M. P. u Laganini

Zašto je kvalitetan san toliko važan i koliko sna nam je zapravo dovoljno?

Trećinu života prospavamo.

4. listopada 2023 16:19
Poboljšaj kvalitetu svog sna

Poboljšaj kvalitetu svog sna Foto: Canva

Spavanje, odnosno kvalitetan san pozitivno utječe na naše zdravlje, a neka istraživanja govore da čak trećinu života prospavamo. Vjerojatno ste već bezbroj puta čuli da čovjeku treba osam sati sna da bi mogao funkcionirati kroz cijeli dan.

Preporuka je to i određenih stručnjaka koji su utvrdili koliko nam je zaista sati potrebno za optimalno zdravlje. Međutim, stvar je individualna jer ima onih koji spavaju 9 sati dnevno, a i onih koji spavaju oko 5 sati. To je stvar koja je uvjetovana genetskim naslijeđem, dnevnim ritmom, kvalitetom sna i higijenom spavanja.

Kvalitetno prospavana noć pozitivno utječe na normalan rad mozga, a samim time ima i veliku važnost kod naše sposobnosti pamćenja. Upravo zbog toga, djeci u ranijoj dobi treba više spavanja dok su u razvoju, piše na healthline.com.

Istraživači su proveli eksperiment o spavanju tako da su jednog ispitanika smjestili u prostoriju bez prozora i kontrolirali svjetlo. Prvo je bilo upaljeno 16, pa ugašeno 8 sati, ali je imao mogućnost paliti i gasiti kada to želi. Prvih nekoliko noći se povećavao broj sati sna, a kasnije se smanjivalo i zaustavilo na 8 sati i 13 minuta. Eksperiment su ponovili više puta, na različite grupacije ljudi, ali su rezultati uvijek bili slični i tako je utvrđena potreba od osam sati sna na noć.

 

Još vijesti