Mojfaks.hr u Vijesti

Heroina na društvenim mrežama: Splitska studentica pobijedila Hrvatski telekom i podigla minimalac

Iako 'aktivizam' na društvenim mrežama ne slovi kao posebno učinkovita metoda mijenjaja nepravde, jednoj je upurnoj studentici ipak pošlo za rukom da sjedeći za računalom promijeni minimalac koji će zarađivati studenti u ovoj firmi.

24. Siječnja 2017 16:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Početkom ovog mjeseca, studentica Filozofskog fakulteta u Splitu Marija Pavić, provela je mini "online revoluciju" nakon koje su Facebook administratori Hrvatskog Telekoma obećali ispraviti očitu nepravdu, piše Slobodna Dalmacija.

Ova tvrtka traži 25 studenata za rad u Splitu, za mjesto agenta tehničke podrške, uz početnu satnicu od 16 kuna, iako je na web-stranicama Studentskog centra jasno objavljeno kako je za administrativni posao, ali i rad u telefonskoj centrali preporučena nešto viša cijena, za sat vremena 18 kuna.

Isprovocirana Marija, iako sama nije i nema plan prijaviti se za ovaj posao, kritizirala je tvrtku na njihovim Facebook stranicama i čini se uspjela u naumu.

"Marija, zaprimili smo povratnu informaciju i potvrđeno je kako će se minimalna satnica mijenjati na 18 kuna. Informacije će se ubrzo ažurirati i na stranicama SC-a", poručili su joj iz HT-a, iako to još ni nakon nekoliko dana u oglasu nije ispravljeno.

"Sretna sam što će zahvaljujući mojim \'klapanjem\' po Facebooku svaki splitski student koji bude radio na tom poslu dobiti povišenje minimalca za 2 kune. To definitivno jest nešto, ali isto tako i dalje nije zadovoljavajuće. Zapravo nekako sam ravnodušna prema raspletu situacije s minimalnom studentskom satnicom jer to je i dalje premalo za jednu bogatu kompaniju, rekla bih i ponižavajuće", izjavila je za Slobodnu Marija koja se nekoliko godina i na Sveučilištu kao volonter bavila aktivizmom, a danas uz studiranje radi dva studentska posla.

"Unaprijed znam da će biti onih koji će se javiti kako bi kazali da se mi studenti nemamo pravo buniti jer u državu s toliko nezaposlenih ipak imamo priliku nešto zaraditi, no ako je nezaposlenima loše, to ne znači da bi se mladi trebali zadovoljiti sa svim što im se ponudi. Treba se pobuniti i boriti za sebe, a to je ono što studenti zaboravljaju, integrirajući se u hrvatsku stvarnost odraslih nezadovoljnika koji šute", zaključuje Marija.

Iz splitskog "Studentskog centra", koji je samostalan u kreiranju preporučenih satnica za pojedina zanimanja, pojašnjavaju da se zna dogoditi da pojedini poslodavci ponude nižu satnicu, no krajnja odluka je na studentima hoće li se prijaviti za pojedini posao ili neće.

Ipak kako tvrde is SC-a, dobra je praksa da se cijena sata rada može mijenjati, no jedino ako ide u korist izvršitelja, odnosno studenta.

Nakon dva dana od poslanog upita, javila se i prozvana tvrtka.

"Isplaćujemo minimalnu satnicu za studente u iznosu od 18 kuna. Satnica od 16 kuna primjenjuje se jedino ako je studentima koji tek započinju s radom potrebna edukacija, čije troškove snosimo. Inače, prosječna satnica je 22 kune te može, ovisno o rezultatima koje student ostvaruje, iznositi i do 30 kuna", tvrde u svom odgovoru iz Hrvatskog Telekoma.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Shutterstock

Još vijesti