Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kandidat za volonterskog Oskara: Zagrebački student u misiji pomaganja djeci

MojFaks | Nakon predavanja, 16.02.2017.Kandidat za volonterskog Oskara: Zagrebački student u misiji pomaganja djeci

Volonterski centar Zagreb već osam godina za redom dodjeljuje Oskara volonteru koji je u godini dana dao poseban doprinos razvoju zajednice i poboljšanju života u metropoli.

Ove godine za volonterskog Oskara bore se dvije volonterke i jedan volonter koji je ujedno i student. Matej Ilić Buljan je na petoj godini psihologije na Filozofskom u Zagrebu te pomaže djeci u nevolji koja nazivaju Hrabri telefon. Osim toga, u sklopu volontiranja na Hrabrom telefonu on volontira i u Dječjem domu A.G. Matoš u Selskoj ulici.

Na savjetodavnoj liniji Hrabrog telefona volontira već tri godine dok je u Domu dvije godine, a volontira prosječno četiri sata tjedno te u Domu jednom tjedno. Kako kaže, počeo je s tim kako bi imao više iskustva iz struke, ali vrlo brzo mu je taj motiv ispario jer je sada motivacija pomoć djetetu ili roditelju.

...Riječke studentice u velikoj humanitarnoj misiji: Pomozite im izliječiti zubiće 2500 djece u Zanzibaru...


"Uvijek sam htio negdje volontirati da prikupim praktično iskustvo u struci i da na neki način dam doprinos zajednici i na početku je bilo jako puno premišljanja oko toga hoću li moći na kvalitetan način pomoći nazivateljima ili 'jesam li zapravo za to', ali me na kraju djevojka nagovorila da se zajedno prijavimo za volontiranje na Hrabrom i tako je zapravo počela moja priča volontiranja. U domu sam jednom tjedno gdje s kolegom s Hrabrog provodim radionice osnaživanja djece koja su imala loša iskustva u svom ranijem djetinjstvu", prepričava student.


Matej na Hrabrom telefonu volontira već tri godine... foto: privatna arhiva

Za vrijeme studiranja dosta studenata volontira po različitim mjestima, no neki se i dalje dvoume oko toga trebaju li volontirati ili ne. On smatra da se neki još uvijek premišljaju oko toga jer misle da nisu kompetentni ili su nervozni krenuti, ali poručuje: riskirajte!

...Uskoro će fakultete lakše upisivati dobre osobe koje pomažu drugima...


"Volontiranje se isplati jer s vremenom se prestane razmišljati o skupljanju praktičnog iskustva i motivacija postane dijete ili roditelj koji trebaju pomoć. Zato bi moja poruka bila riskirajte jer je osjećaj kojeg volontiranje ostavlja neprocjenjiv", kaže Matej.


U Dječji dom A.G.Matoš dolazi svaki tjedan kako bi pomagao djeci i družio se s njima... foto: privatna arhiva

Nominacija za volonterskog Oskara je Mateju ogromno priznanje i vjetar u leđa te kaže kako bi osvajanje ove nagrade bilo nevjerojatno. Smatra da Oskar ne bi bilo samo priznanje njemu osobno nego i Hrabrom telefonu koji već 20 godina provodi svoju misiju pružanja podrške i pomoći onima koji ju trebaju.

Ako smatrate da zaslužuje i vaš glas, podržati ga možete ovdje.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva


volonterski OskaroskarHrabri telefonMatej Bilić BuljanKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se