Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Maturant traži savjet: Upisati OVAJ studij u Zagrebu ili Splitu? 'Zagrebački faks hvale, a za splitski kažu da je lošiji...'

MojFaks | Postani student, 13.07.2020.Maturant traži savjet: Upisati OVAJ studij u Zagrebu ili Splitu? 'Zagrebački faks hvale, a za splitski kažu da je lošiji...'

Danas će maturanti dobiti prijevremene rezultate ispita državne mature, nakon čega slijedi upis željenog studija.

Odabir budućeg zanimanja nije malena stvar. Kako srednjoškolcima svi stariji govore, to je nešto što će nam u velikoj mjeri obilježiti život. Potrebno je temeljito sagledati sve što nas zanima, razmisliti vidimo li se u tom poslu za nekoliko godina, uzeti u obzir situaciju na tržištu, provjeriti u kojim gradovima imate mogućnost studiranja – a najčešće te odgovore brucoši dobiju od starijih generacija fakulteta koji ih interesira.


...Korona i na Građevini: Pisali ispit s COVID-19 pozitivnim kolegom, 21 student i jedan nastavnik u samoizolaciji do 8. srpnja...


Građevina u Zagrebu ili ipak Splitu?


Jedan maturant odlučio je upisati građevinu, ali još uvijek nije siguran gdje. Upitao je student u grupi na Facebooku za mišljenje: "Zašto je bolje upisati Građevinski u Zagrebu? Svi ga hvale, a za faks u Splitu kažu da je lošiji?", piše u objavi. 

Iako prema nedavno objavljeno listi Agencije za znanost i obrazovanje na kojoj se našlo 10 najpopularnijih studija među maturantima u Hrvatskoj, studij građevine nije među prvih deset, interes maturanata postoji, a dvojba između dva najveća Sveučilišta, ne iznenađuje. 

Nekako očekivano, prvi od komentara za Zagreb bili su što je to Zagreb, sveučilišni grad koji živi dan i noć, dok Split ima more. Kada je ljetni ispitni rok je li teže, kada sanjaš o moru ili kada ga gledaš, a svejedno ne možeš u vodu jer učiš?

"Ako studiraš u Zagrebu, bliže ti je Zags nego kad bi studira u Splitu", glasi jedan od komentara. 

"Dobar je Zagreb samo plaža daleko", nastavile su kolege. 

...Kojih studenata treba više, a kojih manje: Evo koji su poželjni i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima...


Neki misle da je i dodatna potencijalna praksa koji će ovogodišnji brucoši imati u Zagrebu, dobar razlog za Zagreb. "Zbog potresa, bit će više prakse u Zagrebu", tako je napisao jedan od studenata. 

Bilo je i ozbiljnih komentara 


"Ne znam di si to čuo, al ja imam info da je splitska 'građevina' kvalitetnija kao i većina fakulteta. Zagreb jedino zbog 'studentskog života' (izlasci, posao)", posavjetovao je ovaj kolega maturanta, koji ističe da je od kolega iz Splita čuo da je u Zagrebu i Rijeci lakše, a da je u Splitu "jedino smjer konstrukcije kvalitetan i da student nauči posao".

Čini se da je "trava uvijek zelenija kod susjeda". No, bez obzira na subjektivna mišljenja studenata bilo kojeg fakulteta, činjenica je da se za diplomu svakog studija treba potruditi, ma gdje studirali.

...Kako mladi biraju fakultet koji će upisati? Iznenadit ćete se, ali možda ste baš i vi zato upisali svoj faks!...


Neki su pak odlučili stati na kraj dvojbi maturanta, jasnom porukom: "Tople preporuke zaobilaska u širokom luku". Nije jasno zaobilaska Zagreba ili Splita, ili studija građevine, ali vjerujemo da budućem brucošu nakon ovih komentara neće biti lako odlučiti gdje upisati studij.

A.Z.
foto: Shutterstock By Ollyy


studentibrucošistudijodabir fakultetaZagrebSplitGrađevinski fakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se