Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Otkrili oni koji vas ocjenjuju: Ovo su najčešće greške zbog kojih studenti padnu na ispitu

MojFaks | Nakon predavanja, 23.01.2018.Otkrili oni koji vas ocjenjuju: Ovo su najčešće greške zbog kojih studenti padnu na ispitu

Nismo nikada susreli studenta koji kaže da uživa u učenju za ispite i noćnoj mori polaganja istih, ali ako želimo doći do diplome to je jednostavno prepreka koju moramo preskočiti.

Proces učenja tijekom ispitnih rokova dovoljno je stresan sam po sebi stoga bi se svaki student tijekom ovog pakla trebao pripremati na pametan način koji će stres svesti na minimum. Zašto si dodatno otežavati nešto već dovoljno mukotrpno?

...Nekoliko dana robije za prolaz: Evo kako možete spremiti bilo koji ispit za samo tri dana...


Novinari The Guardiana zbog toga su nagovorili nekoliko profesora sa različitih fakulteta da podijele sa svima koje to može zanimati deset najčešćih grešaka koje studente koštaju loše ocjene ili čak – pada. Donosimo nekoliko odličnih savjeta.

Paničarenje i odugovlačenje do zadnjeg trenutka


Ponekad je zadatak koji je pred nama toliko težak da nas psihički koči kad treba početi s učenjem, kaže Amber Regis, profesorica književnosti 19. stoljeća sa Sveučilišta Sheffield. Odugovlačenje vas preplavi i čini vam se da ne možete odraditi ni najmanji zadatak. Pokušajte ne paničariti, pripremite se i nemojte odugovlačiti s početkom učenja. Ako vam se čini da počinjete prekasno pa je bolje odustati, sjetite se da postoje ocjene od jedan do pet. Ne morate ipak naučiti sve da biste prošli, zar ne? Nikad nije kasno.


foto: Shutterstock

Nedostatak analize


Možda mislite da je najbolje na pismenom ispitu "sasuti" sve što imate u glavi na papir, ali da biste pokazali da zbilja razumijete to o čemu pišete morate se kritički osvrnuti na materiju. Zamislite se u ulozi informiranog čitatelja – njemu ne trebate ponavljati sadržaj, mjesto i vrijeme radnje, ključne likove. Najviše ocjene dobivaju studenti čije radove profesori ocijene kao "originalne u interpretaciji", "angažirane po pitanju teme" ili pak "kritički promišljene". Za to vam treba sposobnost analize pročitanoga.

...[FOTO] Nekome boca viskija, nekome maramice za suze! Studenti nam pokazali kako im izgledaju radni stolovi tijekom rokova...


Loše planiranje


Kad izađete na ispit, bitno je ne srljati. Prvih deset minuta smijete procjenjivati pitanja, napraviti neki plan odgovaranja na njih s tim da počnete s onima koje znate jako dobro kako biste polago gradili samopouzdanje, savjetuje Bhavik Patel, profesor fizikalne i analitičke kemije sa Sveučilišta u Brightonu. Pobrinite se da sve bodove "poberete" na najlakšim pitanjima, a onda krenite na teža kako se ne bi obeshrabrili na početku ili izgubili dragocjeno vrijeme.

Nepažljivo čitanje pitanja


"Kad ponavljaju, studenti često uvježbavaju odgovore u glavi", kaže Roy Jackson, nositelj kolegija o religiji, filozofiji i etici na Sveučilištu u Gloucestershireu. "Iako ih ne želimo namjerno uhvatiti u zamku, studenti će često nakon što brzo pročitaju pitanje odabrati samo neke ključne riječi i na temelju njih napisati uvježbani odgovor", dodaje. Odgovor ne mora biti točan niti potpun. Potrebno je pažljivo pročitati pitanje i razmisliti nekoliko minuta o potencijalnom odgovoru, a ne se opterećivati prolaskom vremena i time da ispunite što više stranica.

...Počinje sezona guarane: Otkrivamo koje 'tabletice' studenti piju prije ispitnih rokova...


Pretjerano poopćavanje


Pripazite na to kako se izražavate. Neka vam izjave uvijek budu konkretne, usredotočene na nešto specifično i pokažite da ste svjesni problema. Izjave poput: "Ne postoji jedinstveni prikaz radničke klase u britanskoj fikciji nakon 50-ih godina" bolje su od "Romani koji tematiziraju radničku klasu pokazuju nam da su ti ljudi..."


foto: Shutterstock

...7 znanstveno dokazanih trikova za bolji rezultat na ispitima...


Površnost i nepažnja


Pogrešno navođenje podataka bitnih za pojedini kolegij odaje "baš me briga" stav. Kriva imena, krive godine, krivi pravci, formule...ne samo da su pogreške koje će vam na nekim ispitima donijeti čak i negativne bodove nego će vašem profesoru pokazati da ste nemarni i da vas gradivo baš i ne zanima.

...'Burn out' sindrom: znakovi da učiš previše...


Pravopis i gramatika


Istina je da svoje seminare kao ni odgovore na ispitima ne možete pisati svakodnevnim jezikom ili žargonom. Svaka struka ima svoj specifični rječnik koji se očekuje da usvojite, ali općenito je potrebno koristiti standardni, akademski jezik prilikom odrađivanja akademskih obaveza. Najbolji način da u tome postanete bolji je – čitanje. Čitaje znanstvene i stručne članke, knjige, radove i pokušajte primijeniti jezik kojim su pisani u svojim radovima. Neće se dogoditi preko noći, ali usvojit ćete ovaj jezik i način diskutiranja o temama i problemima dostojan vaše buduće pozicije akademskog građanina.

L.B./foto: Shutterstock


učenjepogreškesavjeti profesoraispitni rokoviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se