Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Odlična dosjetka: Ovaj profesor ne želi da studenti troše lovu na knjige i skripte pa je napravio nešto neočekivano

MojFaks | Laganini, 15.10.2018. Odlična dosjetka: Ovaj profesor ne želi da studenti troše lovu na knjige i skripte pa je napravio nešto neočekivano

Postoje dvije vrste profesora: oni koji inzistiraju da studenti uče iz originalne literature (čiji je autor najčešće upravo taj profesor ili njegov kolega) i oni koje nije briga iz čega se uči dokle god je gradivo naučeno. Jedan profesor je otišao korak dalje jer smatra da studenti troše previše love na knjige pa je pronašao rupu u zakonu, cijelu knjigu ručno prepisao i to fotokopirao svojim studentima.

Srećom, u Hrvatskoj studenti nisu obvezani učiti iz originalne literature (dakle one koja nije kopirana) i ne moraju kupovati udžbenike i knjige za fakultet. Iako ima slučajeva kada profesori inzistiraju na tome da studenti kupe knjigu (i čuda gle, baš su ju oni napisali), to ne rade svi i mnogima je svejedno iz čega će studenti učiti.

Izvor: Njuškalo

Puno je drukčija situacija u SAD-u, gdje čak 65 posto studenata u nekom trenutku svog visokog obrazovanja prestaje kupovati literaturu jer za nju nemaju novca. Zbog toga im je otežano učenje pa se jedan profesor iz Amerike dosjetio jedne genijalne ideje, za koju je prvenstveno trebalo puno volje. Profesor o kojem pričamo je dobro proučuo američke zakone i našao rupu pa odlučio pomoći studentima. Prema pisanju portala Bored Panda, jedan od profesorovih studenata kaže da je na literaturu znao potrošiti i 400 dolara po semestru što je nemali iznos. U našoj valuti, to je to iznos od preko 2 500 kuna!

Profesor je studentima uštedio stotine dolara i na tome su mu jako zahvalni


Sjećate se rupe u zakonu koju je profesor pronašao? Riječ je o tome da nigdje ne piše da se ne smije kopirati nečiji rukopis pa je profesor odlučio knjigu iz inženjerstva prepisati rukom te nacrtati sve što je potrebno pa je svoj rukopis kopirao svim studentima u grupi. O tome su pisali profesorovi studenti na Redditu koji su mu vrlo zahvalni.

...IMENOM I PREZIMENOM: Ovo su najbolji profesori po odabiru njihovih studenata...Jedan od studenata napisao je kako su mnogi profesori obavezno kupovanje literature iskorištavali u svoju korist jer bi studenti morali na nekim kolegijima kupiti čak i četiri knjige. Izdavač je u tom slučaju uglavnom sveučilište, a budući da ništa nije pisalo o kopiranju literature koja je prepisana rukom – profesor je odlučio biti dovitljiv. Sigurno mu je trebalo puno vremena da prepiše cijelu knjigu, ali sudeći po reakcijama studenata, definitivno se isplatilo! Iako student navodi da je profesor dobio nekakvu malu kaznu za "neetično ponašanje", kaže da profesoru nije žao jer je studentima zbilja pomogao. Knjiga za fakultet u SAD-u u prosjeku košta oko 80 dolara (što je iznos malo preko 500 kuna) što je dosta za studente, koji sami po sebi nisu bogata populacija.

Izvor: Shutterstock

Na Redditu su ovaj slučaj komentirali i ljudi kojima profesor nije predavao, ali je jedan od korisnika naveo da je istu stvar napravio i njegov profesor filozofije. Svaka čast profesorima na dosjetkama i na tome što zaista žele pomoći studentima!

Ivana Petrić
izvor: Bored Panda
foto: Profimedia/Njuškalo


knjigekopiranjeprofesorkupovanje knjigaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se