Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Učenici bez sapuna, a studenti?! U jeku epidemije, provjerili smo koji su fakulteti opskrbljeni, a na kojima nema sapuna ni papira! FOTO

MojFaks | Nakon predavanja, 02.03.2020.Učenici bez sapuna, a studenti?! U jeku epidemije, provjerili smo koji su fakulteti opskrbljeni, a na kojima nema sapuna ni papira! FOTO

Sveopća pomama uzrokovana pojavom korona virusa u Hrvatskoj, uzburkala je čitavo stanovništvo Hrvatske pa i studente. Preporuke iz HZJZ-a shvaćene su ozbiljno i nužno je da ih se svi pridržavamo, no poštuju li ih svi zagrebački fakulteti, provjerili smo u njihovim sanitarnim čvorovima...

Naime, prije nekoliko dana iz Uprave Studentskoga centra u Zagrebu potvrdili su za RTL da se trenutno u smještajnim kapacitetima Studentskog centra u Zagrebu nalazi jedan student u samoizolaciji temeljem odluke o preventivnim mjerama. Službene potvrde o kojem se točno studentskom domu radi, još uvijek nema. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je Preporuke postupanja u sveučilištima i veleučilištima koje možete provjeriti ovdje, a uz to su donijeli i dodatne mjere zaštite. Jedna od obvezatnih mjera zaštita jest i točka koja izriče da je "neophodno u organiziranom smještaju studenta, na kampusima, studentskim domovima kao i u prostorima gdje se odvija nastava, sanitarnim čvorovima te u prostorima gdje je organizirana prehrana, osigurati mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama s cirkulirajućim zrakom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola", stoji u Preporuci HZJZ-a.


foto: MojFaks

Prošloga se tjedna u medijima javila vijest o nedostatku higijenskih potrepština u školama koje su navodno u deficitu sa sapunom, a nakon što je Ministarstvo obrazovanja uputilo preporuku školama da učenici redovito peru ruke sapunom i vodom, što je učinkovitija mjera prevencije od, primjerice, nošenja maske. Kako je ista Preporuka upućena svim sveučilištima i veleučilištima u Hrvatskoj, odlučili smo provjeriti kakvo je stanje na pojedinim zagrebačkim fakultetima.


...Hoće li studenti živjeti u IZOLACIJI? Sveučilište u Zagrebu objavilo MJERE ZA ZAŠTITU od koronavirusa...


Ni više ni manje, zaputili smo se u one dijelove fakulteta u koje se dnevno zaputi ogroman broj studenata. Naravno, riječ je o WC-u, sanitarnom mjestu za vršenje nužde, toaletu, zahodu. Kako god ga nazivali, svima nam je jasna njegova funkcija te popratni higijenski postupci. 

...KORONA VIRUS donosi dodatne mjere opreza i za zagrebačke studente: SC alarmirao i šalje važnu obavijest...


Naravno da se podrazumijeva postojanje i omogućavanje osnovnih higijenskih potrepština u zgradama fakulteta, no jesu li zagrebački fakulteti povećali mjere opreza i poslušali navedene mjere zaštite te omogućavaju li studentima sve ono potrebno? Provjerili smo svaku stavku koja se nalazi u Preporukama, počevši od tekuće vode i sapuna pa do jednokratnih, papirnatih ručnika i sušilica s cirkulirajućim zrakom.

Građevinski fakultet u Zagrebu - poslovično odlično opskrbljen


Pri samome ulazu u WC Građevinskoga fakulteta dočekala nas je teta čistačica koja je tik prije našeg ulaska donijela jednokratne ručnike i popunila ona mjesta na kojima ih nije bilo. Sapuna je bilo u svakome dozatoru i držaču tekućega sapuna, a tekuće vode također.

Studenti s kojima smo razgovarali ispred Fakulteta, potvrđuju ono što nas je i zateklo u WC-u "u našim WC-ima uvijek ima sapuna i papira za brisanje", govore studentice prve godine dizajna pri Arhitektonskom fakultetu. 


foto: MojFaks


foto: MojFaks

Pravni fakultet ne zaostaje za Građevinom...


Prepisano ista situacija koja nas je zatekla na Građevini, zatekla nas je i na Pravnome fakultetu. Bilo je sapuna, tekuće vode i papira. Studentice prve godine Prava potvrdile su isto te nam govore da se rijetko kad dogodi da na njihovom fakultetu nedostaje higijenskih potrepština.


foto: MojFaks

Fakultet elektrotehnike i računarstva nije razočarao!


Ni FER nije razočarao. Naime, u WC-u na prvome katu bilo je svega. Osim naravno tekuće vode, bilo je i sapuna u svakome dozatoru, bilo je papira za brisanje ruku u prvom dijelu ženskog WC-a, a u drugome dijelu je bila funkcionalna sušilica s cirkulirajućim zrakom. 
foto: MojFaks

Fakultet strojarstva i brodogradnje - nedovoljna ocjena


Posjetili smo WC koji se nalazi u prizemnom dijelu fakulteta, tik do studentske menze. Prvo razočaranje zateklo nas je upravo ovdje. Naime, samo je jedan od tri dozatora za tekući sapun funkcionalan. Radio je samo onaj srednji, što nam i potvrđuje studentica koju smo u tom trenutku zatekli u WC-u. Govori da ova 2 dozatora nisu nikad ni bila u funkciji jer su, navodno, pokvarena. No, papira za brisanje ruku bilo je u izobilju.


foto: MojFaks


foto: MojFaks

...POTVRĐENO: U zagrebačkom studentskom domu jedna osoba u samoizolaciji zbog koronavirusa...


Studentski centar (Savska) - bez prigovora


Iako zagrebačkim SC-om dnevno protutnji mnoštvo studenata, sanitarni čvorovi su nas dočekali u perfektnom izdanju. Bilo je vode, tekućega sapuna u svim dozatorima i radile su sve sušilice za sušenje ruku. Ovo je potvrđeno i od strane studenata koji nisu imali apsolutno nikakve prigovore na sanitarije u SC-u.


foto: MojFaks

Filozofski fakultet - posljednja kap sapuna


FFZG je jedan od onih fakulteta čije sanitarne čvorove jednostavno ne možemo nabrojati ni na prste obje ruke. Stoga smo se uputili u 4 njihova WC- da izvidimo situaciju na jednom od najvećih zagrebačkih fakulteta. Prvotno smo provjerili situaciju u prizemlju zgrade na lijevoj, a potom i na desnoj strani.

Tete čistačice su projurile u nekom trenutku pored nas pa smo pretpostavili da su svježe dopunile dozatore tekućih sapuna i papira. Dozatori su bili dupkom puni, dok papira za brisanje ruku nije bilo ni u jednom WC-u, a sušilice nisu radile. WC na prvome katu pomalo se razlikovao od ovih prizemnih. Naime, u njemu nas nisu dočekali dupkom puni dozatori za tekući sapun, već je samo iz jednoga od njih procurila možda čak i posljednja kap sapuna. Papira za brisanje ruku nije bilo, a sušilica je bila van funkcije.

WC na drugome katu najpopularnije knjižnice, iako uredan, razočarao nas je jer nije bilo ni papira za brisanje ni funkcionalne sušilice, bilo je samo tekućega sapuna. 
foto: MojFaks

Učiteljski fakultet


Na WC-u Učiteljskoga fakulteta dočekala nas je teta čistačica koja je upravo u tom trenutku čistila sanitarije u njihovom toaletu u prizemlju zgrade. Provjereno, bilo je tekućega sapuna i papira. Teta čistačica podijelila je s nama iskustvo čišćenja općenito i otkrila jesu li ona i njezine kolegice povećale mjere zaštite što se čišćenja tiče.

"Osobno čistim uvijek isto, najvažnije je ipak da je WC čist, ali obraćamo više pozornosti na čišćenje vrata, kvaka i ostalih prostorija na fakultetu u kojima se okuplja veći broj studenata", govori nam teta čistačica koja je netom prije nego li smo ušli u WC, obrisala i dezinficirala sve kvake na vratima.


foto: MojFaks

Studentice koje smo zatekli ispred Fakulteta, pohvalile su tete čistačice i otkrile nam da kod njih uvijek ima svega i da se uistinu nemaju razloga žaliti jer su im osnovne higijenske potrepštine poput sapuna i papira za brisanje ruku uvijek na raspolaganju. "U mojoj srednjoj školi nikad nije bilo papira ni sapuna, ali zato za Učiteljski mogu reći da je ekskluziva za razliku od moje bivše srednje", govori nam u prolazu studentica 3. godine Učiteljskoga fakulteta, Petra.

Većini je fakulteta ipak uobičajena praksa da studentima, kao i svim djelatnicima omoguće osnovne higijenske potrepštine. Priznajemo da smo se ugodno iznenadili većinom fakulteta koje smo posjetili, a nedostaci koji na nekim fakultetima ipak postoje, vjerujemo da će ih odgovorne službe što prije sanirati kako bi studentima omogućili bezbrižno pranje i sušenje ruku, pogotovo u ovo vrijeme kada su mjere zaštite pojačane gotovo u svim institucijama. 

V.S.
foto: MojFaks


mjere zaštitemjere oprezakorona virushigijenske potrepštineSveučilište u ZagrebuSCfakultetistudentihigijenaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se