V.F. u Akademska četvrt

Zašto se tijekom božićnih praznika još više umorimo? Uz ove savjete ćeš uspjeti uživati u praznicima i riješiti fakultetske obaveze

Sve je u dobroj organizaciji.

18. prosinca 2023 15:36
Neka ti praznici ne budu stresni

Neka ti praznici ne budu stresni Foto: Canva

Uvijek se veselimo božićnim praznicima. Konačno ćemo otići kući i družiti se s obitelji i prijateljima. Ipak, i sam znaš da ćeš vjerojatno imati puno obaveza. Planiraš napraviti prezentacije, napisati seminare i početi učiti za kolokvije koji će ti započeti nakon praznika. Ipak, i dalje želiš uživati u Božiću i provesti se za Novu godinu. Zbog toga svake praznike provedeš u najvećem stresu jer se pokušavaš natjerati da počneš učiti, a zapravo samo gledaš božićne filmove, jedeš kolače i družiš se s prijateljima.

Dok tako „uživaš“ zapravo cijelo vrijeme razmišljaš o učenju i svim obavezama koje si stavio na čekanje. Na kraju božićnih praznika budeš još više umoran nego prije njih, a i peče te savjest jer nisi ispunio sve obaveze koje si planirao. Ovih božićnih praznika promijeni tu toksičnu naviku. Naravno da bi bilo super uzeti si vremena za fakultetske obaveze, ali nemoj si uskratiti ni psihički i fizički odmor. Zaslužio si ga. Uz ove savjete ćeš se tijekom praznika zaista i odmoriti, samo se trebaš dobro organizirati.

1. Budi realan sa svojim obavezama

Postoji vjerojatnost da si ostavio sve prezentacije i seminare za kraj semestra. Ipak, budi realan. Nemoj se pretrpavati. Preko praznika riješi samo ono što je najhitnije, a ostalo ostavi za nakon praznika. Poučen prošlim iskustvima i sam si svjestan toga da nećeš puno toga uspjeti obaviti tijekom praznika. Na kraju će te samo peći savjest.

2. Uživaj u blagdanima

Nemoj dopustiti da ti obaveze pokvare blagdane i doček Nove godine. Priušti si nekoliko dana kada ćeš potpuno zaboraviti na fakultet i sve vezano za njega. Primjerice, jednom sam pisala istraživački rad za vrijeme praznika. Toliko sam se brinula oko toga da sam se probudila u prijateljevom stanu sva slomljena od burnog dočeka i odmah uzela mobitel u ruke i nastavila raditi na istraživanju dok su moji prijatelji još spavali. Ne budi kao ja. Možeš si priuštiti nekoliko dana odmora. Na Badnjak, Božić i Novu godinu je strogo zabranjeno učiti.

3. Odvoji dane za učenje

Odredi koliko ćeš dana odvojiti za učenje. Ipak, neka to bude uklesano u kamen. Dakle, nema gledanja božićnih filmova, izlazaka s prijateljima i izležavanja nakon obilnog ručka i večere. Primi se posla. Zvuči brutalno, ali to je jedini način da se natjeraš na rad. Nakon što to obaviš, opet ćeš se moći posvetiti uživanju u praznicima. Nemoj dopustiti da te zbog neobavljenih obaveza pritišće tjeskoba. Sreži ih u korijenu da ih možeš maknuti da svoje liste odmah na početku.

4. Planiraj druženje s prijateljima

Božićni praznici su jedino vrijeme u cijeloj godini kad ćeš se moći družiti s cijelom ekipom jer znaš da će se i oni vratiti kući za praznike. To je prilika koja se ne propušta. Ipak, izbjegavaj spontana druženja. Da, istina je. Spontana, neplanirana druženja su uvijek najbolja, ali vjerojatno se nećeš moći sto posto opustiti kad znaš da te čekaju skripte na radnom stolu. Radije se dogovorite kada ćete se točno družiti da se možeš organizirati i učiti prije toga, a onda se potpuno prepustiti zabavi.

Još vijesti