Mojfaks.hr u Vijesti

Jer inteligenciju ne zaustavljaju ni rešetke: Debatni tim iz zatvora pobijedio Harvard

Mjesto na kojem se nalaziš ili u kojemu živiš ne određuje u potpunosti to što jesi!

16. listopada 2015 14:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Inteligenciju osobe teško je kvantificirati i izmjeriti. Testovi inteligencije stvoreni su s ciljem davanje neke numeričke vrijednosti intelektu, ali kao što će vam mnogo ljudi reći, ne mogu pouzdano ustanoviti koliko ste inteligentni.

Zbog tog istog razloga neke osobe u pitanje dovode ocjene u školama i na fakultetima. Ljudima se to ne sviđa, ali najčešći način uspoređivanja inteligencije među različitim osobama jest uspoređivanje ocjena koje zaradimo u sustavu obrazovanja.

Postoji i predrasuda prema javnim odnosno privatnim fakultetima. Negdje se privatni fakulteti smatraju boljima (Engleska, Amerika), a drugdje pak lošijima (Hrvatska), a samim time se i studenti rangiraju prema fakultetima na kojima studiraju. Ako ne možete platiti skupi, privatni faks – znači li to da ste manje inteligenti? Naravno da ne! Predrasudu da ste pametniji ovisno o prestižu institucije na kojoj studirate ovaj je slučaj doveo u pitanje. Ako se na Harvardu nalazi intelektualna krema, kako ju je mogao pobijediti debatni tim iz jednog običnog zatvora?

Harvard slovi za jednu od najprestižnijih akademskih institucija. Uči i radi marljivo, upiši Harvard bit ćeš bolji od većine drugih studenata. Mnogi će vam reći da je ovo notorna glupost, a zatvorenici iz zatvora Eastern New York Central složit će se s njima. Natjecali su se protiv debatnog tima s Harvarda na temu bi li škole i fakulteti trebali imati pravo odbiti nedokumentirane studente. Na opće iznenađenje sviju – pobijedio je tim zatvorenika.

Ova je debata iznenadila mnoge i to iz više razloga. Nitko ne umanjuje smjelost debatnog tima s Harvarda, ali još i više iznenađuje činjenica da su zatvorenici imali ograničen pristup informacijama kako bi se pripremili za debatu. Osim što su neko vrijeme čekali da im stignu tražene knjige, uopće nisu imali pristup internetu.

Čak je i jedan od članova tima s Harvarda izjavio da nisu očekivali da će zatvorenici biti toliko dobri što samo dokazuje koliko smo puni predrasuda, a da toga nismo ni svjesni.

Sraz umova uvijek je nepredvidljiv, a neki nas mogu iznenaditi – samo ako im damo šansu.

L.B./izvor: The Odyssey
foto: Freeimages

Još vijesti