L.B. u Akademska četvrt

Milanović na inauguraciji novog rektora nasmijao publiku anegdotom s prvog ispita: 'Profesor me spustio na zemlju'

U utorak, 18. listopada, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana je inauguracija novog rektora.

19. listopada 2022 11:35
Zoran Milanović

Zoran Milanović Foto: Jure Divich via Shutterstock

Dugoročni, no sada već bivši rektor, Damir Boras, predajom insignije (rektorskog lanca) na simboličan je način vodstvo nad zagrebačkim Sveučilištem prepustio svom nasljedniku, Stjepanu Lakušiću.

Svečanom događanju prisustvovala su brojna lica s političke i akademske scene, ali i studenti te izaslanici drugih sveučilišta s područja Republike Hrvatske, a najviše je pozornosti izazvao aktualni predsjednik RH Zoran Milanović, zahvaljujući prisjećanju na studentske dane.

Predavao mu otac Damira Borasa

Naime, Milanović je nasmijao publiku anegdotom sa samog početka studiranja na zagrebačkom Pravnom fakultetu, na kojemu mu je predavao profesor Mile Boras, otac Lakušićevog prethodnika, Damira Borasa.

Kako se prisjetio, Milanovićev prvi susret s "rigoroznošću i kriterijima" zagrebačkog Sveučilišta odvio se u njegovoj 19. godini, kad je polagao ispit iz kolegija Rimsko pravo koje studenti prava slušaju na brucoškoj, prvoj godini studija.

Ovo je, smatra Milanović, smiješno. "Naime, s 18 godina možeš biti svjetski prvak u šahu, ali ne možeš razumjeti Rimsko pravo", pojasnio je Milanović.

Ispit je započeo riječima: "Bit ću kratak", na što je profesor odgovorio...

Zatim je nastavio pripovijedati anegdotu kojom je želio ilustrirati nešto što većina studenata osjeti vrlo brzo na svojoj koži: uvijek se nađe onaj jedan profesor koji će vas "spustiti na zemlju" i pokazati vam da je pred vama još dug put do znanja.

"Inače, otac dosadašnjeg rektora bio je omiljen i pomalo permisivan profesor, nije nas maltretirao jer je znao da, ustvari, ne možemo udovoljiti najrigoroznijim kriterijima te discipline. Ja sam započeo ispit glupim riječima, nešto kao 'bit ću kratak'. Na što mi je rekao, 'kolega, to je Henrik VIII. govorio svim svojim ženama. Ne morate biti kratki, budite točni i pametni'", ispričao je Milanović na što je kazalištem odjeknuo smijeh publike.

Novom rektoru za kraj je zaželio mnogo sreće i uspjeha u vodstvu najvećeg domaćeg sveučilišta koje po njemu, predstavlja jedan od instrumenata hrvatske države.

Još vijesti