V.F. u Laganini

Upravo sjediš na WC-u i skrolaš? Donosimo ti razloge zašto je to loše za tvoje zdravlje

Može imati negativan utjecaj na zdravlje.

31. srpnja 2023 16:07
Korištenje mobitela na WC-u nikako nije dobra ideja

Korištenje mobitela na WC-u nikako nije dobra ideja Foto: Canva

Mnogi od nas se teško odvajaju od svojih mobitela. Na kraju krajeva, nosimo ih čak i u toalet. Smanjenje korištenja mobitela se često preporučuje, a jedno od mjesta na kojima ga nikada ne bismo trebali koristiti je upravo WC. Nemojmo to pripisati mladeži koja ne može ispustiti mobitele iz ruku. Nekada su ljudi sa sobom u toalet nosili novine, časopise i knjige.

Sjetimo se samo onih scena iz serije Lud, zbunjen, normalan kada Izet cijelu vječnost sjedi na WC-u jer čita novine ili uči ruski.

Nošenje mobitela, ili bilo čega drugoga, na toalet može imati negativan utjecaj na naše zdravlje. Naime, predugo sjedenje na WC-u može utjecati na probavu. Ako se zadubimo u skrolanje po Instagramu, to može potisnuti pražnjenje crijeva. Na WC-u ne bismo trebali sjediti duže od 15 minuta. Sve više od toga može potaknuti probleme s hemoroidima, piše Times of India. Osim toga, predugo sjedenje na toaletu može uzrokovati i potencijalne urinarne infekcije.

Još jedan problem kod nošenja mobitela u WC su svakako bakterije. Pranje ruku nakon „obavljenog posla“ je nešto čemu su nas roditelji oduvijek učili. Međutim, jesi li ikada očistio i mobitel? Vjerujemo da nisi.

Kada uneseš mobitel u toalet, kontaminiraš ga bakterijama i, iako si oprao ruke, mobitel je vjerojatno prva stvar koju ćeš opet uzeti. Time riskiraš i širenje bakterija u ostale prostorije u kući. U ekstremnim slučajevima može doći i do trovanja hranom i raznih infekcija.

Zato najradije na WC idi praznih ruku. Nekoliko minuta bez mobitela nikome neće naškoditi.

Izvor: Times of India

Još vijesti