V.F. u Laganini

Znaš li da na mobitelu možeš ograničiti upotrebu pojedinih aplikacija kako bi smanjio ovisnost? Evo kako!

Možeš provjeriti i koliko vremena provodiš na mobitelu i aplikacijama.

4. kolovoza 2023 16:37
Nakon što zadano vrijeme istekne, aplikacija će posivjeti i nećeš ju moći koristiti do idućeg dana

Nakon što zadano vrijeme istekne, aplikacija će posivjeti i nećeš ju moći koristiti do idućeg dana Foto: Z.P./MojFaks

Ovisan si o tehnologiji, internetu i mobitelu. Kad izađeš iz kuće bez mobitela, čini ti se kao da ti je amputirana ruka. Kad staviš mobitel puniti tijekom dana, nemaš što drugo raditi. Posvuda skrolaš, na predavanju, na druženju s prijateljima, na WC-u, dok čekaš bus, dok se voziš u njemu… Mobitel vjerojatno uzmeš u ruke čim ujutro otvoriš oči. I prije nego što uopće ustaneš iz kreveta.

Naravno, korištenje mobitela, laptopa i interneta može biti i dobro, ne želimo demonizirati tehnologiju. Ona ipak postoji da nam olakša život. Međutim, tvoje i moje svakodnevno korištenje tehnologije se vjerojatno svodi na beskrajno i besmisleno skrolanje. Vidimo smiješan meme ili video, na tren se na njemu zadržimo i onda ga zaboravimo.

Često se priča o toj ovisnosti modernog doba, a ti ipak govoriš kako nisi ovisan jer možeš prestati u bilo kojem trenutku. Vjerujemo ti… Ipak, kad ti kažem koliko vremena ja sama provodim na mobitelu, vjerojatno bi se šokirao.

Jer sam se i ja sama šokirala. A vjerojatno ni ti ne koristiš mobitel ništa manje od mene.

To možeš provjeriti vrlo jednostavno. Naime, na svakom iPhone i Android uređaju možeš pogledati statističke podatke o tome koliko vremena provodiš na mobitelu i na pojedinim aplikacijama. Na Android uređaju jednostavno trebaš otići u Postavke, a zatim na Digitalnu ravnotežu i roditeljski nadzor. Na iPhoneu sličnu stvar možeš napraviti u Postavkama telefona te kliknuti na Screen Time.

Sedam i pol sati sam provela na mobitelu!

Do danas popodne sam na mobitelu provela čak dva sata i 36 minuta, a od jutra sam na poslu. Da sam imala slobodan dan, vjerojatno bi taj broj sati bio još i veći. Otključala sam mobitel 38 puta i primila 44 obavijesti.

Iako mi je prosječno vrijeme provođenja na mobitelu između četiri i pet sati, što je užasno puno, osobni rekord sam oborila prošle nedjelje kad sam na mobitelu provela gotovo sedam i pol sati! Od toga sam dva sata bila na YouTubeu. Što se tiče društvenih mreža, na Facebooku uglavnom provodim između sat i pol i dva sata, jedan dan sam po njemu skrolala skoro tri sata.

Definitivno mi treba detoks! Postoji nešto što možeš napraviti kako bi ograničio traćenje vremena na YouTubeu i društvenim mrežama. U postavci Digitalne ravnoteže možeš postaviti tajmer za aplikacije na kojima provodiš previše vremena. Primjerice, možeš si ograničiti upotrebu Facebooka, Instagrama ili YouTubea na sat vremena dnevno. Nakon što „potrošiš“ vrijeme koje si zadao, nećeš taj dan više moći koristiti određenu aplikaciju. Ikona određene aplikacije će posivjeti i moći ćeš ju koristiti tek nakon ponoći, odnosno idućeg dana.

Osim toga, postoji i opcija Koncentracija koja omogućuje da na određeno vrijeme isključiš pojedine aplikacije koje te ometaju dok učiš ili slično. Možeš si sam postaviti raspored kojim danima i u kojem vremenskom periodu želiš isključiti pojedine aplikacije pa nećeš primati njihove obavijesti.

Još vijesti