V.F. u Vijesti

Očitovao se odvjetnik studenta kojemu je Taylor Swift prijetila tužbom: Tvrdi da student nije učinio ništa protuzakonito

Pjevačica je studenta optužila za uhođenje i uznemiravanje.

23. veljače 2024 15:55
Taylor Swift

Taylor Swift Foto: taylorswift via Instagram

Odvjetnik studenta koji je pratio letove privatnog aviona pjevačice Taylor Swift i o tome objavljivao podatke na društvenim mrežama, odbio je prijetnju superzvijezde pravnim postupkom, tvrdeći da nema „ničeg protuzakonitog“ u postupcima njegovog klijenta.

Pismo, u ime studenta Sveučilišta Centralne Floride Jacka Sweeneyja, dolazi kao odgovor na brojne zahtjeve odvjetnika Taylor Swift koji su zahtijevali da prestane pratiti i dijeliti podatke o letovima globalne superzvijezde na internetu, piše The Hill.

Već nekoliko godina Sweeney održava račune na društvenim mrežama koji prate polijetanja i slijetanja zrakoplova u vlasništvu poznatih osoba, uključujući političare, slavne osobe i milijardere. Sweeney koristi javne podatke Savezne uprave za zrakoplovstvo i često bilježi emisije ugljika iz svakog leta.

Koristio samo javno dostupne informacije

Swiftin pravni tim poslao je pismo o prekidu i odustajanju Sweeneyju u prosincu, tvrdeći da pjevačica „neće imati izbora nego tražiti sve pravne lijekove“, ako ne prestane s „uhođenjem i uznemiravanjem“.

vezano Taylor Swift Vijesti Taylor Swift studentu prijeti tužbom: Pratio lokaciju njenog privatnog aviona i računao njezin ugljični otisak

Sweeney je u ponedjeljak objavio odgovor svog pravnog tima od 25. siječnja na X, nekadašnjem Twitteru, s tekstom „Look What You Made Me Do“, a to su ujedno i stihovi hit pjesme pjevačice.

Sweeneyjev odvjetnik, James Slater, primijetio je da njegov klijent i tvrtka njegovog klijenta - GRNDCTRL, LLC - koriste javno dostupne informacije za praćenje mlažnjaka. Tvrdio je da je račun @taylorswiftjets „uključen u zaštićeni govor“ koji ne krši prava Taylor Swift.

Taylor Swif ipak neće pokrenuti pravni postupak?

„Ton uzbune u vašem pismu je neutemeljen. Web stranica našeg klijenata pruža samo lokaciju privatnih zrakoplova koristeći javno dostupne informacije. Te informacije ne predstavljaju nikakvu prijetnju sigurnosti gospođe Swift“, napisao je odvjetnik James Slater.

Slater je ustvrdio da Sweeney nije uputio nikakve vjerodostojne prijetnje pjevačici, odbacujući tvrdnju Swiftina odvjetnika o uhođenju. Kasnije je dodao da „sumnja“ da će Swift pokrenuti pravni postupak, ali je obećao da će braniti Sweeneyjeva prava ako to učini.

U izjavi koju su poslali Sweeney, Slater i suodvjetnik Ethan Jacobs napisali su: „Milijarderi, čak i ljudi tako voljeni kao što je Swift, koriste prazne pravne prijetnje kako bi pokušali prikriti svoje ponašanje. Ali ono što g. Sweeney radi koristi javne informacije i ni na koji način nije protuzakonito.“

Istraživao zagađivanje ugljičnim dioksidom

Pjevačica se suočila s pomnim nadzorom zbog korištenja privatnih zrakoplova i posljedične emisije ugljika. Sweeneyjevi računi navedeni su u studiji iz 2022. koja je pokazala da je Swift jedan od najvećih zagađivačica ugljičnim dioksidom među slavnima.

Swift je 2024. na dionici svoje turneje „Eras“, koja uključuje gotovo 150 nastupa diljem svijeta. Započela je 17. ožujka i traje do početka prosinca. Očekuje se da će održati četiri nastupa u Sydneyu ovog vikenda prije nego što sljedeći tjedan ode u Singapur.

Sweeney je ranije ovog mjeseca rekao da su njegovi računi korišteni za praćenje njezinog mlažnjaka na Instagramu, Facebooku i X-u uklonjeni.

Još vijesti