Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ne objavljuj fotke ispita na Facebooku: Ove stvari ne bi trebale završiti na internetu

MojFaks | Nakon predavanja, 11.01.2017.Ne objavljuj fotke ispita na Facebooku: Ove stvari ne bi trebale završiti na internetu

Možemo slobodno reći da internet sve pamti, a čini se i sve podnosi... Unatoč tome, neke tragove svog života ne biste smjeli objavljivati on-line.

Sa sve većom popularizacijom društvenih mreža, naš trag na bespućima interneta ostavili smo barem jednom komentirajući nečiju fotku, a mnogi se studenti vlastitim potezima na internetu uvale u nevolju. Ovo se osobito odnosi na Facebook jer studenti ondje objavljuju doslovno sve i svašta bez previše razmišljanja.

Vjerovali ili ne, na naše objave će ponekad naići i oni za koje to nikada nismo htjeli poput profesora, roditelja ili drugih kolega. Ukratko, to može vidjeti bilo tko, a svjedoci smo da sve češće studenti fotkaju ispite te ih stavljaju u studentske grupe s nadom da će im ga neki "anonimac" sa znanjem riješiti.

...Možemo li to nekome prijaviti? Iritantne studentske objave na društvenim mrežama...


Upravo zato je ponekad važno da nam netko kaže da je vrijeme za reality check i da društvene mreže nisu nekakvo povjerljivo mjesto na kojem možemo svašta pisati i objavljivati. Potaknuti spomenutim objavama, mi smo odlučili udijeliti nekoliko savjeta o tome što studenti ne bi trebali objavljivati na društvenim mrežama:

* Otvoreni hejt prema profesorimaSvatko je barem jednom u životu na društvenim mrežama prokomentirao nešto u vezi fakulteta i profesora, ali pokazivanje otvorenog hejta prema profesorima s određenog fakulteta nije nikako primjereno. Primjerice, studenti ne bi trebali pisati u status "kako mrze nekog profesora koji ih je rušio" ili "kako je taj profesor kompletni idiot" i slično. Takve objave lako mogu doći pred oči upravo tog profesora na kojega smo sasuli shitstorm na internetu, a tada možete zaboraviti na bilo kakav prolaz i korektan odnos.


* Fotke ispita
Slijedi jedan savjet: ako ste već odlučili varati na ispitu tako da ufotkate ispit pa ga pošaljete drugima na rješavanje, učinite to diskretno u inboxu i pošaljite kolegi ili prijatelju, nikako hrpi nepoznatih ljudi.

...Nije prikrila ni svoje podatke: Objavila fotografiju ispita na popularnoj studentskoj grupi i zamolila za pomoć...


Ako ste sada pomislili "pa nitko nije toliko nepromišljen da tako nešto napravi", evo činjenice: u posljednjih par mjeseci bilo je i više takvih slučajeva u pojedinim studentskim grupama. Kako su to mogli vidjeti svi ostali u grupi tako bi mogao i profesor pa vas netko može i prijaviti za varanje.

* Fotke na kojima ste pijani kao deve
Sva ta šarena cuga izgleda jako cool, baš kao za fotkanje pa mnogi to naprave i okače na društvene mreže. No, to naravno nije dovoljno pa slijedi još naših par pijanih selfieja s kolegicom na brucošijadi, a za totalni finiš izlaska fotkamo se pijani sa žestokom gospodom – Jackom i Johnnyjem.


...Što objavljujete na Facebooku? Poslodavci gledaju vaše profile...


Vjerovali ili ne, te fotke mogu doći do bilo koga, a nakon nekoliko godina sigurno ne želite da takve fotografije dođu u ruke vašem potencijalnom poslodavcu. Neki će na ovo odmahnuti rukom i reći "da baš poslodavci gledaju društvene mreže potencijalnih kandidata za posao", ali evo vam istine: itekako gledaju.

* Vlastite emocionalne ispade
U ovo bi i mogao spadati i spomenuti hejt prema profesorima, ali to je ipak u zasebnoj kategoriji. Ovo se odnosi na ispade prema kolegama, prijateljima i 'sub objavama' koje su uglavnom pasivno-agresivne.

Ponekad nakon predavanja budemo isfrustrirani glupim pitanjima kolega, danom, načinom kako se netko odnosio prema nama i drugo pa nerijetko posežemo za Facebookom ili Twitterom kako bi s drugima podijelili svoje frustracije. Realno, to zapravo ne rješava problem nego vas pretvara u bullyja i to pasivno-agresivnog, osobito ako pričamo o kolegama iza leđa.

* Objave u kojima otkrivate da ste zabrijali s kolegom iako se to nije trebalo saznati
Nekada nam se u životu dogode neplanirane stvari, a osobito na fakultetu jer kao što znamo život je nepredvidiv. Tako ne možemo predvidjeti da će nam se kolega s kojim prije nismo komunicirali učiniti ful zgodnim nakon četiri piva na brucošijadi.

...Tabu tema o kojoj se ne govori: Znate li koliko se često studenti 'spetljaju' s profesorima?...


Naravno, zabrijemo s tim kolegom i to se sve nekako dogodi u tajnosti, ali mi ne želimo da to bude baš skroz tajno jer eto, on nam se svidio. Na fejsu pokušavamo privući njegovu pažnju i to objavama koje se očito odnose na njega, ali to ne želim odmah otkriti. Nakon par dana cijeli fakultet zna da smo zabrijali s njim. Ako netko ima ovakve nagone pa mora objavljivati stvari iz svog ljubavnog života, evo savjeta: nemojte to raditi jer dovodite drugu osobu u neugodnu situaciju.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


društvene mrežeinternetobjaveKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se