V.K. u Nakon predavanja

Požalila se da joj 6 dana učenja nije bilo dovoljno za 'prolaz': Koliko ste najdulje 'štrebali', a svejedno pali?

'Da sam toliko učio na Ekonomiji bio bih kandidat za rektorovu i dekanovu nagradu.'

9. veljače 2022 17:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Većina studenata, posebice uoči ispitnih rokova, nosi se s povišenim razinama stresa, lošom prehranom i manjkom sna, a sve kako bi uspjeli naučiti što više za što manje vremena i riješili isplanirane ispite.


No ponekad, bez obzira na trud i neprospavane noći, to ipak nije dovoljno za prolaz zbog čega onda studenti proživljaju razne emocije: od razočarenja i tuge jer je trud bio uzaludan, preko olakšanja što je barem gotovo (barem za ovaj put), do ravnodušja kad nastavljaju s učenjem i opće se ne obaziru na svoje osjećaje.


>>>Viralno! Student medicine motivira vas da položite ispite u roku: 'Ako ovo izgovorite triput svaku večer, dobit ćete 5...'<<<


Jedna je studentica Tehničko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upitala svoje kolege kako se osjećaju kad uče i padnu na kolokviju. "Kakav je osjećaj učiti za kolokvij 6 dana i ne spavati do koje doba i onda pasti taj kolokvij? Jer ja znam", napisala je kratko u svojoj objavi na popularnoj Facebook stranici studentskog doma "Stjepan Radić".


Koliko ste dugo učili, a svejedno pali?


Da se svaka osoba drugačije nosi s ovakvom situacijom govore i studenti koji su se javili u komentare ove objave. "Ne znam", kratko je kazala jedna studentica koja očito nije prošla sličnu situaciju. Drugi pak kolega ipak priznaje da to nikako nije lijep osjećaj. "Jedan od gorih, što je, je", prokomentirao je.


"Mislila sam da znamo i mi, onda sam se sjetila da nikad nismo učile šest dana", napisala je jedna studentica. "Kakav je osjećaj učit za kolokvij i ne izaći na njega jer si pao prošla dva?", upitao je jedan student kolegu. "Kako je učiti više mjeseci dan i noć i svejedno pasti?", upitala je studentica kojoj je očito bilo još gore.


Odgoda do diplome! / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić Sava


Ima i onih koji uče mjesecima pa svejedno padnu


Iako svakoj osobi treba drugačiji period vremena kako bi naučila određeno gradivo, dio studenata se javilo s još gorim situacijama. Neki su učili i više mjeseci, ali svejedno s negativnim ishodom. Drugi se pak šale i nafovezuju komentarima da se na nekim fakultetima (poput Fakulteta političkih znanosti) nikad ne uči tako dugo.


PFZG left the chat / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić Sava


Izdvojili smo još nekoliko urnebesnih odgovora i situacija u kojima su se pronašli studenti.  


Netko uči još od 2020. godine... / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić Sava


Buđenje, taman prije večere!



Jedino potpis! / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić Sava


Neki su sličnu situaciju prošli već četiri puta...



Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić Sava


Stuenti su u komentarima svoju situaciju objasnili ukrako i samo jednom slikom: kroz meme.


Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić Sava


Dvije jake noći su dosta!


Dvije jake noći su dosta! / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić Sava


Smiju se kroz bol... / Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić Sava


Treba dodati da je bilo mnogo i onih koji su upozorili da je šest dana premalo za naučiti gradivo za bilo koji kolokvij te su studentici savjetovali da drugi put uči dulje pa će i rezultat biti bolji. No, ono što je njeno pitanje izazvalo svakako je rasprava o tome koliko je vremena potrebno da se solidno savlada gradivo za kolokvij.


I dok neki tvrde da je i par dana prije ispita dovoljno, više je ipak onih koji tvrde da je za dobru ocjenu kolokviju ili ispitu ipak mudrije posvetiti više vremena.

Još vijesti