V.F. u Akademska četvrt

Planiraš upisati fakultet u inozemstvu? Ovo su stvari na koje moraš obratiti pažnju

Savjeti iz prve ruke.

15. prosinca 2023 13:38
Studiranje u inozemstvu može biti sjajno iskustvo

Studiranje u inozemstvu može biti sjajno iskustvo Foto: Canva

Studiranje u inozemstvu je nešto o čemu većina nas mašta, ali se rijetki ohrabre to i ostvariti. Nije teško shvatiti zašto je tako. Odlazak u neku novu kulturu se čini pomalo zastrašujućim. Ne znaš što te čeka ni kako ćeš se uspjeti snaći u tom novom okruženju. Štoviše, na nekom stranom fakultetu će te vjerojatno dočeti neki sistem koji je drukčiji od našeg pa će ti trebati vremena da se prilagodiš.

Naša domaća TikTokerica Nina Skočak svoju karijeru gradi u Europskom parlamentu. Završila je studij novinarstva, a onda je magistrirala i politologiju na Sveučilištu u Bruxellesu. Osim toga odradila je i staž u Europskom parlamentu.

Sa svojim je pratiteljima na TikToku podijelila savjete koji im mogu pomoći ako planiraju upisati fakultet u inozemstvu. Istaknula je tri stvari na koje studenti trebaju pripaziti.

1. Prijave najčešće počinju godinu dana unaprijed i traju do proljeća

Nina objašnjava da vani najčešće ne postoji sustav kao kod nas gdje se studenti prijavljuju na faks dva mjeseca prije početka nastave. Najčešće se prijave otvaraju godinu dana unaprijed i završavaju na proljeće.

2. Ne gledaju se samo ocjene

Ocjene često nisu najbitniji faktor. Kako Nina kaže, ona nije morala polagati prijemne, ali je bilo jako važno njezino motivacijsko pismo i pisma preporuke njezinih profesora. Bilo bi idealno da takva pisma napišu neki međunarodno poznati profesori.

3. Vježbanje čitanja i pisanja akademskih radova na engleskom

Nije važno samo dobro govoriti engleski već je važno poznavati i akademski engleski. Kako kaže, bilo joj je teško pisati akademske radove na engleskom pa preporučuje redovito vježbanje akademskog engleskog jer se vani gotovo sve bazira na pisanju radova.

 

@ninaskocak Sva pitanja me možete pitati uživo 14.10. World Education Fair u Hotelu Dubrovnik 🧚‍♀️☀️ Besplatno je i možete se prijaviti na worldeducation.hr #studiranje #faks #studiranjeuinostranstvu #balkantiktok #zagreb #obrazovanje #oktobar2 ♬ original sound - ninaskocak

 

Još vijesti