L.B. u Nakon predavanja

Ovo je najgora posljedica čestog 'buljenja' u pametni telefon – dokazano na studentima

Novo istraživanje otkriva posljedice koje buljenje u mobitel ima na kvalitetu sna i spavanja.

28. travnja 2022 13:40
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sintagma "ovisnost o pametnom telefonu", baš kao i "ovisnost o šećeru" možda i nije medicinski priznata dijagnoza, no to ne sprečava znanstvenike da marljivo proučavaju učinke korištenja pametnih telefona na one koji se previše vežu uz njih – uglavnom djece i mladeži. Zasad rezultati nisu ohrabrujući, piše Eat This.

Najrecentnije istraživanje iz 2021. godine, provedeno na više od tisuću studenata, pokazalo je da je 40 posto ispitanika ovisno o svojim pametnim telefonima, a gotovo 70 posto njih pati od loše kvalitete sna, objavili su autori istraživanja u časopisu Frontiers in Psychiatry.

vezano Slika nije pronađena Vodič za brucoše Brucoš od mame dobio 12 tisuća kuna jer je 6 godina izbjegavao društvene mreže

Kako bi doznali koliko je studenata ovisno o svom pametnom telefonu, znanstvenici s londonskog King's College svim su sudionicima dali da ispune skalu ovisnosti o pametnome telefonu, skraćenu verziju (SAS-SV). Ovo je upitnik koji sadrži 10 pitanja, a nastao je kao skraćena verzija skale ovisnosti o pametnim telefonima (Smartphone Addiction Scale), međunarodnog standarda mjerenja ovisnosti mladih o ovim uređajima. Osim toga, ispitanici su ispunjavali i prilagođenu varijantu upitnika o kvaliteti sna (Pittsburgh Sleep Quality Score Indeks), kojime se procjenjuje kvaliteta sna i spavanja.

Pomoću statističkih analiza, znanstvenici su mogli procijeniti koliko je učestala ovisnost o mobitelima i koliko ona ozbiljno utječe na kvalitetu sna među studentima.

vezano Slika nije pronađena Karijera Mladi Sarajlija dao otkaz u BMW-u i Apple-u da bi živio u kombiju i pauzirao od tehnologije: 'Mislili su da sam skrenuo s pameti'

Što manje godina, to je rizik veći

Otkrili su da je veća vjerojatnost za razvijanje ovisnosti upravo dob ispitanika – što su bili mlađi, to je bila veća vjerojatnost da će postati ovisni o pametnim telefonima.

"Ovisnost ove vrste učestalija je među mlađim ispitanicima", zaključuju u rezultatima istraživanja. "Ovo možda proizlazi iz činjenice da su voljniji mobitele koristiti i u druge svrhe (igranje igrica, društvene mreže) što samo pojačava rizik od razvijanja ovisnosti. Također može biti povezano s činjenicom da mladi imaju više vremena za ovakvo korištenje telefona."

Umjesto cigareta koje škode zdravlju, mobilni uređaji koje ne ispuštamo iz ruku, čija svjetlost kratkih valnih duljina resetira naš biološki sat, svaki dan vrijeme kada idemo leći pomiče sve kasnije. Kao rezultat, sve više ljudi loše spava.

Pandemija o kojoj se ne govori

Znanstvenici upozoravaju da se ne radi o minornom problemu koji treba zanemariti. Kako to stručnjaci pojašnjavaju, trenutno proživljavamo globalnu pandemiju manjka sna.

vezano  Pametni telefon ispred klope: Istraživanje pokazalo da bi studenti radije bili gladni nego bez mobitela Laganini Pametni telefon ispred klope: Istraživanje pokazalo da bi studenti radije bili gladni nego bez mobitela

U rezultatima istraživanja također se navodi da su osobe koje pametne telefone koriste kasno navečer ili prije spavanja podložnije razvijanju ovisničkog ponašanja.

"Kasnije vrijeme korištenja također je povezano s razvijanjem ovisnosti. Primjerice, korištenje telefona nakon 1 sat ujutro utrostručuje šansu da postanete ovisni", zaključuju u studiji.

izvor: eatthis.com

Još vijesti