V.F. u Karijera

Omiljen studentima: Gotovo 2000 studenata je prošle godine radilo u ovom gradu

Satnice su veće od minimalne.

14. veljače 2024 16:31
Konobar

Konobar Foto: Canva

Ljeto je idealno vrijeme za studente da nađu posao i da si zarade džeparac jer preko ljeta nemaju ispite i ne moraju na predavanja. Mnogi od tih studenata rado odlaze raditi na more, a prošle je godine najviše studenata odlučilo pronaći sezonski posao u Dubrovniku.

Tako je u 2023. godini čak 1700 studenata u redovnom statusu radilo u Dubrovniku preko student servisa. Kada se toj brojci pribroje i izvanredni studenti i maturanti, dolazimo do brojke od 1900 studenata.

Poslodavci nerijetko za vrhunac sezone prvo biraju studente, a tek onda strane radnike. Iako su studenti limitirani kako obimom posla kojega mogu i smiju raditi, tako i radnim satima te plaćom, oni su ipak poslodavcima često draži izbor jer poznaju kulturu i jezik, a to ih naravno izdvaja od onih koji dolaze iz drugih zemalja, kultura, govornih područja, piše Dubrovački dnevnik.

Dolaze iz svih dijelova Hrvatske

„S obzirom na gospodarsku sliku našeg područja logično je da su studenti najčešće angažirani na poslovima direktno ili indirektno vezanim uz turizam. Veliki broj naših studenata u vrijeme turističke sezone radi u hotelima, ugostiteljskim objektima, tvrtkama koje se bave iznajmljivanjem vozila, turističkim agencijama te poslovima vezanim uz prihvat i otpremu putnika u zračnoj luci. Osim ovih poslova dio studenata radi i na poslovima u trgovini prehrambenim i neprehrambenim namirnicama, građevinarstvu, računalnim uslugama te drugim poslovima“, kaže Marko Asić, voditelj student servisa, Studentskog centra u Dubrovniku i nadodaje kako je „dobra strana rada preko student servisa u Dubrovniku, što se ljetno razdoblje kad studenti imaju manje obveza na fakultetima, poklapa s vrhuncem turističke sezone pa studenti u tom razdoblju mogu raditi i puno radno vrijeme“.

vezano Životopis Karijera Tražite studentski posao, ali nemate životopis? Pratite ove savjete i uspješno se predstavite poslodavcu

Kako Asić ističe, od 1900 studenata koji su radili njih je 1150 s područja Dubrovnika što približno iznosi 60 posto. Od preostalih 40 posto studenata najveći broj je iz drugih dijelova Dubrovačko – neretvanske županije, posebno Župe Dubrovačke, Konavala i Dubrovačkog Primorja, ali tu su i studenti iz drugih dijelova Hrvatske.

Velike satnice

„Manji dio studenata dolazi iz susjednih država te država Europske unije, koji također koriste mogućnost rada preko student servisa za vrijeme studiranja ili boravka na međunarodnoj razmjeni u Hrvatskoj“, ispričao je.

Osim toga, Asić ističe i da su satnice veće od minimalne.

vezano Studenti su u zaostatku s obzirom na strukovnjake Akademska četvrt Trebaju li studentski poslovi ulaziti u radni staž? Očitovao se Studentski zbor

„Prosječna cijena sata rada naših studenata u prošloj godini iznosila je 6,08 eura. Taj iznos značajno je veći od minimalne propisane satnice koja je u prošloj godini odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja iznosila 4,38 eura po satu. S obzirom na to da u 2024. godini minimalna satnica iznosi 5,25 eura očekujemo da će ove godine naši studenti moći zaraditi još i više, što će im omogućiti održavanje studentskog standarda u uvjetima inflacije i povećanja svih životnih troškova pa tako i troškova vezanih uz studiranje“, govori Asić i dodaje kako je otprilike 65 posto studenata ostalo ispod praga od 3.185,38 eura prošlogodišnjeg poreznog limita koji je roditeljima omogućio da ih na svojim poreznim karticama vode kao uzdržavane članove i ostvaruju olakšicu prilikom obračuna plaće.

Veliki interes poslodavaca

„Ove godine je limit povećan na 3.360,00 eura, ali ako uzmemo u obzir povećanje minimalne studentske satnice s 4,38 na 5,25 eura ili otprilike 20 posto, ponovno će dolaziti do situacija da studenti rade kraće nego što bi mogli. To je osim studentima koji ostaju uskraćeni za zaradu, i naravno njihovim obiteljima koji uglavnom snose troškove studija, problem i poslodavcima koji usred sezone ostaju bez radnika u uvjetima nedostatka radne snage kao ključnog problema prethodnih sezona“, kaže Asić.

vezano Studentski centar u Zagrebu. Akademska četvrt Prvi put tražiš studentski posao? Prvo se moraš učlaniti u Student servis, a mi ćemo ti objasniti kako

Osim toga, velik je i interes poslodavaca koji rado zapošljavaju studente kao radnike.

„Samo prošle godine 850 poslodavaca koristilo je usluge studenata uz posredovanje student servisa Studentskog centra u Dubrovniku. Svake godine bilježimo povećan interes poslodavaca i veći broj oglasa za posao, naročito pred ljetne mjesece“, naveo je voditelj student servisa i istaknuo da studenti tako stječu neophodno iskustvo, pa čak i ako njihov studentski posao nije direktno u vezi sa studijem i budućim zaposlenjem.

Još vijesti