M. D. u Vijesti

Bliži li se kraj društvenim mrežama? Ovu aplikaciju najviše korisnika želi izbrisati sa svojih uređaja

Povećano nepovjerenje korisnika zbog širenja dezinformacija

9. ožujka 2023 12:22
Deaktivacija društvenih mreža

Deaktivacija društvenih mreža Foto: Rawpixel.com/Shutterstock

U situaciji kada ponestane memorije na mobilnom uređaju, ljudi se često odluče na brisanje određenih aplikacija koje zauzimaju previše memorije kako bi oslobodili prostor za vrijedne podatke. Korisnici povremeno čiste svoje uređaje kako bi se riješili aplikacija koje koriste samo povremeno.

Shodno tome, stručnjaci za kibernetičku sigurnost dali su odgovor na pitanje koje aplikacije najviše korisnika želi izbrisati sa svojih uređaja. Istraživanje je oslonjeno na guglanju, odnosno pretragama za pojmovima o brisanju aplikacija s telefona, a dobiveni rezultati odnose se samo na Sjedinjene Američke Države, prenosi zimo.dnevnik.hr

Istraživanje je pokazalo da je aplikacija koju najviše korisnika želi izbrisati s telefona jest i jedna od najpopularnijih, a odnosi se na Instagram. Promjene u pretraživanjima promatrane su tijekom razdoblja od šest mjeseci, a zabilježeno je oko 900 tisuća pretraga „Kako deaktivirati“ ili „Kako izbrisati“ navedenu aplikaciju.

Druga aplikacija na popisu je također Metina, a riječ je o Facebooku. Brisanje ove aplikacije s mobilnih uređaja pretraživalo je više od 385 tisuća osoba, a na trećem mjestu nalazi se Snapchat gdje je zabilježeno 215 tisuća osoba koje pretražuju načine deaktivacije i brisanja, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Na popisu se nalazi i Twitter, a posljednje mjesto zauzeo je Telegram. Jedan od razloga brisanja ovih aplikacija je povećano nepovjerenje korisnika zbog širenja dezinformacija, zlostavljanja i problema s privatnosti.

Još vijesti