V.F. u Akademska četvrt

Loša vijest za one koji žele studirati vani: Država ograničava broj stranih studenata zbog krize stanovanja

Kriza stanovanja utječe i na studente.

23. Siječnja 2024 11:17
Smanjit će broj stranih studenata za trećinu

Smanjit će broj stranih studenata za trećinu Foto: Canva

Kriza stanovanja pogađa cijeli svijet,a pritisak osjete i studenti, posebice oni koji su u potrazi za stanovima. Čini se da će ova kriza imati veliki utjecaj i na one studente koji žele studirati u inozemstvu. Ako si i ti jedan od onih koji razmišljaju o studiranju u nekoj drugoj državi, možda će ti biti posebno teško ispuniti uvjete ako se radi o Kanadi.

Kanada je u ponedjeljak objavila dvogodišnje ograničenje za prijem stranih studenata nakon što je eksplozivan rast posljednjih godina pogoršao nedostatak stambenog prostora u zemlji. Prošle je godine Kanada izdala gotovo milijun dozvola za studiranje, oko tri puta više nego prije deset godina, prema vladinim podacima. Novim prijedlogom smanjit će se unos za gotovo trećinu. Evo kako će novi planovi funkcionirati i što je na kocki.

Kanadski ministar imigracije Marc Miller rekao je da će liberalna vlada uvesti privremenu, dvogodišnju gornju granicu studentskih viza, što će rezultirati izdavanjem oko 364.000 viza u 2024. godini, piše Reuters.

Akutna nestašica stanova

Novi prijedlozi također će postaviti ograničenja za poslijediplomske radne dozvole koje se izdaju stranim studentima, što će ih vjerojatno potaknuti da se vrate u svoje matične zemlje. Na dozvole se ranije gledalo kao na jednostavan put do osiguravanja stalnog boravka. Osobe koje pohađaju magisterij ili postdoktorat imat će pravo na trogodišnju radnu dozvolu.

Supružnici međunarodnih studenata koji su upisani na druge razine studija, uključujući dodiplomske i fakultetske programe, više neće ispunjavati uvjete, rekao je Miller. Kako je objasnio, prihvaćanje novih zahtjeva za studijske dozvole u 2025. bit će podložno ponovnoj procjeni na kraju tekuće godine.

Kanada je postala popularno odredište za međunarodne studente jer je relativno lako dobiti radne dozvole nakon završetka studija. No porast broja međunarodnih studenata doveo je do akutne nestašice stanova za iznajmljivanje, što je povisilo cijene stanarina. U prosincu su najamnine diljem zemlje porasle 7,7% u odnosu na godinu ranije.

Sveučilišta u problemima

Popularnost premijera Justina Trudeaua smanjena je uglavnom zbog krize pristupačnosti stanova, a čelnik oporbene Konzervativne stranke Pierre Poilievre preuzeo je uvjerljivo vodstvo nad Trudeauom u anketama uoči izbora sljedeće godine.

Osim krize najamnine, vlada je zabrinuta i zbog kvalitete obrazovanja koje pružaju neke od institucija.

Međunarodni studenti doprinose oko 22 milijarde kanadskih dolara godišnje kanadskom gospodarstvu. Taj će potez naštetiti mnogim obrazovnim institucijama koje su proširile svoje kampuse u nadi da će nastaviti priljev studenata.

Odluka će uzrokovati probleme u gospodarstvu

Ontario, najnaseljenija pokrajina, primila je najveći udio međunarodnih studenata. Neke tvrtke, uključujući restorane i maloprodajne sektore, upozorile su da će ograničenje stranih studenata stvoriti manjak privremenih radnika.

Restorani diljem Kanade bore se s nedostatkom radne snage s gotovo 100.000 slobodnih radnih mjesta, a međunarodni studenti činili su 4,6% od 1,1 milijuna radnika u industriji usluživanja hrane u 2023., rekla je Reutersu lobistička skupina prošli tjedan.

Kanadske banke imale su koristi od priljeva novih studenata, budući da je svaki student morao imati certifikate o zajamčenom ulaganju (GIC) na više od 20.000 kanadskih dolara, što je preduvjet za međunarodne studente da pokriju troškove života.

Velika većina, oko 40%, stranih studenata dolazi iz Indije, a Kina je druga s oko 12%, prema službenim podacima iz 2022. godine.

Još vijesti