V.F. u Vijesti

Nevjerojatan pothvat: NASA planira do 2040. godine izgraditi kuće na Mjesecu

Preskupe su nam i nekretnine na Zemlji!

6. listopada 2023 16:21
Testiranja će započeti iduće godine

Testiranja će započeti iduće godine Foto: Canva

Cijene nekretnina su trenutno vrtoglavo visoke. Studenti koji nisu uspjeli dobiti smještaj u studentskim domovima su u vrlo teškim situacijama. Mnogi od njih žive u malim stanovima sa starinskim namještajem smještenima negdje na rubu grada. O stanu u centru grada mogu samo sanjati. Možda bi umjesto toga mogli početi razmišljati o najmu kuće na Mjesecu.

NASA je nedavno otkrila svoje planove za izgradnju kuća na Mjesecu čime izraz „astronomske cijene“ poprima doslovno značenje.

Naime, svemirska agencija je angažirala tvrtku ICON sa sjedištem u Austinu za izgradnju nekretnina na Mjesecu do 2040. godine. Lunarni plan nazvan je Projekt Olympus, prema kojem će NASA poslati 3D printer na Mjesec kako bi oko njega izgradila strukture od specijaliziranog lunarnog betona formiranog od komadića kamenja, fragmenata minerala i prašine s gornjeg sloja Mjesečeve površine, piše Unilad.

NASA također surađuje s privatnim tvrtkama i sveučilištima kako bi pomogli u izradi vrata, namještaja, pločica itd.

„Okupili smo sve prave ljude u pravo vrijeme sa zajedničkim ciljem, zbog čega mislim da ćemo to i postići“, rekao je za New York Times Niki Werkheiser, NASA-in direktor za razvoj tehnologije.

Koristit će 3D printer

„Svi su spremni zajedno poduzeti ovaj korak, pa ako razvijemo svoje temeljne sposobnosti, nema razloga da to ne bude moguće“, dodao je.

Međutim, Projekt Olympus se suočava s jednim velikim problemom. Mjesec je dom lunarne prašine koja je toliko jaka da može prorezati staklo i oštetiti materijal kućišta. Također, lansiranje materijala u svemir bit će teško, zbog čega je svemirska agencija sklopila partnerstvo s ICON-om. Oni će koristiti lunarno tlo u svom 3D printanju za izgradnju ovih kuća.

„Prva stvar koja se mora dogoditi je dokaz koncepta. Možemo li zapravo manipulirati tlo na mjesečevoj površini u građevinski materijal?“ rekla je Jennifer Edmunson, vodeća geologinja u Centru za svemirske letove Marshall za ovaj projekt.

„Moramo započeti ovaj razvoj sada ako želimo napraviti nastambe na Mjesecu do vremenskog okvira 2040. godine“, dodaje.

Testiranje printera iduće godine

ICON će testirati svoj printer u NASA-inom centru za svemirske letove Marshall sljedeće godine prije nego počne izgradnja u svemiru kako bi se vidjelo može li izdržati okoliš.

Victor Pritchett, direktor ogranka za eksperimentalne tekućine i ispitivanje okoliša za Marshall, objasnio je da ima desetak komora za testiranje s istim uvjetima zračenja i toplinskog vakuuma koje bi izdržale izvan Zemlje. Dodao je da ako materijali mogu izdržati komore, one će vjerojatno moći izdržati u svemiru.

Ali prvo će NASA morati lansirati platforme za slijetanje raketa koje će prenijeti 3D pisače na Mjesec. Te će platforme biti udaljene od konstrukcije kako bi se podizanje prašina tijekom slijetanja i polijetanja moglo ublažiti.

Izvor: Unilad

Još vijesti