V.F. u Nakon predavanja

Kad sam sebe sabotiraš: „Krećem učiti na puni sat“, „bolje učim po noći“ i ostale navike zbog kojih padaš ispit

Student je samome sebi vuk kad je učenje u pitanju.

5. prosinca 2023 16:56
Nije nama lako...

Nije nama lako... Foto: Canva

Kad trebamo učiti, cijeli svijet nam je kriv, ali brutalna istina je da smo mi sami sebi krivi. Ipak, vjerojatno i ti samom sebi lažeš da si pao ispit zbog nekih stvari na koje nisi imao utjecaj dok u dubini duše znaš da jednostavno nisi krenuo učiti na vrijeme. Postoji nekoliko toksičnih stvari koje radi većina studenata i tako sami sebe sabotiraju. Vjerojatno ćeš se prepoznati u njima, ali ne krivimo te, i mi smo u tom timu.

1. „Krećem učiti na puni sat“

Nije poznato tko je smislio ovo pravilo, ali svi znaju da ne možeš početi učiti u 15:03. Moraš čekati do 16:00 i tek onda otvoriti skriptu i početi s učenjem. Naravno, ako kreneš ranije, imat ćeš 57 minuta više za učenje, ali legenda kaže da studenti koji ne počnu učiti na puni sat padaju ispit. Postoji vjerojatnost da ćeš pogledati na sat tek u 16:02 i onda ćeš opet morati čekati do 17:00. Iako je to čekanje nepotrebno gubljenje vremena, svejedno još uvijek nisi odustao od te navike koja te sabotira.

2. „Prerano je da krenem, bolje funkcioniram pod stresom“

Surova istina je da ne funkcioniraš u stresnim situacijama. Zapravo, ne funkcioniraš normalno ni u nekim situacijama koje nisu stresne. U stresnim situacijama se slomiš poput suhe grančice. Unatoč tome, lažeš samome sebi da ti je prerano krenuti s učenjem jer ćeš do ispita sve zaboraviti. Najbolje ti je krenuti dan prije ispita jer ćeš tada biti pod pritiskom i bolje ćeš pamtiti. Kad konačno dođe taj dan prije ispita, skriptu ćeš natopiti svojim suzama, a ti ćeš se pomiriti s time da ćeš ispit ipak morati prijaviti za idući rok.

3. „Učit ću cijelu noć, ionako sam noćna ptica“

Čak ako i jesi noćna ptica, ne znači da moraš učiti baš noć prije ispita. Imao si na raspolaganju puno drugih noći kada si mogao početi učiti na vrijeme. Ipak, ostavljaš sve za zadnju noć jer ipak funkcioniraš bolje pod stresom. Kako smo već spomenuli, osim što ćeš se slomiti pod pritiskom, još ćeš biti preumoran da išta zapamtiš.

Već u 00:30 će ti se početi spavati i imat ćeš osjećaj kao da učiš satima iako si krenuo u 23:00. Ali si svakako planirao krenuti u 21:00 samo što nisi uspio pogoditi puni sat. Na kraju ćeš odlučiti odrijemati pola sata, a nakon toga učiti još sat vremena. Zatim ćeš lagati samome sebi da ćeš se probuditi ujutro u 5 da učiš za ispit koji ti je popodne, ali ćeš se probuditi u 11 i odlučiti izaći na ispit čisto da vidiš pitanja.

4. „Popit ću kavu da me razbudi“

Oni koji ipak uspiju ostati budni cijelu noć, uspiju to zbog kave ili energetskog pića. Ipak, čak i ako uspiješ ostati budan, koliko točno uspiješ naučiti? Iz iskustva znamo da nas velika količina kofeina drži budnima, ali smo i dalje iscrpljeni i ne možemo pamtiti kao kad nam je mozak odmoran. U kavi si vidio svoj spas, ali te ona izdala kao i svaki put.

Kad popiješ tri šalice kave, shvatit ćeš da ipak ne možeš ništa zapamtiti i da bi ti bilo pametnije da malo odspavaš, ali nećeš moći zaspati zbog prevelike količine kofeina. Ponekad nam kava ili energetsko piće da nagli nalet energije pa mislimo da možemo sve. Međutim, ta energija bude kratkoga vijeka, a kad ona nestane, mozak nam se samo ugasi, a sve informacije iz njega ispare.

5. „Bolje da padnem ovaj ispit jer ću se onda bolje pripremiti za idući“

Prozirna laž… Nećeš se bolje spremiti za idući. Imat ćeš apsolutno istu rutinu kao kad si učio prvi put. Točnije, kad nisi učio. Ovoga ćeš puta biti pod većim stresom jer ćeš znati da imaš jedan rok manje. A već smo ustanovili da ne funkcioniraš dobro pod stresom. Duboko u sebi znaš da ne želiš veću ocjenu jer se radi o ispitu koji te uništava već mjesecima i samo ga želiš proći i prekrižiti u kalendaru.

Naš savjet je da pokušaš iskorijeniti ove toksične rituale kojima sabotiraš samoga sebe. Do sada si vjerojatno čuo za milijun tehnika učenja. Međutim, tehnika koja uvijek pali je da kreneš učiti na vrijeme. Nismo ju još isprobali, ali kruže priče da pomaže.

Još vijesti