Mojfaks.hr u Vijesti

Bio je najbolji student PMF-a: Naš mladi političar primao mnoge stipendije, a zbog jedne dobio prijavu

S prosjekom ocjena 4,93, vođa opozicije, Davor Bernardić bio je jedan od najboljih studenata na PMF-u. Premda je završio fiziku, trenutno priprema doktorski rad na zagrebačkoj Ekonomiji. Javnost je ipak uznemirila vijest da je skupi studij u sklopu škole Cotrugli završio zahvaljujući stipendiji, iako je u tom periodu bio saborski zastupnik.

21. prosinca 2017 15:30
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jedna fotografija Davora Bernardića izazvala je oprečne reakcije: uz čestitke stranačkih kolega i prijatelja, stigli su i upiti na račun visoke školarine te načina plaćanja iste. Postavilo se pitanje - je li Bernardić primao stipendiju za ovaj studij i je li to smio prihvatiti kao tadašnji saborski zastupnik.

Nagađanja su se potvrdila – predsjednik SDP-a Davor Bernardić nije sam financirao školovanje u poslovnoj školi Cotrugli, već je do svoje MBA diplome došao putem stipendije koju ta škola svake godine dodjeljuje određenom broju polaznika. Bernardić je nagađanja potvrdio sam u intervjuu Novom listu u kojem je nabrojao sva svoja obrazovna postignuća, piše Večernji list.


Izvor: Facebook@Davor Bernardić

"Završio sam fiziku, pripremam doktorat na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, usavršavao sam se na prestižnom sveučilištu u Maastrichtu, stekao sam i MBA na Cotrugliju. Poznato je da sam kao jedan od najboljih studenata na PMF-u s prosjekom ocjena 4,93 bio dobitnik mnogih stipendija, od Ministarstva znanosti, Grada Zagreba, stipendije tjednika Nacional, stipendije i programa za obrazovni program američke vlade i vlade Južne Koreje, pa i Cotruglijeve iz 2014. Koliko mi je poznato, brojne kolegice i kolege bili su također korisnici sličnih programa i edukacija. Sve je transparentno i vidljivo u mom životopisu. Ako cjeloživotno obrazovanje na koje se kao društvo volimo pozivati može biti predmet spora, onda kao zemlja imamo problem sustava vrijednosti", kazao je Bernardić.

Nema odgovora zašto je primao stipendiju kada si je zastupničkom plaćom mogao priuštiti školovanje


Unatoč njegovim akademskim postignućima, nekome se činjenica da je primao stipendiju dok je istovremeno obavljao dužnost saborskog zastupnika nije svidjela pa je zaradio anonimnu prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, objavio je Dnevnik.hr.

"U potpunosti ću poštivati odluku Povjerenstva o sukobu interesa. Također, osobno ću zatražiti tumačenje Povjerenstva za sukob interesa o stipendiji za MBA Cotrugli Business School, ali i o studijskim programima koje su financirale vlade SAD-a i Južne Koreje", rekao je Bernardić za Dnevnik.hr.

...Od kuće do faksa za 1000 kuna? Vukovarski studenti ostali bez subvencije - gradonačelnik ih nazvao invalidima...



Izvor: Facebook@Davor Bernardić

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba ineteresa dužnosnici ne bi smjeli prihvatiti dar u novcu veći od od 500 kuna. Kako se u tom kontekstu tretira stipendija, još nije jasno.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list, Dnevnik.hr
foto: Facebook@Davor Bernardić

Još vijesti