S.D. u Nakon predavanja

Damir Urban oduševio prepunu Arenu Zagreb: Neki su uživali i na njegovom koncertu povodom „Student Day Festivala“

Pogledajte dojmove posjetitelja i što misle o razlikama između ova dva koncerta.

12. lipnja 2023 15:28
Damir Urban na koncertu u Areni Zagreb

Damir Urban na koncertu u Areni Zagreb Foto: Lucija Perović/MojFaks

Damir Urban, poznati hrvatski glazbenik, u subotu navečer oduševio je prepunu Arenu u Zagrebu.

Uz svoju poznatu četvorku, Simfonijski orkestar HRT-a i dva pamtljiva gosta -Rade Šerbedžija i Ante Gelo, srčanim, emotivnim i melodičnim izričajem mnogima je priuštio večer za pamćenje.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ante Gelo (@ante.gelo)

 

Emocija koja se prožimala Arenom bila je zarazna, a to dokazuju i dojmovi koje je s nama podijelilo nekoliko posjetitelja.

Lucija, studentica sociologije ističe da je na koncert otišla kao pratnja, ali je ostala začuđena i očarana koncertom i izvedbom te su Urbanove pjesme, od subote, postale dio njene playliste.

„Uživala sam. Pratnja orkestra pridonijela je dojmu cijelog koncerta te bi se rado vratila čuti prekrasnu svirku i jedan od najmoćnijih glasova koje sam ikad čula.“

Druga posjetiteljica, za razliku od Lucije, znala je dio programa, ali priznaje da se ne može pohvaliti sa znanjem svih izvedenih pjesama, no to ju (kao i Luciju) nije spriječilo da uživa u ovom glazbenom događaju.

„Poznavala sam Urbanovu glazbu i prije, ali nedavno sam počela baš uživati u njoj. Možda je potrebna neka doza sazrijevanja da bi se shvatilo dublje značenje njegovih tekstova. Iako se ne mogu pohvaliti s velikim znanjem tekstova, odlučila sam kupiti karte za koncert u Areni i definitivno nisam požalila. Spoj njega i simfonijskog orkestra bio je fantazija. Mislim da je to tip koncert na koji pođeš uživati u umjetnosti izvođača, ne nužno skakati i pjevati svaku riječ za njim (iako je bilo i toga). Njegov bend i on uspjeli su prenijeti svoju sinergiju na publiku. I koncert je proletio, kako je on i sam na kraju rekao, poput Zvjezdanih staza, ali je ostavio trag“, zaključila je.

Nekoliko posjetitelja istaknulo je da će im subotnji koncert ostati u sjećanju kao jedan od najboljih na kojima su bili.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ante Gelo (@ante.gelo)

 

Jedna od njih je i Marta, obožavateljica Urbanove glazbe koja je bila na već nekoliko njegovih koncerata.

„Bila sam na nekoliko njegovih koncerata, nakon svakog sam bila pod dojmom dobre glazbe, dobre atmosfere i emocija. Koncert u subotu je bio odličan, vjerojatno najbolji na kojem sam ikada bila.“

Zarazna energija i golema količina emocije nije se na isti način prenijela na Student Day Festival, isključivo zbog duha same manifestacije.

Iako je ovaj glazbenik besprijekorno izveo svoj program, neke je razočarala energija publike.

Student Petar tvrdi da, iako je atmosfera bila opuštajuća, nije bila na razini koju bi netko očekivao od studentskog događaja.

„Iako se radi o Student Day Festivalu, došlo je ponešto starije ekipe koja je bolje poznavala tekstove. To upućuje na pitanje je li ovakva studentska manifestacija prikladna za njegov glazbeni izričaj i koliko mlađa populacija uživa u njemu. Nisam ostao do kraja pa ne znam kako je bilo kasnije, ali primijetio sam da atmosfera nije bila toliko užarena tijekom njegovog nastupa.“

Iz samo jednog pogleda na zagrebačku Arenu, ipak se vidi da velik broj mladih uživa u glazbi ovog umjetnika, ali očito se ista količina emocije nije stvorila na ovom studentskom festivalu.

I Monika je naglasila da nije bila oduševljena, pomalo, bezvoljnom energijom publike, ali to ju nije spriječilo da uživa u svakoj sekundi nastupa.

„Publika je bila nekako bezvoljna, ali meni osobno se atmosfera činila jako dobra. Volim njegovu muziku i oduševio me kako se kreće po pozornici, njegov vokal… On mi je umjetnik, ne netko koga bi studenti slušali na Student Dayu pa pretpostavljam da ljudi nisu bili toliko zainteresirani.“

Očito je da posjetitelji Student Day Festivala nisu u istoj količini mogli uživati u atmosferi i čarobnom ugođaju koji je krasio zagrebačku Arenu, ali zbog same prirode studentskih manifestacija jasno je da razlog tome nije „nedovoljan“ nastup ovog umjetnika, nego sama razlika između karakteristika ova dva, vrlo različita koncert.

Dok su studentske manifestacije uglavnom obilježene veselim pjesmama, laganih i lako shvatljivih tekstova i minimalističkim melodija, glazba ovog umjetnika daleko je od toga.

Njegova izvedba i pjesme imaju težinu koju je puno lakše prenijeti uz orkestar i čarobno okruženje Arene Zagreb, nego na studentskoj manifestaciji.

Još vijesti