Mojfaks.hr u Vijesti

5 razloga zašto je studiranje super i 5 razloga zašto je studiranje užas

Početak zimskog semestra, bez obzira jesi li brucoš ili prekaljeni veteran, može u tebi izazvati valove sreće ili pak najgoru paniku i strah.

28. listopada 2015 13:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nije neobično čuti negativne demantije svih razloga zašto je fakultet najbolji period u tvom životu, ali i obratno. Za svaku osobu iskustvo studiranja može biti drugačije i nema jednog, ispravnog i uniformnog načina za uživanje u studiranju.

Postoji hrpa razloga zašto je studiranje super, kao i onih zbog kojih je studiranje užas. Evo samo nekoliko takvih...

5 razloga zašto je studiranje super


* Upoznat ćeš hrpu novih ljudi

Prvi tjedan fakulteta vjerojatno je najtraumatičnije iskustvo u svačijem životu. Bačeni smo u novi ambijent, među nove ljude, s novim zadacima i obavezama. Srećom, ova panika traje jako kratko. Iako upoznavanje novih ljudi može biti stresno, na kraju ćeš biti zahvalan/na na tom iskustvu koje će ti priskrbiti neke nove najbolje prijatelje s kojima ćeš ostati u kontaktu cijeli život.

* Nikoga nije briga kako si odijeven/a




Tko još kaže da tajice nisu pravi odijevni predmet i da ne možeš obuti borosane na čarape? Na faksu jednostavno nikoga nije briga kako se oblačiš – to jednostavno nije visoko na listi prioriteta tvojih kolega.

* Besplatni ili jako jeftini sadržaji

Možda ti se to sad ne čini jako bitnime, ali vjeruj nam – jednom kad doplomiraš shvatit ćeš koliko su sve aktivnosti kojima ćeš se željeti baviti skupe. Mrziš tjelesni? Pogledaj koliko će te koštati vježbanje joge kad više ne budeš na faksu! Skupa ti je menza? Pogledaj koliko u restoranima koštaju večere...Da, svijet je skupo mjesto, a ti si još uvijek u finom, snovitom mjehuriću u kojima su cijene kao Liliputanci – malene!

* Drijemanje u bilo koje doba dana




U stvarnom svijetu, otkrit ćeš kasnije, šef će ti dahtati za vratom, imat ćeš hrpu obaveza za napraviti, a tek kad dođe obitelj! Na fakultetu još uvijek možeš malo odspavati kad se vratiš s predavanja (a neki čak i na predavanjima) i nitko ti neće prigovarati zbog toga. Zbog toga možeš cijelu noć učiti ili pisati seminar.

* Sloboda


Ok, zvuči kao ljigavi klišej, ali je istina. Možeš raditi što želiš, s kim želiš i gdje želiš, dok god uz sve to uspjevaš odrađivati svoje fakultetske obaveze. Poželiš otići na cugu u pola2 ujutro? Samo izvoli, nitko te neće osuđivati, a velike su šanse da ćeš naći i nekoliko kolega koji razmišlajju o istoj stvari. Kasnije toga više nema.

5 razloga zašto je studiranje užasno


* Troškovi školarine

Ok, čak i ako ne plaćaš školarinu, znaš koliko je skupo kupovati i kopirati knjige, trošiti na gablece, kave u pauzama i slično. Mi smo ovdje još sretni jer školarine nisu pretjerano skupe, ali ako i u tome počnemo slijediti trendove – ne gine nam dizanje kredita.

* Uvijek prazan novčanik



Iako postoji gomila popusta i pogodnosti za studente, studentski život nije jeftin. Naravno da ćeš svakog vikenda poželjeti otići van, nešto poklopati, otići na koncert ili festival i slično. Nemoj da te ponese kako je sve jeftino jer ćeš se uskoro šokirati kad provjeriš stanje na računu koji je – gotovo presušio.

* Nedostatak sna


Uz sve one sate drijemanja i dalje si neispavan/a. I dok se pisanje eseja i seminara ne doima kao naporan posao – dok se u tri ujutro boriš s osjećajem škripavih očiju koje samo što se nisu osušile – sanjaš o odmoru i spavanju 8 sati u komadu. No, trenutno ništa od toga. Pred tobom je još minimalno pet stranica koje moraš natipkati.

* Beskrajan posao



Neispavanost i beskrajni zadaci idu ruku pod ruku. I dok se knjige koje moraš prelistati do sutra samo gomilaju kraj tvog kreveta, ti se pretvaraš kao da ne postoje. No, kad glavu okreneš na drugu stranu – eno, gleda te laptop na kojemu moraš kuckati seminar. Morat ćeš zaboraviti na neka mala zadovoljstva dok se riješiš sve obaveze, primjerice na čitanje romana. Nema čitanja ničeg van obavezne literature za kolegije jer jednostavno – nećeš stići. Nadoknađivat ćeš u penziji.

* Loša prehrana

Nijedna menza ne može se mjeriti s kuhinjom tvoje mame i to je jednostavno tako. Bez obzira na to, pokušaj u menzi ipak što češće jesti "na žlicu" – makni se od fast food hrane. To ionako klopaš svaki put kad se vraćaš u stan ili dom nakon izlaska.

L.B./izvor: College Candy
foto: Freeimages

Još vijesti