Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kako preboljeti prekid: Prijatelji i optimizam prva su pomoć kod slomljenog srca

MojFaks | Nakon predavanja, 18.03.2016.Kako preboljeti prekid: Prijatelji i optimizam prva su pomoć kod slomljenog srca

Iako smo malo odrasliji kada krenemo na fakultet, to ne znači da slomljeno srce ne boli.

Vjerojatno ćete nakon prekida veze sami sebi postavljati mnoštvo pitanja na koja nećete dobiti odgovore, kako od bivšeg partnera/ice tako ni iz višesatnih i višednevnih 'konzultacija' s frendovima. To je, nažalost, dio odrastanja i života.

Ipak, postoje načini kako se takve situacije mogu ublažiti kako biste i dalje mogli donekle normalno funkcionirati na fakultetu i drađivati svoje obaveze jer, kao što svi znamo, one nikoga ne čekaju, a profesori nerad (čak i kad imamo dobar razlog) ne opraštaju...

Svako zlo za neko dobro


Prekid veze, bila ona duža ili kraća, uvijek je svojevrsni šok za vašu psihu i tijelo. Prije svega, osjećati će te kao da vas sve boli, a zatim i kao da se nitko do sada nije osjećao kao vi. Iako ćete se možda osjećati kao netko tko je izgubio dio sebe, pa možda i svoj identitet, nisu vam sve 'lađe potonule'. Upravo će vam taj prekid pomoći da bolje upoznate sebe, ali i naučite kakvu osobu ubuduće birate za vezu.Netko će ipak zauzeti njegovo/njeno mjesto


Možda je jedan od problema to što ste do sada imali samo tu osobu koja je uvijek bila uz vas, ali ne zaboravite da će sada njegovo mjesto zauzeti prijatelji koji će vas uvijek saslušati i paziti da se ne 'raspadnete u komadiće'. Miješati će se brojne emocije: od boli, šoka, do depresije i tjeskobe. Možda ćete i ići toliko daleko da ćete prijatelje uključiti da se jave vašoj bivšoj ljubavi ili posjećivati mjesta gdje ste bili s njim/njom, s nadom da ćete ga/ju sresti.

Vrijeme liječi


Ali, prije svega, morate sami shvatiti da je potrebno vrijeme da se prekid preboli i krene dalje. Ne možda odmah u potragu novog partnera, nego u ostvarenje nekih svojih životnih ciljeva i želja. Pokušajte i krenuti sa zdravom prehranom, bavite se spotom, pokušajte iz sebe izbaciti tu negativnu energiju kako bi se što prije vratili u život i možda upoznali nekog novog.

Nemojte zatvoriti srce za druge


Nikako nemojte zbog loših uspomena zatvoriti srce za sve ostale ljude. Prije svega otvorite se svojoj obitelji, ukoliko imate otvoren odnos s njima, ali i prijateljima i dajte im do znanja u kakvom ste stanju. Rasplačite se pred njima ako vam je teško, jer i na taj način 'izbacujete' tugu i depresiju.Mnoštvo toga možete napraviti, iskusiti, naučiti...


Kada skupite dovoljno hrabrosti krenite s upoznavanjem novih, zanimljivih ljudi, proširite krug prijatelja i poznanika, promijenite svoj život u potpunosti. Počnite cijeniti sebe i ono što ste oduvijek željeli učiniti, učinite sada. Ulaži u sebe u svakom pogledu, priušti si dugu kavu s prijateljicama, šoping, odlazak u prirodu gdje ćeš se opustiti i napuniti pozitivnom energijom. Pokušaj se okrenuti ljudima koji pozitivno razmišljaju kako bi i sam/ sama tako razmišljala i promijenila se. Okreni se onome što voliš i što te veseli, otkrij neki novi hobi, upiši tečaj, a ako si dovoljno ambiciozan/na, postani volonter u nekoj udruzi.

Svaka od tih stvari maknuti će te od misli prošlosti i pokušati ti dati priliku za novi početak. Možda uskoro upoznaš osobu koja će ti karakterno više odgovarati, ali ne treba nagliti. Pusti da vrijeme učini svoje.

Jasna Ožanić
foto: Shutterstock, Pixabay


prekidljubavsavjetiromantične vezeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se