. Akcija itekako ima smisla, a pridružiti se možete i vi

MojFaks | Nakon predavanja, 13.11.2019.Na Filozofskom fakultetu prikupljaju se kabanice, jakne i cipele. Akcija itekako ima smisla, a pridružiti se možete i vi

Inicijativom Studentskog zbora Filozofskoga fakulteta u Zagrebu organizirana je akcija prikupljanja kabanica, jakni i cipela za ljude koji trenutno žive u teškim uvjetima u okolici Bihaća u improviziranom izbjegličkom kampu bez struje i tekuće vode.

Akciju, u suradnji s doc. dr. sc Đurđicom Čilić, provodi Studentski zbor Filozofskoga fakulteta, a kako su objavili na svojoj stranici: "do sad je prikupljeno 40 kabanica, a akcija se proširuje", piše Studentski zbor FFZG-a. Osim kabanica, prikupljaju i nepromočive šuškavce, tople jakne i cipele (brojevi 40-45). Potrebno je svega 2000 komada jakni i kabanica za odrasle te 500 za djecu. Također, možete ostaviti i novčanu donaciju u KSFF-u u za to predviđenoj kutiji, obavijestio je Studentski zbor.


'Studiranje na FFZG-u uključuje i sagledavanje društvenih procesa oko nas koje nas dovodi do ovakvih akcija...'


Kako saznajemo, Studentski je zbor vrlo zadovoljan odazivom koji su kolege pokazale za ovu akciju: "Pokazali su kako studiranje na Filozofskom ne uključuje samo stjecanje znanja, nego i sagledavanje društvenih procesa oko nas, koje nas onda, posljedično, dovodi do ovakvih akcija. Voljeli bismo naglasiti kako se u posljednje vrijeme u javnosti malo govori o izbjeglicima, a posebno se malo govori o njihovim vlastitim pričama.", govori nam Studentski zbor FFZG-a koji će uz ovu akciju uskoro pripremiti i neka druga događanja o kojima ćete više saznati uskoro.

Doc. dr. sc. Đurđica Čilić koja je u uskoj suradnji sa Studentskim zborom pokrenula inicijativu govori da studenti i nastavnici Fakulteta već godinama, otpočetka tzv. migrantske krize, na različite načine, grupno i pojedinačno, privatno i organizirano pomažu ljudima koji su bili primorani napustiti svoje domove.

foto: MojFaks

Studenti raznorodnih studija sudjeluju u brojnim akcijama kroz volontiranje


Na Filozofskom fakultetu organizirane su već brojne humanitarne pomoći i razna volontiranja studenata raznorodnih studija o kojima nas je profesorica Čilić detaljnije izvijestila: "Na fakultetu se u više navrata sakupljala humanitarna pomoć, već treću godinu zaredom organiziramo besplatan tečaj hrvatskog jezika za azilante i tražitelje azila, u Klubu studenata organiziramo drużenja s polaznicima tečaja, naši studenti volontiraju u udrugama poput Inicijativa Dobrodošli, Are You Syrious, kolege s Odsjeka za pedagogiju, psihologiju, kroatistiku, sociologiju, etnologiju... koriste svoja znanja i kompetencije da pomognu ljudima, i onima koji samo prolaze kroz našu zemlju, i onim malobrojnim koji u njoj žele ostati. Sad je međutim pred našim zatvorenim granicama, s bosanskohercegovačke i srpske strane, veliki broj ljudi koji u strašnim i po život opasnim, a po njihovo dostojanstvo potpuno pogubnim uvjetima borave u nekoj vrsti obruča.", govori nam Čilić.

"Naša je dužnost, ljudska prije svega, da ne ostanemo pasivni, da se borimo protiv straha i neznanja, da odbacimo laž da su oni prijetnja i da im pomognemo.", poručila je za kraj svima da se pridruže ovoj hvalevrijednoj akciji dr.sc. Đurđica Čilić.

V.S.
Foto: Studentski zbor Filozofskoga fakulteta


Filozofski fakultetakcijaizbjegliceStudentski zbor Filozofskog fakultetapomoćKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se