Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Teško se odupiru menzi i nekad ručaju gumene bombone: Evo kako izgleda prehrana prosječnog hrvatskog studenta

MojFaks | Nakon predavanja, 19.10.2018.Teško se odupiru menzi i nekad ručaju gumene bombone: Evo kako izgleda prehrana prosječnog hrvatskog studenta

Prehrana je jedna od najvažnijih stvari u našim životima. Zahvaljujući ispravnoj prehrani, imamo čistu kožu, dobro zdravlje te se osjećamo bolje nego ikada, puni smo energije i dobrog raspoloženja.

Studiranje je mukotrpan proces koji traje nekoliko godina, a svi znamo koliko je potrebno biti u dobroj fizičkoj formi kako bi uspjeli preživjeti stres kolokvija i ispita. Stoga je jedino normalno pretpostaviti da se studenti zdravo hrane, zar ne?

Izvor: arhiva MojFaks/scpu.hr

Normalno je za pretpostaviti, no je li realno očekivati od studenata da se zaista i hrane zdravo? Naravno da nije.

Menzi je teško odoljeti, a gumeni bomboni za ručak su sasvim normalna pojava kod studenata


Svi znamo da se studenti većinom hrane u menzi, u kojoj je moguće hraniti se zdravo, no tko će pokraj pohanog i pomfrtja uzeti nešto zdravo? Rijetki su ti koji uspijevaju imati tu snagu volje da se uspiju oduprijeti svemu što menza nudi - od pohanog i masnog, pa do slatkog i visokokaloričnog.

Foto: privatna arhiva

Probajmo sada zanemariti menzu. Svi imaju dane kada im je dosta hranjenja u menzi - bilo da se radi o tome da im treba kratka pauza od hrane u menzi, koja, koliko god raznolika bila, u praksi se radi o istim jelima, ili gotovo istima, svaki dan. Što tada? Što hrvatski studenti zaista jedu, osim onoga što praktički moraju jesti kako ne bi bankrotirali? Iz osobnog iskustva, mogu odmah reći jedno - definitivno se ne radi o uravnoteženoj, zdravoj prehrani. Zamislite kako bi izgledalo kada biste djetetu od 5 godina dali pravo da svaki dan bira što će jesti za ručak. Otprilike tako izgleda i studentska prehrana.

...FOTO Top 5 jela iz hrvatskih menzi: Ovo su NAJOMILJENIJI obroci koje studenti s guštom počiste s tanjura...Ne radi se o nikakvim posebnim jelima koja jedu samo studenti, već o količinama. Svi volimo tu i tamo pojesti gumene bombone, no samo studenti će ponekad ručati gumene bombone. Realno, bilo tko da pojede dva paketa gumenih bombona je i više nego sit za cijeli dan, no može li se reći da se netko najeo? Ne baš. I tako bismo mogli i precizno opisati cjelokupnu studentsku prehranu - ne baš. Jako je nepravilna, pa se tako nekih dana ne stigne niti do menze te je kava iz aparata na faksu najveća poslastica dana, dok druge dane se prežderavamo s jumbo pizzom koju sami pojedemo (kao da je teško?).

Nekada studenti jedu i zdravo, ali veliku ulogu u studentskoj prehrani igra mjesečni budžet


Jedina zdrava hrana koju studenti jedu jest voće, i to ono koje je "lako" pojesti. Koliko god voljeli ananas, samo najuporniji će ga zaista kupiti i posvetiti svoje vrijeme čišćenju istoga. Osim kada traju ispitni rokovi, onda se ima vremena za sve osim učenja, pa i čišćenje ananasa.


...Pravilna ishrana prije ispita: Uz ove savjete poboljšajte pamćenje i spriječite bolesti...


Još jednu veliku ulogu u studentskoj prehrani igra i mjesečni budžet. Objektivno gledajući, jeftinije je jesti nezdravo nego zdravo, pogotovo kada se u cijelu priču uključi i menza. No, tu i tamo nalete stvari na akciju u supermarketu, i to je vrijeme kada se iskorištava prilika - cijeli tjedan se jede ta jedna stvar, uživajući u činjenici da je moguće priuštiti si taj 'luksuz', što svako hranjenje van menze jest na neki način.

Izvor: Unsplash

Biti student nije nimalo lako, a koliko god im odlasci kući nekada bili mrski, svaki student će vam reći isto  - nema do mamine kuhinje!

Ana Šoda
foto: Facebook@Tomislava Horvatić


prehranastudentska prehranašto studenti jeduKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se