S.D. u Nakon predavanja

Stručnjaci upozoravaju: Pretjerano gledanje kriminalističkih serija i dokumentaraca moglo bi imati ozbiljne posljedice

Važno je ne pretjerivati!

3. srpnja 2023 11:29
Posljedice gledanja kriminalističkih drama

Posljedice gledanja kriminalističkih drama Foto: Rokas Tenys/Canva/Shutterstock

Kriminalistički dokumentarci i serije, u zadnjih nekoliko godina, stekli su posebno veliku popularnost.

Najgledaniji sadržaji streaming platformi te omiljeni podcasti često su oni čije su teme vezane uz kriminalističko ponašanje i činove.

Psihologinja Meredith Fuller otkrila je opasnosti do kojih može doći zbog pretjerane konzumacije ovakvog sadržaja.

Ovakvi dokumentarci daju uvid u živote serijskih ubojica, otmičara, napadača, policije, pa čak u nekim slučajevima i žrtava.

Otkrivanje razvoja događaja i psihe uključenih očito je nešto u čemu velik dio populacije uživa, ali kao i u svemu, važno je ne pretjerivati.

„Postoji interes za razumijevanjem tih ljudskih dihotomija i tame u ljudskoj prirodi, ali moramo se zapitati je li to preuzelo moj život? To je kao onaj argument da nije dobro da mladi ljudi gledaju puno nasilja jer to može potaknuti unutarnje nasilje u njima“, rekla je Fuller za News.com.au.

I drugi stručnjaci ističu da je gledanje pretjerane količine ovakvih serija loše za vaše mentalno zdravlje te bi moglo uzrokovati stalne noćne more i paranoične misli.

Dr. Thema Bryan upozorava da, ako kriminalističke drame smatrate načinom opuštanja, pa čak i da biste se opustili prije spavanja, to bi mogao biti pokazatelj da ste „upoznati s traumom“ i da bi trebali potražiti psihološku pomoć, prenosi ladbible.com

S obzirom na mišljenja ovih stručnjak, kako bi se opustili ponekad je bolje gledati bezumne sadržaje koji vam neće prouzročiti noćne more ili paranoju. Ako ništa drugo, sada imate izgovor za gledanje najdražih reality serija.
 

Još vijesti