L.B. u Postani student

Na prijemni s mamom i tatom? Fotografija roditelja ispred fakulteta 'zapalila' Twitter

Trebaju li mladi prilikom upisa na fakultet biti samostalni ili su im roditelji dužni pružiti podršku?

30. lipnja 2022 11:44
Ispred fakulteta okupilo se mnoštvo roditelja koji su dopratili djecu na prijemni...

Ispred fakulteta okupilo se mnoštvo roditelja koji su dopratili djecu na prijemni... Foto: screenshot via Facebook@madicinski Fakultet Niš, Twitter@konasnave555, ed.in Pixlr

Vrijeme je upisa na fakultete. Osim državne mature, koju polažu svi maturanti u Hrvatskoj koji planiraju na fakultet, neki još polažu i dodatne provjere znanja – prijemne ispite.

Nakon srednjoškolske svjedodžbe, dolazi stres polaganja državne mature, ali i prijemnog ispita koji se provodi na nekim fakultetima. Upis željenog fakulteta najveće je postignuće u životu mlade osobe, do izazova stjecanja diplome koja će značajem i težinom nadmašiti činjenicu da ste postali brucoš.

vezano Domaća hrana u plastičnim posudicama Nakon predavanja Džem, ajvar, jaja i suho meso još se voze autobusima: Studenti se ne odriču mamine kuhinje

Činjenica je da pri upisu smatramo da smo odrasle, odgovorne i zrele osobe, no je li tome zbilja tako? Ima li mjesta za roditeljsku podršku u tim trenucima prijave na fakultet ili se smatra da je to nešto što svaki brucoš mora napraviti samostalno i emancipirano?

Fotografija objavljena na Twitteru izazvala je polemiku među onima koji su je vidjeli. I dok neki u njoj ne vide ništa problematično, drugi pak smatraju da je ilustracija sve veće nesamostalnosti mladih i njihove ovisnosti o roditeljima koja nas, kako znamo, statistički svrstava na sam vrh europskih zemalja u kojima se mladi vrlo kasno odseljavaju i emancipiraju od roditelja, obiteljskog doma i financijske podrške roditelja.

Mladi nisu krivi za svoju nesamostalnost?

Prizor ispred jednog fakulteta izazvao je pozornost šire javnosti, posebice one na društvenim mrežama. Kako piše autorica fotografije, radi se o prizoru ispred Medicinskog fakulteta u Nišu na kojemu se provodi prijemni ispit.

Cijeli događaj nije mogao proći bez mnoštva roditelja koji iščekuju dojmove svoje djece, nakon pisanja ispita.

Ne zna se tko je nervozniji - budući brucoši koji polažu ili roditelji koji vani čekaju... Ne zna se tko je nervozniji - budući brucoši koji polažu ili roditelji koji vani čekaju... Foto: screenshot via Twitter@konasnave555

"Prijemni na Medicinskom fakultetu u Nišu. Mnogo roditelja čeka, drhti i lomi prste. Moju generaciju je bilo stid da ti i mana i tata dežuraju dok ti polažeš, ali, sve se promijenilo i ovo je pokazatelj da su mladi sada nesamostalni. Nisu oni krivi", stoji uz fotografiju objavljenu na Twitter profilu@konasnave555.

Fotografija, ali i mišljenje "tviterašice" koja ju je objavila izazvala je proturječne reakcije. I dok neki prizor gledaju s negodovanjem, drugi u njemu ne vide ništa problematično.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Majka se požalila na kćer – završila fakultet, ne radi i živi s roditeljima: 'Bruka što sam rodila!'

"Mene su samo u prvom razredu doveli na upoznavanje sa učiteljicom, poslije sve sama", "Za mnom je mama samo vodu bacala, prije 13 godina", "'98. sjeo na vlak i o'š'o za Bg. Kaki mama, tata i sl. I upis'o", smatraju oni koji su ovakve velike životne događaje "odradili" samostalno, bez roditelja prisutnih na mjestu događanja.

Morali zabraniti ulaz roditeljima

Ima pak i onih koji u pretjeranoj brižnosti ne vide ništa dobro jer vrlo lako kulminira u neugodne situacije koje zahtijevaju radikalne mjere.

"Kao netko 'ko dežura na prijemnom za fakultet, samo da vam kažem da smo morali zaključati zgradu i zabraniti ulaz 'brižnim roditeljima', koji ne mogu shvatiti da ne polažu oni prijemni, već njihovo dijete", upozorava pak ova "tviterašica" i na tu stranu medalje.

No, više je onih koji smatraju da se ovdje radi o dobrim i brižnim roditeljima koji pružaju podršku svojoj djeci.

"Ovisi kako 'ko gleda, meni je drago da ne isključuju roditelje toliko jos uvijek i nije ih 'blam' mame i tate. Voljela bih da doživim jednog dana da i moje dijete od nas ne bude blam", smatra pak ova majka.

"A ja baš mislim da je to dobro… 'Ko ti je uvijek u životu podrška? Mama i tata... Mislim da je sjajno što su tu, pokazuju veću međusobnu povezanost, a ne da ih bude blam od roditelja", pridružuje se ovaj korisnik Twittera.

"Da nije bio tata pored mene kada sam polagala prijemni za faks bilo bi mi još teže. Nije sramota priznati da ti trebaju roditelji u nekim situacijama i da nisi sa 19 ili 20 godina još uvijek samostalan", smatra pak ova komentatorica.

"Imat će 4 godine da vježbaju samostalnost"

Da pri upisu na fakultet još uvijek ne znaš što je samostalnost i kako će izgledati život daleko od roditelja i obiteljskog gnijezda, smatra još onih koji su komentirali fotografiju.

"Ljudi prvenstveno pružaju podršku svojoj djeci, veliki je to dan za cijelu obitelj. Također, ima dosta djece koja su iz drugih gradova i praktičnije je da ih roditelji dovezu. Imat će 4 godine da vježbaju samostalnost", slaže se još jedna pratiteljica.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Studenticu roditelji 'otkantali' kad se nakon rokova htjela vratiti kući: 'Plačem cijeli dan, nemam podršku…'

"Mene nisu vodili pa sam se od treme onesvijestila u podzemnom prolazu, neka djevojka zaustavila taksi i ubacila me. Naravno da sam išla sa svojim djetetom, a da joj to znači, stajala bih ispred faksa kad polaže ispite. Malo mi čak i žao što neće i to", jasna je ova majka.

Radi li se o promjeni paradigme kvalitetnog roditeljstva, generacijskom jazu ili karakternim razlikama, moglo bi se raspravljati. Ono što je sigurno je da su studenti zasigurno, nakon polaganja prijemnog, s roditeljima podijelili prve utiske i nadanja o tome hoće li zadovoljiti na ovoj provjeri znanja ili ne.

Sretno polaganje prijemnih ispita svima kojima oni tek slijede!

Još vijesti