Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kad stisnu rokovi, tamo im je drugi dom: Studenti objasnili zašto im je važno učiti u NSK

MojFaks | Nakon predavanja, 05.04.2018.Kad stisnu rokovi, tamo im je drugi dom: Studenti objasnili zašto im je važno učiti u NSK

Nedavno su zagrebački studenti pokrenuli peticiju u kojoj traže duže radno vrijeme Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Tvrde da im je važno učiti u NSK jer se ondje bolje koncentriraju, ali nažalost, o dužem radnom vremenu ne odlučuje ni NSK, a ni SC Zagreb.

Radna atmosfera, veliki stolovi, dovoljno jako svjetlo, tišina... Samo su neki od razloga zbog kojih Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) brojnim studentima postaje drugi dom, barem za vrijeme ispitnih rokova, piše Večernji list.

"Ne učim redovito, priznajem, ali kada stisnu ispitni rokovi, preselim se u NSK", počeo je svoju priču za Večernji list Kruno Kubat, student treće godine građevine te dodaje kako mu nije teško svaki dan iz Maksimira, gdje živi, "potegnuti" do knjižnice na učenje.


Izvor: infozagreb.hr

"Doma mi je sve zanimljivije od knjige tako da je knjižnica sigurno dovoljno daleko i od TV-a i od igrica, koje su mi inače glavni razlog manjka koncentracije", govori Kruno. S njim bi se mogla poistovjetiti većina studenata od kojih mnogi odabiru upravo NSK iako žive blizu drugih učionica ili pak u studentskim domovima u kojima im se prostori za učenje nalaze pred nosom.

"Studentske želje nisu hir nego potreba"


NSK ne samo da nije najbliža nego zasigurno nije ni najjeftinija knjižnica u gradu. Naime, godišnja članarina za studente iznosi sto kuna dok je, recimo, u Knjižnicama Grada Zagreba (KGZ), koje također nude prostor za učenje, upola jeftinija. Na fakultetima i u studentskim domovima korištenje učionica je besplatno.


Izvor: Pinterest@nskzagreb

"Živim u studentskom domu na Savi, ali tamošnje učionice mi previše liče na tulumare. Kad spremam neki lakši ispit, ostanem u domu, ali češće sam u NSK. NSK je oduvijek bio sinonim za učenje gotovo svim studentima Sveučilišta i iskreno se nadam da će se dogoditi promjene jer ove želje nisu studentski hir, nego potreba, ali i zasluga za rad u knjižnici koji se i te kako vidi u našem indeksu", govori Andrea Lukić, studentica FER-a, koja je potpisala peticiju isključivo zbog želje da se pokaže da studenti mare za ozbiljne stvari koje ne uključuju isključivo zabavu i razonodu.

...Zagrebački studenti nezadovoljni jer nemaju gdje učiti: Pokrenuli peticiju za dulje radno vrijeme NSK...


...Cijena godišnje članarine u NSK-u se udvostručila!...


Iako je studentska peticija, slažu se i u NSK i u SC-u, hvalevrijedan pothvat, njihove želje će morati pričekati. U NSK-u radnici su vezani Temeljnim kolektivnim ugovorom po kojem se smije raditi isključivo pet dana u tjednu, dok u SC-u, kada je riječ o potencijalnom studentskom restoranu, ovise o vlasniku prostora, kao i o Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO).


Izvor: nsk.hr

"Otvaranje studentskog restorana podrazumijeva sljedeću proceduru: vlasnik prostora raspisuje javni natječaj za davanje prostora restorana u zakup, a najmoprimac potom mora ishoditi dozvolu za pružanje usluge subvencionirane studentske prehrane u NSK. Ako bi SC prošao na natječaju za zakup prostora, onda bismo trebali od MZO-a zatražiti dozvolu za pružanje usluge subvencionirane prehrane", objašnjava sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak te dodaje kako je to projekt koji sigurno neće biti realiziran u skorije vrijeme.

Nažalost, to su loše vijesti za sve studente koji s jednog kraja grada "putuju" do NSK, kako bi mogli učiti.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: Damir Fabijanić/nsk.hr


NSKNacionalna i sveučilišna knjižnicapeticijaduže radno vrijememenzaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se