Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Srećom pa ovoga na faksu nema: Stvari iz srednje koje studentima apsolutno NE nedostaju

MojFaks | Nakon predavanja, 11.01.2018.Srećom pa ovoga na faksu nema: Stvari iz srednje koje studentima apsolutno NE nedostaju

Roditeljski sastanci, informacije i 'susjed' iz klupe od kojeg se ne možeš maknuti jer tako kaže 'raska' prva su asocijacija na srednju školu. Neke stvari iz srednje nam nedostaju poput bezbrižnosti i manje opterećenosti učenjem, ali kada malo bolje razmislimo zahvalimo svemiru što neke od tih situacija ne moramo više prolaziti na fakultetu.

Znate li kako izgleda scenarij iz noćne more? Tako da profa ulazi u razred, baci imenik na stol jer je danas baš kao i svaki dan ustala na lijevu nogu, pogledom "ošine" po razredu i baca se na random otvaranje imenika i ispitivanje. Premda smo takav scenarij "zakopali" negdje u prošlosti, ne možemo se ne prisjetiti koliko nam je stvarao stres, a bio je svakodnevica u srednjoj školi.Takve vrste stresa na fakultetu (srećom) nema jer ga je zamijenila druga vrsta "sekiracije" pa su studenti sretni što ne moraju svaki dan strepiti hoće li biti prozvani ili ne. No, to nije jedino što studentima ne fali iz srednje škole pa smo spomenuli još neke stvari:

Informacije i roditeljski sastanciIzvor: os-ferdinandovac.skole.hr

"Mama...moram ti nešto reći, ali nemoj me ubit'. Imam kulju iz matematike i od prošlog tjedna keca iz latinskog. I da...skupilo se i par neopravdanih"
, kaže tipični srednjoškolac prije odlaska mame na informacije ili na roditeljski. Te stresove na fakultetu studenti više ne moraju proživljavati jer roditelji uglavnom nemaju uvid u njihove indekse i sretni su kad je on pun "labudova". Vjerujemo da informacije studentima osobito ne nedostaju, a bome ni njihovim roditeljima koji često ne bi znali izaći iz škole nakon što bi im raska pokazala ocjene i ispričala o vladanju njihovog djeteta.

Nenajavljeno ispitivanje slučajnim, a "sretne dobitnike" bira imenik...random naravnoIzvor: prakticanzivot.com

Jadan onaj mali kojem je stranica u imeniku bila "ispeglana"
pa je profa baš uvijek njega otvarala. No, kada je s njim ispucala "sreću", bacila se na otvaranje dalje i tad slijedi znojenje dlanova i grickanje noktiju. "Bože, molim te da me ne otvori!", govori svatko u sebi i panično gleda u sat s mišlju da sekunde traju kao godine. Brr, jeza nas prođe kada se samo sjetimo.

Zvono koje najavljuje mali i veliki odmor od maksimalno 15 minuta
Premda su se zvonu svi veselili (kada bi označavalo kraj sata naravno, ali ne i početak) ono je za sobom donijelo puno malih odmora i jedan veliki (neš ti velikog odmora od 15 minuta). Na fakultetu postoje pauze i od sat vremena pa se studenti od predavanja oporavljaju ispijajući kavu (okej, neki i pivo) ili odlaze u menzu. Srednjoškolci jedva stignu nešto pojesti pod velikim odmorom, a o malom odmoru da ne pričamo.

Knjige koje teže tonu i loše su za kralježnicuIzvor: Pixabay

Kome školska torba nije doslovno pukla taj kao da ni nije bio u srednjoj školi. Budući da su svi profesori različiti, neki od njih zahtijevaju da na satu učenici sa sobom imaju i knjigu i radnu bilježnicu i vježbenicu i zbirku zadataka i sve ikad. I tako gotovo za svaki predmet. Nekima su tako i stradala i leđa, a na fakultetu mnogi jedva da ponesu i bilježnicu. Samo kemijsku da se mogu potpisati na listu. Ili ju samo posude od kolege.

RedarstvoIzvor: Pixabay

Dežurstva su nam tijekom srednje bila draga jer smo mogli provesti sedam školskih sati baš poput fikusa i izbjeći stres random otvaranja imenika
, ali isto ne vrijedi i za redarstva. Osim što je redar trebao malo porediti učionicu i prijaviti ljude koji nedostaju (uvijek bi se osjećali kao Jude), morao je raditi ono najgore – brisati ploču. Naravno, postoji i strategija brisanja ploče (lako je kada je spužva nova što naravno uglavnom nije) pa onda se spužva mora sto puta močiti kako ploča ne bi bila muljava, a umivaonik s vodom je u wc-u koji se nalazi na kraju hodnika. Užas!

"Moraš sjediti s Markom koji ti apsolutno ne odgovara" na faksu ne postojiIzvor: Shutterstock

Razrednici nekada znaju biti okrutni pa nas stave u prvu klupu da sjedimo s osobom koja nam jako ide na živce i moramo onda s njom biti "susjedi". Na fakultetu biramo sami s kim ćemo sjediti i profesor nam sigurno neće reći da se moramo premjestiti i sjediti s nekim s kim ne želimo. Srednja škola je zbilja čudno mjesto.

Studenti koji na faksu kukaju da im baš nedostaje srednja škola trebaju se samo prisjetiti stvari koje su ih užasno živcirale i bit će odmah sretni s tim gdje su sada. Daleko od Marka iz prve klupe i nasumičnog nenajavljenog ispitivanja.

...Kao u noćnoj mori: Kad bi i na faksu postojali roditeljski sastanci...


...Baš ih briga kako vam je na studiju: Studenti objasnili koje su NAJVEĆE RAZLIKE između profesora na faksu i u srednjoj...


...Briga ih jeste li došli u pidžami: 6 razlika između profesora na faksu i u srednjoj...


Ivana Petrić
foto: Shutterstock/Pixlr


srednja školafakultetstudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se