P.S. u Karijera

Top 10 poslodavaca za koje se traži ugovor više: Ovo su kompanije koje zapošljavaju najviše studenata u Hrvatskoj

Ima onih koji su stalno na ovom popisu, ali najviše iznenađuju oni potpuno novi!

21. listopada 2022 15:40
Student servis zagrebačkog SC-a

Student servis zagrebačkog SC-a Foto: Darko Ba, MojFaks/MojFaks

Portal MojPosao već 18 godina zaredom provodi istraživanje "Poslodavac prvog izbora" o omiljenim poslodavcima Hrvata. Ovo su poslodavci kod kojih želi raditi najveći broj ispitanih Hrvata, ali i oni koje najveći broj ispitanih u radnom odnosu okarakterizira kao poželjne za stjecanje staža, ali i mjesečnih primanja.

Prvo mjesto svima dobro poznato

Njihova lista ne iznenađuje niti čudi jer se već nekoliko godina ponavljaju isti poslodavci, među kojima je na tronu već 13 godina DM-drogerie markt. Odmah nakon njega, prema rang listi, slijedi LIDL, a treće i počasno mjesto zauzeo je Rimac Group. DM i LIDL smo viđali i prethodnih godina, ali je tvrtka Rimac Group postigao veliki uspjeh s obzirom na to da se trenutno nalazi na trećem mjestu dok prethodnih godina nije još uvijek bio među top 3 najbolja.

Od ostalih poslodavaca, na popisu su i Muller, HEP, Fortenova grupa i Kaufland. Naposljetku su ostale Atlantic i Valamar grupe koje se već nekoliko godina pojavljuju na njihovim rang listama atraktivnih poslodavaca.

No, koji poslodavci zapošljavaju najviše studenata?

Kada su u pitanju studentski poslovi preko domaćih student servisa, situacija je nešto drugačija. Zagrebački Student servis nam je ustupio podatke o poslodavcima za koje se izdaje najviše ugovora i kod kojih, tijekom godine, radi najveći broj zagrebačkih studenata.

Nisu svi isti kao ovi s popisa najatraktivnijih od portala MojPosao, ali ima pojedinih koji se ponavljaju. Što znači da su njima zadovoljni studenti kao i ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju ''Poslodavac prvog izbora''.

Konzum u 10 mjeseci izdao čak 6460 studentskih ugovora

Kako navodi zagrebački SC, prvo mjesto po broju izdanih ugovora ove godine zauzima kompanija Konzum plus koja je u razdoblju od 1. siječnja do 21. listopada ove godine izdala čak 6460 studentska ugovora.

Oni definitivno vode u odnosu na druge po broju ugovora što znači da kod njih radi i najviše studenata. Na drugom mjestu se pronašao McDonald's, odnosno tvrtka Globalna hrana d.o.o. Oni su u već navedenom razdoblju izdali 4803 ugovora.

Idući na redu je SPAR koji je možda najviše iznenadio. U odnosu na prije nekoliko godina, njih uopće nije ni bilo na popisu, a sada su izdali čak 3517 ugovora u tom razdoblju.

Iza njega pronašao se Hrvatski Telekom koji ne začuđuje sa svojih 2598 ugovora. Svake godine se nalazi na ovome popisu, a do prije nekoliko godina je držao i visoko prvo mjesto.

No, zanimljivo je da je Hrvatski Telekom prestigao Iskon koji se nalazi odmah ispod njega i to za čak 857 ugovora.

Na ostatku popisa nalazi se Ericsson Nikola Tesla sa 1769 ugovora, Kaufland sa njih 2496, Rimac Automobili s 1233, Inditex (grupacija koja obuhvaća brendove Zara, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti i Zara Home) s 3433 i naposljetku Photomath s 1613 ugovora.

Sveukupno, u razdoblju od 10 mjeseci i 21 dan, dolazimo do brojke od 29.663 studentskih ugovora izdanih od strane samo ovih 10 poslodavaca.

Najveći šok je to što se na ovom popisu na nalazi DM-drogerie markt koji su godinama bili upravo jedni od njih.

Kaufland i Rimac, kako najpoželjniji, tako i među top 10 poslodavaca koji zapošljavaju studente

Osim toga, zanimljivost između istraživanja portala MojPosao i popisa poslodavac s najviše izdanih ugovora koje nam je ustupio zagrebački SC je ta da se upravo Rimac i Kaufland nalaze na oba popisa. Što znači da, osim što su poželjni poslodavci, također u velikoj mjeri zapošljavaju i studente.

Iznenadio je i Photomath, a za one koji su je koristili znaju da je to možda jedna od najpopularnijih aplikacija u svim vrstama obrazovanja. Na brzo način izračunava matematičke zadatke, a to je glavni razlog zašto je svi vole.

No, lijepo je vidjeti da se na tom popisu pronašla i jedna takva aplikacija, a da nisu u pitanju samo poslodavci koje često viđamo na ovom popisu.

Usporedbu s prijašnjih godinama i poslodavcima koji su tada izdavali najviše studentskih ugovora pronađite u vezanim člancima.

vezano Studenti na ulazu u zagrebački SC Karijera Top 10 poslodavaca za koje se u SC-u traži ugovor više: Ovo su tvrtke u kojima radi najviše hrvatskih studenata

vezano Slika nije pronađena Karijera Svi žele raditi kod njih! Ovo su NAJBOLJI poslodavci u Hrvatskoj: Firma za koju se traži ugovor više već 11 godina na prvom mjestu

Još vijesti