V.F. u Akademska četvrt

Predsjednik Milanović ugostio studente koji su osvojili medalje na sportskim natjecanjima: „Moje poštovanje je duboko“

Studenti su na natjecanjima ove godine osvojili 39 medalja.

23. studenog 2023 10:50
Predsjednik Milanović je ugostio studente sportaše

Predsjednik Milanović je ugostio studente sportaše Foto: UniSport/Facebook

Hrvatski studenti su ostvarili velike uspjehe na Europskim sveučilišnim prvenstvima i Svjetskim Sveučilišnim igrama, a osvajače medalja je primio i predsjednik Zoran Milanović i pohvalio uspješne sportaše.

„Ovo što vi radite je lijepo, afirmativno za Hrvatsku, za hrvatsko sveučilište u cjelini i ja vas u tome podržavam“, poručio je studentima predsjednik Zoran Milanović.

Studenti sportaši sa Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta u Zadru i Veleučilišta „Edward Bernays“ ove su godine osvojili čak 39 medalja na Europskim sveučilišnim prvenstvima 2023. godine i Svjetskim sveučilišnim igrama održanim u Chengdu, piše UniSport.

Milanović je čestitao studenticama i studentima na sportskim uspjesima i rekao im da zna koliko je teško, vrlo često i nemoguće spojiti fakultetske obaveze s obvezama kvalitetnoga i vrhunskog sporta.

Sportaši osvojili čak 39 medalja

„Moje poštovanje za ovo što radite je duboko. Ja ovdje viđam i primam puno ljudi, svatko je ovdje s nekakvim razlogom i uvijek gledam koliko je truda, odricanja, samoprijegora, rizika i neizvjesnost uloženo u nečiji životni put i u nečije rezultate, to nije svugdje isto“, naglasio je Milanović.

Predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić je istaknuo da su prošle godine studenti osvojili 17 medalja dok su ove godine osvojili čak 39 medalja. Dodao je i da je Hrvatski akademski sportski savez bio uspješan i u organizaciji dva Europska sveučilišna prvenstva: Zagreb je ugostio Europsko sveučilišno prvenstvo u borilačkim sportovima, dok se u Splitu igralo Europsko sveučilišno prvenstvo u futsalu. Potvrdio je kako su u tijeku i pripreme za organizaciju i kandidaturu Europskih sveučilišnih igara 2028. godine u Splitu.

Jasenka Ostojić, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, istaknula je iznimne sportske rezultate svih sveučilišta u Republici Hrvatskoj, a posebno Sveučilišta u Zagrebu. Rekla je da je Europska sveučilišna sportska asocijacija dodijelila Sveučilištu u Zagrebu nagradu za najaktivnije u Europi dva puta te nagradu za najuspješnije sportsko sveučilište u Europi tri puta.

Studenti sudjelovali na 12 prvenstava

„Iznimno smo ponosni na naše studente koji nisu samo predstavljali Sveučilište u Zagrebu, nego i Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku u velikoj konkurenciji od 600 sveučilišta i 36 europskih zemalja. Ponosni smo na naše studente, oni su snaga našeg Sveučilišta. Ovim priznanjem Sveučilište u Zagrebu pokazalo je kontinuitet akademskog sporta u Zagrebu i Hrvatskoj te se pridružilo listi onih koji uspješno predstavljaju Republiku Hrvatsku i njen su najbolji promotor i ambasador“, rekla je prorektorica Ostojić te dodala da hrvatska sveučilišta dijele zajedničke ciljeve u podršci sportskoj mladosti i talentima za čiji razvoj su odgovorni.

Više od 430 studenata iz Hrvatske kroz dva mjeseca sudjelovalo je na čak 12 Europskih sveučilišnih prvenstava na kojima su ostvarili izvrsne rezultate s ukupno osvojenih 39 medalja. Osim toga, dva Europska prvenstva održana su ove godine u Hrvatskoj, u Zagrebu i Splitu. U Kini je pak ovoga kolovoza održano 31. izdanje FISU Svjetskih sveučilišnih igara, poznatije kao Univerzijada, koje je okupilo 6500 sportaša iz 113 zemalja.

Izvor: UniSport

Još vijesti