V.F. u Nakon predavanja

Nek iskorištavanje izostanaka počne: Advent u Zagrebu vraća se u punom sjaju

Evo što te sve čeka na Adventu u Zagrebu ove godine!

11. studenog 2022 13:52
Adventska sniježna kugla.

Adventska sniježna kugla. Foto: Ivan Nemet via Shutterstock

Advent u Zagrebu ove godine vraća se u svojoj punoj raskoši. Nakon što nam je prošla dva adventa „progutala” pandemijska crna rupa, ovoga ćemo puta konačno uživati: vraćaju nam se drvene kućice, lampice, ukrašene jelke i božićna glazba.

Imaš naviku preskakati predavanja u prosincu i umjesto njih šetati po adventu? Ne sumnjamo da ćeš se prvo zaputiti u neprežaljeni Ledeni park na Trgu kralja Tomislava.

Vjerojatno ste ti i tvoja ekipa prošle godine suze lili jer nije bilo klizališta, ali zato ove godine možete sve to nadoknaditi. Naš savjet je da još ovaj mjesec ne iskorištavaš izostanke s predavanje jer će ti biti žao kad cijela ekipa ode na klizanje bez tebe.

Advent u Zagrebu. Advent u Zagrebu. Foto: DarioZg via Shutterstock

Ne znaš klizati i ne želiš se sramotiti? Nema veze, umjesto klizališta posjeti Zrinjevac i dopusti da te ponese pomalo romantična atmosfera. Možeš se provozati i kočijom, ali i obaviti božićni šoping jer će adventske kućice biti prepune božićnih suvenira. Štoviše, ako nisi iz Zagreba, znaš koliko tvoja obitelj voli zagrebačke suvenire. Bit će oduševljeni kad se vratiš kući za praznike s novim magnetima za hladnjak i ukrasima za bor. Cijene vjerojatno neće biti idealne za studentski budžet, ali počni polako štedjeti od stipendije.

Pao si kolokvij? Utješi se na adventu. Prošao si? Proslavi na adventu!

Upravo si pao kolokvij? Utješi se nečim slatkim! Prošao si kolokvij? Bravo, proslavi uz kuhano vino! Kolokvij ti je tek sutra? Pojedi nešto konkretno, ne možeš učiti praznoga želuca. U kojoj si god situaciji, za tebe je Fuliranje na Strossmayerovom trgu idealna destinacija. Ondje te čekaju specijaliteti Mate Jankovića, Ivana Pažanina, Marija Mandarića, Vida Nikolića i još mnogih. Vjerojatno zadnjih dana preskačeš menzu zbog očitog razloga pa će ti ovo biti idealna prilika da pojedeš nešto toplo.

Na Trgu bana Josipa Jelačića će biti smješteno velika božićna jelka. Ako se ne slikaš ispred njeg i ne objaviš fotografiju na Instagramu, isto kao da nisi ni bio. Neka rodbina zna da ti je dobro u Zagrebu. Advent će započeti tradicionalnim paljenjem prve svijeće na Manduševcu.

Adventski vijenac na Manduševcu. Adventski vijenac na Manduševcu. Foto: Ivan Smuk via Shutterstock

Ako ti se nije dalo čekati u redu za hranu na Zrinjevcu, nešto ukusno možeš pojesti i na Europskom trgu ili se fotkati s orašarima. Usput posjeti i Gradec jer ipak moraš imati dobru sliku s pogledom na grad za story.

Istočna strana Strossmayerovog šetališta će biti uređena kao advent iz 1950-ih godina i postat će Caffe de Matoš. Ondje možeš uživati u simpatičnim ukrasima i romantičnoj atmosferi, a na zapadnoj strani šetališta počasti curu ili dečka fritulama ili kobasicom jer ljubav ide kroz želudac.

Kad ti spomenemo hotel Esplanade, vjerojatno će te asocirati na nešto što si ne možeš priuštiti, ali svakako posjeti i hotelsku terasu Oleander na kojoj će se smjestiti Fooling Around by Fuliranje. Ondje se možeš i zabaviti uz glazbeno-umjetnički program te uživati u hrani i piću.

Ako te familija posjeti u Zagrebu nakon što su vidjeli tvoje živopisne slike na društvenim mrežama, očekivat će od tebe da im budeš vodič. Ne želiš da te ispituju kako je na faksu jer nije dobro, koliko još kolokvija imaš jer ih imaš puno i na koliko kolokvija ćeš izaći jer ćeš izaći na premalo njih. Zato ih odvedi u Park dr. Franje Tuđmana koji postaje Winter Park. Ondje te čekaju vrtuljci, ledeni tobogan i veliki panoramski kotač. Tvoja mlađa braća i sestre mogu uživati u dječjem programu, a ti iskoristi priliku pa pojedi i popij nešto na račun roditelja.

Prvi put sudjeluju i studenti

Ove godine Sveučilište u Zagrebu će također sudjelovati u adventu pa će se tako razne sastavnice Sveučilišta i Pedagoški fakultet iz Graza okupiti na Učiteljskom fakultetu i izložiti svoju ponudu u 14 adventskih kućica. Cilj ovog projekta je prikupiti sredstva za nezbrinutu djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kao i učenike slabijeg socioekonomskog statusa. Osim kućica, tu je i pozornica koja će u popodnevnim terminima služiti za animaciju djece, a navečer možeš očekivati i kulturno-umjetnički program.

Još vijesti